Van - e objektív felelősség IP cím esetén?


websas # 2010.02.22. 12:57

Köszönöm gabooo !

Ennyivel is okosabb lettem.

websas

gabooo # 2010.02.22. 12:50

Kedves Websas!

A törlés, formázás, partícionálás mind csak különböző bejegyzések módosítása a lemez különböző (közvetlenül, "fájlszerűen" nem látható) adatbázisaiban. Rengeteg program van (köztük ingyenesek is), amelyek ezen adatbázisok figyelembevétele nélkül olvassák végig a lemez tartalmát, a fájlokat nem az adatbázisokból név alapján, hanem rájuk jellemző egyéb adatok (pl. header, tartalom) alapján azonosítják.

Szintén kivétel a biztonsági törlésre készített programokkal történő törlés, ez esetben minden törlésnél random adatokkal írja felül a fájl (vagy teljes partíció vagy teljes lemez) által elfoglalt területet.

Csak a lemez azon területein tűnik el visszaállíthatatlanul az adat, amelyre már új (hasznos vagy random) adatot írtak (ami nem kizárólag 0 vagy 1). Azaz nem csupa nullát, mint formázásnál, ugyanis az (egyformára) átmágnesezés után is megmarad az előző adatok nyoma, csak olyan kicsi mágnesességgel, amelyet a merevlemez saját elektronikája már nullaként érzékel, de erre szakosodott laborban (hazánkban van a világ egyik legelismertebb, többek között erre is képes cége), erre a célra készült elektronikával jó eséllyel kiolvasható az adatok nagy része.

websas # 2010.02.22. 10:47

kedves KBS !

A törlés egy darabig visszahozható, vannak progik amik teleírják a "törölt" fájl helyét szeméttel stb.
A formatálás az mindent töröl fizikailag is sőt particionálhadsz is, választhatsz más fájl rendszert is.
Persze a TUTI ha a kiszerelt merevlemezen eljárunk egy csárdást, majd elhelyezzük a begyujtást megelőzöen a vegyestüzelésü kazánunkban.

websas

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.22. 09:03

Ez igaz. Viszont azt tudni kell, hogy ha ott volt a lemezen az inkriminált állomány, akkor a szakértő kimutatja. A törlés ugyanis nem fizikai, még a formatálás sem.

ragyasdezso # 2010.02.22. 07:42

gabooo

Ha a winchesteren nem találnak adatot, akkor nincs elmarasztalás sem.

Sz.Márton # 2010.02.21. 22:02

Már volt rá példa, hogy prominens személy egy házi party rendezvényre hivatkozott, amikor kérdéses időpontban, az IP címéről olyat üzentek, amiből baj lehet, de ugye a géphez bárki hozzáférhetett, akár alkoholtól ilyenkor a partykon szokásos eseti befolyásoltság állapotában is. Ismeretlen tettes ellen nyomoztak!(a géphez nem kell józannak is lenni, főleg ha többen vannak és ma már bárki kezelheti elérheti és más IP címe mögött visszaélhet vele, még ha jóbarátként meghívott vendég is volt a házibuliban!Legalább is ezt állapították meg a szakemberek!
Pár tanú azért kellett hozzá!

justizmord # 2010.02.21. 21:50

Ehhez kapcsolódva nekem más kérdésem lenne. Hivatkozhat-e arra valaki, hogy igen, letöltött valamit, de letöltés előtt nem tudhatta a pontos tartalmát, és ezért azt sem, hogy tiltott-e. Miután letöltötte, csak utána volt lehetősége észlelni, hogy ez tiltott, de a letöltés előtt az nem volt eldönthető a számára.

Tiltott-e letölteni valamit, amit a letöltés előtt még nem tudhat az ember, hogy tiltott-e. Pl. egy NBH-s jegyzőkönyvet egy Gyurcsányi nevű ismeretlen emberrel kapcsolatban, hogy egy telefonbeszélgetésben a Kulcsár ügy környékén valami magas rangú ismeretlen személyre hivatkoznak, akiről csajk a neve tudható, hogy Gyurcsányi, de senkinek halvány elképzelése sincs, hogy ki lehet az illető.


Iniuria non excusat iniuriam

gabooo # 2010.02.21. 20:38

Lehet, hogy az előző kérdésem kicsit zavaros volt így, az első hozzászólásra utalással.

Kicsit konkrétabban:
Lefoglaltak egy számítógépet, azzal az indokkal, hogy illegális tartalmakat töltöttek le rá. Az adott személyt IP-cím alapján azonosították.

Hozhatnak-e valamilyen elmarasztaló ítéletet abban az esetben, ha az adott gépen nem találnak olyan adatállományt, ami miatt a nyomozást megkezdték?
Vagy ennél sokkal bonyolultabb a dolog?

gabooo # 2010.02.20. 14:00

Az topiknyitó kérdést kiegészítve én is kérdeznék:
Perdöntő bizonyítéknak számít-e egy ip-cím, vagy kell találni valamit a hatóságoknak a lefoglalt gépeken is???

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.19. 23:18

Megtagadhatod a vallomást, és előveszik a hozzátartozókat.

laczkó # 2010.02.19. 21:55

Lenne egy talán furcsa kérdésem: létezik-e az IP cím esetében is amolyan objektív felelősség (remélem jó szót használok). Ha az adott időpontban hozzám tartozó IP-ről belép vki vhová, és ebből rendőrségi ügy lesz, de nekem fix bizonyítékom van, hogy én lehettem, akkor köteles vagyok megmondani ki volt akkor a lakásomban? Vagy kimenthetem magam azzal, hogy hozzátartozóm és nem vagyok hajlandó terhelő vallomást tenni? Vagy akkor végső soron előveszik a velem élő hozzátartozóimat, vagy maradnak nálam?