A " három csapás" törvény


guba # 2010.06.05. 19:35

Mellesleg a három csapás törvényt nyilván nem a politikusok találták ki. Kikre gondolsz ilyenkor, akiknek megmondják, hogy a frakciós fegyelem alapján mit kell "nyomni"?

guba # 2010.06.05. 19:30

A bíró semmi egyébre nem törekszik, mint hogy az ügy lehetőleg első fokon jogerőssé váljon.
Az én véleményem az, hogy jó lenne a három csapás törvény, és a gyakorlat is visszaigazolta.

kovacsz # 2010.06.05. 09:47

Azokban a demokratikus országokban ahol ez működik hogy lehetséges mégis? pl Amerika, Spanyolország
Repkednek a 100 évek, a 8 szoros életfogytiglanok.
Alkotmányt a fidsz most tud módosítani, ez nem lehet akadály... (csak jóra használja!)

ObudaFan # 2010.06.05. 09:02

Ha 75 év lenne az alsó határ, az pont ugyanúgy és ugyanazért lenne ellentétes az Alkotmánnyal, mint a jelenlegi törvényjavaslat.

Azt kell(ene) észrevenni, hogy a büntetőbíró, aki fél életét azzal töltötte, hogy büntetéseket szabott ki, jobban ért ehhez a témához, mint a politikus, aki csak belekontárkodik. Súlyos bűncselekmények esetén lehetőséget kell adni a bírónak, hogy súlyos büntetést szabhasson ki, de minden esetben viszonylag tág mérlegelési lehetőséget kell biztosítani, mert tényleg minden elkövető és minden eset is nagyon más.

kovacsz # 2010.06.05. 07:16

Csak ötletelek az úgynevezett három csapás törvénnyel kapcsolatosan, mivel valószínűleg azt előbb-utóbb valaki úgy is az alkotmánybíróságra adja mivel a bírót mérlegelés nélküli döntésre kényszeri.
Úgy gondolom, hogy ez a törvény így nem is fogja megállni a helyét így egy másik megoldáson gondolkodom, ami nagyon egyszerű, biztos, hogy a visszatartó ereje is sokkal nagyobb, megmarad a bírói mérlegelés lehetősége és a masszív bűnözőket is kivonja a társadalomból, ami a törvényalkotóők, ill. a kormány célja.

Ehhez nem kell mást tenni, mint azt, hogy eddig a különböző bűncselekmények összbüntetésbe foglalása helyett a büntetéseket egyszerűen matamatikailag össze kell adni, majd az így kapott eredmény felétől kezdődhetne a bírói mérlegelés.

pl. mit gondolhatott Ambrius: Ha egy fegyveres rablást csinálok 15 évből kapot 8-10 évet.
Ha 10 rablást csinálok akkor sem lesz több a büntetés 15 évnél, így annál jobban járok, minnél több bűncselekményt tudok csinálni.

A javaslatom szerint 10 rablás után a bűnetési tétel 150 év. aminek a fele 75 év és innen indulhatna a bírói mérlegfelés, egyben megvan az életfogytig tartó büntetés.