Mire számíthatok?Súlyos testi sértés


Öreg Tölgy # 2017.06.27. 03:37

"De ha te összetöröd a telefonját, akkor az vagy önbíráskodás vagy garázdaság."

Továbbá költségvetési csalás vagy természetkárosítás bűntette. Annyira legalábbis, mint önbíráskodás és garázdaság.

Ez a topic nagyon elment, helyretenni is sok lenne. A kérdésre visszatérve: ráesni valakire nem bűncselekmény (hacsak nem szándékos ugrik a fekvő emberre, mint egy pankrátor). Gondolom, nem is ez lesz a sztori. Amíg azt nem tudjuk, mi a megalapozott gyanú, addig legfeljebb elméletileg lehet annyit mondani, hogy legrosszabb esetben lehet egy súlyos testi sértés, nagy valószínűséggel pénzbüntetés-próba, de ez is nagyon távoli még.

gergenyi # 2017.06.26. 21:05

Az új PTK:
"Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges"
Elkészítéséhez és felhasználásához együtt.
Ha ő felvételt készít, de nem használja fel, akkor nem sértett törvényt. De ha te elveszed a telefonját, akkor te igen.
Ha felvételt készít és bizonyítékként mutatja be a bíróságon, azt megteheti és nem sért törvényt.
De ha te összetöröd a telefonját, akkor az vagy önbíráskodás vagy garázdaság.

Bár megkérdeztél minket, de mintha nem érdekelne amit itt páran írunk. És azt írogatod, hogy te nem vagy hibás.
Csak sajnos a bíróság nem azt látja amit te.

r_gyemant # 2017.06.26. 05:53

Azért volt jogtalan, mert szándékos provokáció után történt és annak érdekében, hogy egy folyamatban lévő gyermekelhelyezési pert megnyerjen ellenem. És értem én hogy az a saját ingatlanja, de én ott élek életvitelszerűen amióta odaköltöztünk 6,5 év, csak éppen nem akart bejelenteni oda. Úgy gondolom meg van a jogom hozzá, hogy ne készítsen rólam felvételt, attól mert az az ő ingatlana nincs joga felvételeket készíteni rólam, főleg nem a bíróság részére.

r_gyemant # 2017.06.26. 05:49

A következőket tudtam meg. Az eset ugye szombaton este vasárnap hajnalban volt. Ő hétfőn elment orvoshoz, de nem jelölt meg engem mint tettest, csupán ellátást kért(Amúgy pedig én nem is tettem vele semmit, állítása szerint ráestem, de ez nem történt meg). Mint kiderült a papírból csak két bordája repedt és 4 hét a gyógyulási ideje. Legalábbis az orvosi papíron ez volt. A valóságban pedig semmi nem látszódik rajta, sőt olyan tevékenységeket végez, mintha semmi baja nem lenne. Például a hasán alszik.
Az én feljelentésemet, pedig átadta a rendőrség a bíróság részére.
Az ő feljelentését még mindig nem kézbesítette a rendőrség, így nem tudom mi van a feljelentésében, amit elvileg szerdán adott be. A kár kb 47.000 Ft a telefon nem ment tönkre csak a kijelzője törött össze. Még ahhoz sem voltam elég erős, hogy teljesen tönkre tegyem. Még mindig nem tudom mire számíthatok, de gondolom valamikor már csak kapok majd valamilyen papírt.

gergenyi # 2017.06.24. 17:26

Miért gondolod, hogy jogtalan volt a felvétel készítése a saját ingatlanban?
A felvétel készítése bizonyítékként nem tilos, ebből még baja se lenne. De összetörni a telefonját már az. Gondolom nem kis értékű telefon volt.
Ez olyan önbíráskodásnak néz ki.
De ha feljelentett, akkor lehet rosszabb is. Tudod már miket írt a feljelentésben?

r_gyemant # 2017.06.21. 09:52

Az értéktárgy nem nála volt, hanem a közös háztartásunk üveg asztalán. Látszódott, hogy jogtalan felvételt készített rólam. A telefon után nyúltam, hogy tönkre tegyem, és ő nyúlt hozzám.

Próbáltam egyezkedni vele, de nem akart, egyszerűen sakkban akar tartani ezzel a feljelentéssel is.
És értem én hogy joga van megvédeni a telefonját, de ha nem készít rólam felvételt, akkor hozzá sem nyúlok a telefonjához, hanem megyek tovább az ajtóhoz.

Ráadásul azt nem írtam le, hogy ő volt aki kiprovokálta az egész helyzetet azzal, hogy az én számítógépemről törölt le adatokat. Szóval ez nem ilyen egyszerű, nem érzem magam bűnösnek.

És ami még kiderült, habár nem tudom mennyire igaz vagy nem, mert felperes folyamatosan félrevezet, hogy elvileg azt írta ráestem és úgy repedt meg a bordája.

