Halsztási kérelem


Dr.Attika # 2018.07.20. 15:15

Van rá törvényi előírás hogy mikor kötelező és mikor múlik bírói mérlegelésen. A tapasztalatom az, hogy mind az elítélt mind a családja jobban jár ha azonnal foganatba veszik a végrehajtást. A rendszerváltást megelőzően a BV annyi elítéltet hívott be amennyit el is tudott helyezni. Így előfordult, hogy a behívóra fél- egy évet is várni kellett. Akkor mint sok mindenhez protekció kellett, hogy minél előbb behívják az elítéltet. Jobb túl lenni a szabadságvesztés végrehajtásán minél előbb.

Drszedlak # 2018.07.20. 10:00

És mi az ami ezt befolyásolhatja? Hogy azonnal foganasítjak vagy sem?

Dr.Attika # 2018.07.20. 09:03

Miért rendelik el? Mert a törvény lehetővé teszi és az elítéltnek is ez a kedvezőbb. Nem egy védencemmel beszélgettem utólag a halasztás 3 hónapjáról. Mindegyik azt nyilatkozta, hogy ezt az időszakot gyötrelmesen élte meg. Minden napjuk azzal telt, hogy azon gyötrődtek, hogy mégis csak be kell vonulni. Minél hamarabb megkezdi a végrehajtást annál hamarabb szabadul. Ilyen egyszerű ez.

Drszedlak # 2018.07.19. 16:29

Dr. Attika! Miért rendelik el ilyen esetben az azonnali foganatbs vételt? 3 nyilvános targyalàson voltam már ,5 éves volt kétszer a letöltendö börtönbûnteté és nem volt foganatbavétel. Söt, a 3. tárgyaláson igazsàgügyi pszichiáter kirendelését kèrte,a bíró annyit mondott, hogy mièrt nem szólt hamarabb,miért húzta a tárgyalásig?! És engedélyezte, a tárgyalàst pedig elhalasztotta. Mi az ami befolyásolhatja az azonnali foganasítàst?
Köszönöm

Duplaz # 2018.07.19. 16:10

már eyszer ujjra tárgyalták és 2 évet le töltöttem belőle sosem szöktem nem indokolt az előzetes letartóztatás
egyéb válasz ?

Dr.Attika # 2018.07.19. 14:45

Ilyen hosszú időnél nem adnak halasztást, sőt általában a foganatba vételt azonnal elrendelik.

Duplaz # 2018.07.19. 12:23

Jónapot kívánok !
Olyan kérdésem lenne önökhöz hogy kaptam elsőfokon 6 év fegyházat 2évet töltöttem előzetes letartüztatásban
novemberben lesz másodfokom.
van sajnos sok büntetésem telefonos tartozásom ilyen dolgokra is kérhető a halasztás ?
miután jog erősé válik az ítélet ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.12. 07:42

És miért a büntetőjog rovatban írtál?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.12. 07:21

Ha igaz, amit állítasz, és nem tartozol, akkor miért a halasztást gondolod adekvát lépésnek? Ha kifizetted azt a számlát, akkor miért hagytad végrehajtásig fajulni a dolgot?

Mirelit87 # 2014.06.12. 05:16

Jó napot!
azt szeretném tudni hogy milyen módon tudom beadni a halasztási kérelmet egy bírósági végrehajtónak , időnyerés céljából mert egy már kifizetett telefonszámlát akarnak bevasalni rajtam és elviekben már 2007 óta.
A választ előre is köszönöm

Agent Cooper # 2014.05.16. 14:18

Kedves HelpMeNoW!

Lehet, hogy a szabadságvesztés félbeszakítására gondolt? Mert az nem olyan egyszerű, nem fogják automatikusan engedélyezni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.05.15. 18:44

Már melyik három hónapról?
Egyébként bármilyen halasztási kérelmet minél előbb érdemes beadni.

HelpMeNoW # 2014.05.15. 10:42

Tegnap kaptam 1 év hat hónapot, a kérdésem az lenne hogy a halasztást mikor adjam be a három hónapról?

abigel69 # 2011.03.10. 16:04

HA AZ ELSŐ FOKÚ BÍRÓSÁG A HALASZTÁST MEGADTA AZ CSAK AKKOR VÁLIK JOGERŐSSÉ HA A MÁSODFOK IS RÁBÓLINT TEHÁT AZ ÜGYÉSZ NEM FELEBEZIK HA MÉGIS AKKOR MAJD KIDERÜL MI VAN .. NEM EGYSZERŰ EZ SEHOGY SEM ... SENKINEK ... ÉN CSAK AZT NEM ÉRTEM MIÉRT NEM EGY OLYAN BÍRÓ DÖNT AZ ILYEN KÉRDÉSBEN AKI NEM ÉRINTETT AZ ÜGYBEN ÉS PÁRTATLAN TUD MARADNI .

