Sokadik idézés tanúként egy büntető ügyben


seawaterbear # 2011.04.26. 13:15

Egy nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult perben tanúként vagyok beidézve, immár 5. alkalommal, egyszer el is mentem, de nem kerültem sorra, így ott helyben kifizették az útiköltséget, és a további négy alkalommal, vagy útközben vagy előző nap értesítettek telefonon, hogy vagy elmarad a tárgyalás, vagy megint nem lesz idő engem meghallgatni mint tanút, így ne menjek.

A baj ezzel csak az, hogy a munkahelyemről elengednek, de arra a napra nem jár fizetés a munkáltatómtól, így kénytelen vagyok szabadságot kivenni minden egyes alkalommal.
Most már kicsit sokallom, eddig 5 nap szabadságom bánja ezt a pert, és "a kérdésem az lenne, hogy az így kieső munkabérem (illetve az erre fordított szabadságom) költségként érvényesíthetem-e a bírósággal szemben?"
Nagy vonalakban eddig kb 45-50.000 Ft-ot buktam a T. Bíróság szervezési malőrjei miatt.
Egy alkalommal még nem szól érte az ember, lenyeli, mert ugye van állampolgári kötelesség is a világon, de egy peres eljárást nem kötelességem dotálni... azt gondolom.

végrehajtó1 # 2011.04.26. 17:14

Amikor megjelensz ne csak az utiköltséget kérd hanem a béred egy napra jutó összegét.

Gabicsek # 2011.04.27. 19:27

Amennyiben megjelensz idézésre, kötelesek igazolást a tanúnak kiadni, (nem kell sosem szabadságot kivenni) és ezen szerepelnie kell a következő szövegnek:

Nevezettnek a munkáltatótól a teljes elmulasztott időre távolléti díj jár a Munka Törvénykönyve 107. § a./, ill. 151. § /2/ bek. a./ pontja alapján.

Leírom az idézett paragrafusokat:

Munka Törvénykönyve:

107. § Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól

  1. amíg állampolgári kötelezettségét teljesíti;

151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.távolléti díj kiszámításának szabályai
Távolléti díj fizetése munkavállalónak
(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár

  1. a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre
elkeseredett # 2011.05.02. 09:48

Gabicsek!
Légyszi nekem is válaszolj!
Tanuként vagyok egy ügyben. Valakivel x telefonbeszélgetést folytattam, és abból egy kivétellel leiratot készítettem és azokat megkapta a Bíróság. Mindegyiket elismerte akivel a beszélgetéseket folytattam és tudta, hogy felveszem és nem tiltakozott. Amikor kiderült, hogy én ellene tanu leszek a velem folytatott beszélgetései alapján, akkor felhívott telefonon és csunyán lehordott. Az érdemi ügyhöz már nem mondott igazából semmit! Igy ez az utolsó beszélgetés a tanuvallomásomban csak annyiban szerepel, hogy akkor engem megfenyegetett! Most a Bíróság újra idéz és kérik ezt az utolsó beszélgetés leiratát is. Emberünk azt állította, ebben a beszélgetésben, hogy ő is felvett mindent, igy nem értem miért akarja a Bíróság ezt tőlem! A korábbi meghallgatásomkor válaszoltam minden kérdésre! Akkor ezt nem kérdezték! Köteles vagyok-e ismét megjelenni, mert érdemi újat nem tudok az ügyhöz hozzátenni, vitatkozni pedig nincs kedvem. Arról nem is beszélve, hogy a munkahelyemre is írt ez a jó ember egy feljelentést! Eddig az adataimat zártan kezelték és a lakcímemet sem adtam meg, hogy ne tudjon megtalálni! Nem szeretnék elmenni a meghallgtásra, mert nem tudok újat mondani és van egy olyan gyanum, hogy személyesen is meg akar fenyegetni!
Tehát az a kérdésem, hogy hivatkozhatok-e arra, hogy azért nem jelenek meg, mert a bírói kérdésre irásban válaszokok a fentiek szerint, a telefonbeszélgetés pedig már nem áll rendelkezésemre?
Kötelezhető vagyok-e egy olyan beszélgetés feltárására amit korábban én ajánlottam, hogy rendelkezsére bocsátok (akkor bele is hallgatott a bíró, de mivel csak mocskolódás nem hallgatta végég és nem is kérte a leiratát), most pedig már nincs meg? Mit csinálhatnak velem? Amire emlékszem azt leírom a Bíróságnak. Az elég-e?
Köszi!