[anett] # 2017.06.20. 11:46

r_gyemant úgy tudom, ha a nála lévő értéktárgyát el akarod venni (ez most lopás vagy tönkretétel), és ő védi, akkor te megtámadod őt és ő jogosan védekezik. Persze be kell tartani az arányosság elvét, tehát nem ölhet meg, de joga van megvédenie a tulajdonát.
Ha így ő 8 napon túli sérülést szenvedett, akkor szerintem nagy bajban vagy.
Ahogy írták helyesen, ha az orvosnál megadta a neved, akkor hivatalból ők is feljelentenek, de ha meg nem adta meg, akkor nem indul automatikusan.
Kérdezd meg megnevezett-e.
Persze lényegtelen, mert ha a feljelentéséhez csatolta a látleletet, akkor annyi.
Én a helyedben megpróbálnék egyezkedni vele. Visszavonod a feljelentésed, ha ő is, meg bocsánatkérés, esetleg kártalanítás.
Elmondásod alapján neked van nagyobb vesztenivalód.

alfateam # 2017.06.19. 08:07

hogy rendeljenek ki orvosszakértőt,
aki megállapítja, ha egy 80 kg-os ember beletérdel egy 60 kilós mellkasába valószínű bordatörés lesz a következménye...

ajsaMK # 2017.06.19. 07:14

Amit még érdemes tudni, a bordatörést elég gyakran "elnézik". Ha indul emiatt eljárás, és a rendőrség magától nem teszi, indítványozd, hogy rendeljenek ki orvosszakértőt, sőt, az vonjon be radiológus szakkonzulenst, aki a röntgen felvételeket utólag átnézi és értékeli, hogy valóban keletkezett-e akkor bordatörés.

r_gyemant # 2017.06.18. 12:18

és igazad van, bocsánat megnyugszom, csak ez az egész helyzet annyira megvisel, mert ráadásul ezt még a gyermekelhelyezési perhez is fel akarja használni, hogy én mennyire erőszakos vagyok... pedig igen béketűrő nő vagyok, az ő megcsalásait is 10 éven keresztül tűrtem.

r_gyemant # 2017.06.18. 12:07

Vadsuhanc nagyon jól látod a helyzetet. Szerintem nem nevezett meg, hogy én követtem ezt el ellene. Így akkor ellenem nem fognak eljárást indítani, viszont orvosnál volt, papírja is van szerintem (eléggé manipulatív ember), mert 1 hónap míg meg kell tennie az ügyemben a vallomását. De ugye 1 hónap múlva én már sehogyan sem bizonyíthatom, hogy az az orvosi papír nem valós.És szerintem ezt akarja kihasználni. Ráadásul állítása szerint én támadtam rá, ami szintén nem igaz, ugyanis az ügyben én a telefonját akartam tönkre tenni, és ő volt aki lefogott. És elvileg ekkor keletkeztek a sérülései, hogy hogyan azt nem tudom, mert én nem támadtam rá.

Vadsuhanc # 2017.06.18. 10:46

r_gyemant

ajsaMK helyesen írta le a folyamatot, annyit tennék hozzá, hogy eljárás csak akkor indul ellened hivatalból, - persze ha volt orvosnál a párod - ha az elsődleges orvosi vélemény megállapítja, hogy a sérülés nyolc napon túl gyógyuló és megnevez Téged, hogy a sérülést Te okoztad!

Pld. azt mondja elesett kerékpárral már nehezebb a bizonyítás, hogy megverted......

Ne kérj semmit most marad csendben. Amennyiben eljárás fog indulni ellened, akkor írj ide. ( idéznek )

Azt sem tartom kizártnak, hogy a párod majd az általad indított eljárásban fogja előterjeszteni a sérülésével kapcsolatos történteket.

Ne kapkodj meg ne félj..

Egyébként most nem kérheted, hogy vizsgálják meg... ( nincs jogalapod és indokod sem )

r_gyemant # 2017.06.18. 10:34

Vadsuhanc, most is kérhetem, hogy vizsgálják meg őt, hogy még a papír nem jött meg? Egy borda repedés mennyi ideig gyógyul? Az eset 06.11-én történt.

r_gyemant # 2017.06.18. 10:29

ajsa MK, ezt nem tudtam... de akkor ezek szerint már elindult ez az eljárás, mikor értesítenek erről?

Vadsuhanc # 2017.06.18. 09:49

r_gyemant

Ez elég sárkányos ügy lesz így.
HA van látlelete neki és azon megnevezett Téged mint a sérülés okozóját kicsit nehezebb dolgod lesz. Tudni kellene azt is Te mit mondtál a feljelentésedben.

Így - ennyi információ alapján - nehéz tanácsot adni. Keress egy ügyvédet, ha nem telik írj ide, ha indul eljárás és abban megtudod Ő hogyan nyilatkozik.

A rendőrség kihallgatna közöld azt, hogy a vallomásodat a későbbiekben szeretnéd megtenni, egyben kérd, hogy a sérülésre rendeljenek ki szakértőt valóban súlyos sérülése van-e a " párodnak ".