abigel69 # 2011.03.10. 16:04

HA AZ ELSŐ FOKÚ BÍRÓSÁG A HALASZTÁST MEGADTA AZ CSAK AKKOR VÁLIK JOGERŐSSÉ HA A MÁSODFOK IS RÁBÓLINT TEHÁT AZ ÜGYÉSZ NEM FELEBEZIK HA MÉGIS AKKOR MAJD KIDERÜL MI VAN .. NEM EGYSZERŰ EZ SEHOGY SEM ... SENKINEK ... ÉN CSAK AZT NEM ÉRTEM MIÉRT NEM EGY OLYAN BÍRÓ DÖNT AZ ILYEN KÉRDÉSBEN AKI NEM ÉRINTETT AZ ÜGYBEN ÉS PÁRTATLAN TUD MARADNI .

abigel69 # 2011.03.08. 07:00

az első 3 hónap halasztást megadják a szociális háttér miatt általában . a második
3 hónapot csak kimondottan alátámasztott orvosi dokumentumokkal és akkor kell beadni amikor a az első 3 hónapon belül vannak ! az első halasztás a jogerős ítélet kihirdetés napjától szól, és nem akkor amikor megérkezik a határozat, hogy megkapják!
az orvosi indokok alapján írják be a kérelembe, hogy kérnek orvosszakértő kirendelését. Jah ne várja meg a börtön behívót azonnal adja be a kérelmet a halasztásra , az első fokon eljáró bíróságra ügyszámot bele írni elsőfokút másodfokút is.Mert ha nem lesz ideje dönteni mondjuk a bírónak akkor ha járna is a halasztás nem fogja megkapni és nem lesz halasztó hatálya a beadványnak .Sok sikert és oda figyelést ..

lakatosviktor # 2011.03.02. 09:37

A Be. a következőket mondja a halasztásról:

591. § (1) A tanács elnöke a két évnél nem súlyosabb szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére az elítélt kérelmére fontos okból, különösen az elítélt személyi vagy családi körülményeire való tekintettel, legfeljebb három hónapra halasztást engedélyezhet.
(2) Ha az elítélt betegsége az elítélt életét közvetlenül veszélyezteti, a tanács elnöke

  1. az (1) bekezdésben szabályozott tartamú halasztást meghaladó, határozott ideig tartó halasztást is engedélyezhet,
  2. az (1) bekezdés alapján engedélyezett halasztást meghosszabbíthatja,
  3. a két évet meghaladó szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére is halasztást engedélyezhet.

(3) El kell halasztani - kérelem nélkül, hivatalból is - a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdését annak a nőnek az esetében, aki

  1. a negyedik hónapot meghaladó terhes, legfeljebb a szülés várható idejét követő hatodik hónap végéig,
  2. hat hónaposnál fiatalabb gyermekét gondozza.

(4) A (2) bekezdés és a (3) bekezdés a) pontja esetében a tanács elnöke igazságügyi orvos-szakértői szakvélemény alapján állapítja meg a halasztás egészségügyi feltételeinek fennállását, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egészségügyi szolgálata vezetőjének - az elítélt egészségügyi állapotának büntetés-végrehajtás keretei között való kezelhetőségére vonatkozó - nyilatkozatát figyelembe véve határoz a kérelemről.
(5)
(6) Az (1)-(4) bekezdésben meghatározott feltételek esetén sincs helye az elhalasztásnak, ha az súlyosan veszélyeztetné a közbiztonságot vagy a közrendet, illetve ha az elítélt szökésétől vagy elrejtőzésétől kell tartani.
(7) Ha a szabadságvesztés végrehajtásának elhalasztása iránti kérelmet olyan időben terjesztik elő, hogy annak elintézésére a végrehajtás megkezdésére kitűzött határnap előtt már nincs lehetőség, a tanács elnöke a kérelem elbírálását mellőzi és erről a kérelmezőt értesíti. Ha a szabadságvesztést már foganatba vették, a kérelmet a szabadságvesztés végrehajtásának esetleges félbeszakítás iránti intézkedés végett a büntetés-végrehajtási intézetnek megküldi.

A halasztás tárgyában az elsőfokú bíróság dönt, oda kell írni. Írja le tömören a lényeget, csatolja másolatban az orvosi dokumentációt és kérjen szakértői vizsgálatot a halasztás feltételei fennállásának alátámasztására.


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

antoanetta # 2011.03.01. 23:09

Illetve hogyan kérelmezze? / hónap vagy 9 hónap halasztás? vagy hogyan? Mennyit lehet kérni. Az orvosok azt mondták, hogy a szívműtét az minimum 3 hét bennfekvés a rehabilitáció 3 hónap. A másik sebészeti műtétet csak a szívműtét után lehet elvégezni, hogy a hosszabb altatást kibírja a szive. Az orvosok szerint ez 3-4 hét, a rehabilitáció minimum fél év.

antoanetta # 2011.03.01. 23:02

Köszönöm szépen a válaszát. Igazából komoly műtéteken kell átesnie (pl szívműtét, egyéb sebészeti műtétek) és a gyógyulás azért "hatásosabb" ha civil körülmények között lábadozik az ember És jobb bemenni egészségesen, mint így súlyos betegen. Persze a büntetést nem lehet elkerülni,de gyógyuljon meg ,, szedje össze magát készítse fel a gyermekeit , a feleségét. Szerintem így érthető, hogy miért szeretne halasztást. A Büntetés végrehajtás könyvében a 126. paragrafus szerint a halasztást az első fokon eljárt bírónál lehet kérni. de már a másodfok is megvolt és most a foganatbavételi papírt várja. Most akkor kihez írja a kérelmet? A BV OP-ra, vagy a foganatbavételt megalkotó I. fokú bíróhoz? Válaszát előre is köszönöm.

lakatosviktor # 2011.03.01. 21:16

Természetesen a büntetés-végrehajtási kórházban való elhelyezésre van lehetősége, ha ez indokolt. Ha olyan probléma van, ami ott nem kezelhető, külső kórházban fogják őt kezelni

Bár ilyen vélemény alapján még a halasztás is indokolt lehet. Kérjék a halasztást az egészségi állapotra hivatkozással. Veszíteni nem lehet vele. Azt viszont ne felejtsék el, amikor emellett döntenek, hogy a büntetés halasztható, de egyszer le kell tölteni. Sokan vannak úgy vele, hogy "jobb túlesni rajta", mint hosszabb ideig azzal a tudattal élni, hogy nehéz a jövő tervezése, mert "majd be kell menni". Ha viszont letölti, szabad ember, teljes élettel. De ez az Önök döntése.

Üdvözlettel,
LV


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

antoanetta # 2011.03.01. 20:30

Tisztelt Lakatos Viktor! Válaszát köszönöm.
kérdésére az alábbiakat közlöm:

4,6 év , amiből 22 hónapot előzetben töltött. A börtönkórházi elhelyezést én a büntetés letöltésére alkalmas helyként kérdeztem. Tehát lehetősége van-e arra, hogy a súlyos és krónikus betegségei miatt börtönkórházban töltse le az ítéletét? Vagy csak betegszobai elhelyezést kérhet? Az orvosszakértői véleményben ez szerepel: " X.Y fenálló szívbetegsége miatt nála bármikor felléphetnek heveny szívelégtelenség tünetei, melyek megfelelő azonnali beavatkozás nélkül akár halálos eredményhez is vezethetnek." Valamint: " Mivel szívbetegsége (rohamokban jelentkező szívritmuszavar) bizonyítottan a pszichés állapotával összefügg a végrehajtandó szabadságvesztés erre mindenképpen súlyosbító hatással bír. Ebben az esetben a szívbetegség stádiumának súlyosbodása várható gyakoribb, egyre súlyosabb rohamokkal."

lakatosviktor # 2011.03.01. 18:02

Mennyi a büntetése?


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

lakatosviktor # 2011.03.01. 18:01

A Be. 591.§ (1) bekezdése szerint a tanács elnöke két évnél nem súlyosabb szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére az elítélt kérelmére fontos okból, különösen az elítélt személyi vagy családi körülményeire való tekintettel, legfeljebb három hónapra halasztást engedélyezhet.

Ennél hosszabb tartamú halasztás csak akkor lehet, ha betegsége az életét veszélyezteti. Ezt igazságügyi orvosszakértő állapítja meg.

Ha a testvére börtönben nem kezelhető, ki fogják vinni "külső" kórházba és ott fogják elvégezni a szükséges kezeléseket (műtéteket), természetesen ekkor ott a helyszínen folyamatosan őrizni fogják.

Tehát semmilyen 3x3 hónapos lehetőségről nincs szó.

Üdvözlettel,
LV


Dr. Lakatos Viktor ügyvéd

antoanetta # 2011.03.01. 15:14

Van-e arra lehetőség, hogy a betegségeire való tekintettel börtönkórházban helyezzék el? És ha van, akkor ezt kitől kell kérni?

antoanetta # 2011.03.01. 15:13

Megjegyzem, a testvéremnek orvosszakértői véleményben is igazolták, hogy a betegségeit nem lehet börtön körülmények között műteni, rehabilitálni.