Így tényleg nehéz mert ismeretlen körülményekre kell nyilatkozni.....

ajsaMK # 2017.06.18. 06:57

Ha valóban 8 napon túl gyógyuló sérülése keletkezett, akkor azt az orvosnak jelentenie kell a rendőrségnek. És hivatalból indul eljárás.

r_gyemant # 2017.06.18. 05:00

Még nem tudok róla, de szerintem lesz, ugyanis én feljelentettem őt, könnyű testi sértésért, és így 1 hónapon belül nyilatkoznia kell neki is. Most jelenleg a látlelettel zsarol azaz tart sakkban... Aminek a létezését én nem láttam és azt se tudom mikor ment el látleletre. De aznap biztosan nem.

Vadsuhanc # 2017.06.17. 11:15

És indult eljárás ellened ?

r_gyemant # 2017.06.17. 07:07

Mit tehetek? Egy nő vagyok, dulakodtunk a párommal, én könnyű testi sértést szenvedtem, de a férfi állítása szerint 3 bordája megrepedt. Látszódni nem látszódik semmi. Én nem támadtam rá, a kezei közül próbáltam kiszabadulni.Mit tehetek ez esetben, a rendőrség hogy jár el ezekben az ügyekben? A férfi nem azonnal ment el látleletre. Aggódom, hogy olyat akasztanak a nyakamba amit nem követtem el... Mi lehet a legrosszabb, ami történhet ebben az esetben? Az eset egy háztartásban történt...

folyami géb # 2016.03.06. 07:41

"Ebből az következik, hogy a személyazonosító adatokat igen."

Jaj, Attika, ne nevettesd már megint ki magad.

A törvény így kezdődik:

. § (1) A bűnügyi nyilvántartási rendszer

  1. a személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásából, valamint
  2. a bűnügyi nyilvántartásokból

áll.

" 22. § (2): NEM KELL NYILVÁNTARTANI ANNAK AZ ADATAIT,
akivel szemben a büntetőeljárás magánvádas bűncselekmény miatt előterjesztett magánindítvány alapján indult, függetlenül attól, hogy az ügyész átvette-e a vád képviseletét"

Ezt meg csak úgy odaírták, igaz? Az általad idézett 6. § a személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartására vonatkozik, a 22. § meg a bűnügyi nyilvántartásokra, azon belül is a büntetőeljárás hatálya altt állókéra. A megfejtés pedig az, hogy a magánvádas ügy terheltje egyikben sem szerepel, csak éppen az előbbi a kérdező szempontjából irreleváns.

"van folyamatban egy rágalmazás ügyem és a vádlott adatai ott szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásból".

Az lehet, sőt biztos, de abban ez a rágalmazás, mint folyamatban lévő ügy, nincs benne. De ha te ezt a kettőt egynek gondolod, akkor kár is vitatkoznunk, mert a bűnügyi nyilvántartás alapfogalmaival sem vagy tisztában.

"Külön érdekesség, hogy a magánvádló és tanú fényképes priusza is benne van".

Akkor a helyedben villámgyorsan feljelentést tennék személyes adattal visszaélés miatt.

Dr.Attika # 2016.03.06. 07:20

2009. évi XLVII. törvény
6. §(1) A személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásában az érintett arcképmását nyilván kell tartani, ha....

  1. Nem kell nyilvántartani annak az arcképmását,
  1. akivel szemben magánvádas bűncselekmény miatt előterjesztett magánindítvány alapján indult eljárás, függetlenül attól, hogy az ügyész átvette-e a vád képviseletét,

Ebből az következik, hogy a személyazonosító adatokat igen.

van folyamatban egy rágalmazás ügyem és a vádlott adatai ott szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásból, de a fényképe nem. Külön érdekesség, hogy a magánvádló és tanú fényképes priusza is benne van.

folyami géb # 2016.03.06. 06:59

Már többször javasoltam, ha valamit nem tudsz fejből, először talán ismerkedj meg a törvénnyel, mielőtt kioktatsz.

A büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartása

21. § A büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában szereplő adatok kezelésének célja a büntetőeljárások gyors és hatékony lefolytatásának elősegítése, törvényességének biztosítása, továbbá az érintett és mások jogainak, biztonságának védelme.
22. § (1) A büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában annak adatait kell nyilvántartani, akivel szemben büntetőeljárás indult.
(2) Nem kell nyilvántartani annak az adatait,

  1. akivel szemben a büntetőeljárás magánvádas bűncselekmény miatt előterjesztett magánindítvány alapján indult, függetlenül attól, hogy az ügyész átvette-e a vád képviseletét,

...

Azt hiszem, egyértelmű.

Dr.Attika # 2016.03.06. 06:13

Csak az arcképmását nem kell nyilvántartani a magánvádas büntetőeljárás alatt állónak. A személyi adatait igen.

Tünde0423 # 2016.03.05. 21:37

Ezek után nem érdemelné meg azt hogy rendőr legyen.
Mindenesetre köszönöm a válaszokat, sokat meg tudtam. :)

folyami géb # 2016.03.05. 20:06

Egyrészt a priuszlekérés a személyes mghallgatás után lesz. Másrészt magánvádasként nem kerül be a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásába.