Szerverlefoglalás mit lehet tenni?


technologiesfordesign # 2012.01.04. 06:20

De én lecseréltem az ügyvédemet... mivel van jelenleg is viszont több ügyvédre már nem futja. A jelenlegi ügyvéd édesanyám barátnője. És lehet, hogy csak egy programozó vagyok és nem jogász de a szavakat még ha félholt is vagyok 30 óra folyamatos munka után azért megválogatom. :) És nagyrészt tisztában is vagyok az általam ismert szavaknak. Szóval maradjunk annyiban, hogy rosszul fogalmaztam és félreérthető voltam rendben? :)

Dr.Attika # 2012.01.03. 18:12

A lecserélés azt jelenti, hogy az előző ügyvéd helyett egy másikat bíz meg. Tehát nem lecseréli, hanm felmondja az előző ügyvéddel a megbízási szerződést és nem köt újjal mégegyet.

Ez a nyelvlecke azért volt, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy érthetően adja elő a történeti tényállást. A történeti tényállás az ami történt.
Nem sok ügyvéd informatikus is egyben.

technologiesfordesign # 2012.01.03. 17:50

Van ügyvédem most cseréltem le de nem mond mást csak, hogy majd véleményezi a dolgokat ha odakerül a sor meg ilyenek... Nincs már pénzem másik ügyvédre... Teljesen tönkrementem az elmúlt két évben mert minden ügyfelem követeli a cuccait és senki se hajlandó már velem jóformán szerződni... apró piszlicsáré munkákból élek azóta amióta kirántották alólam a szőnyeget. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.03. 16:45

Keress meg ügyvédet élőben, mert ezt a hálón mindenki fakenek fogja tartani.

technologiesfordesign # 2012.01.03. 16:37

Tisztelt Szakértők!

Én egy 21 éves programozó vagyok és szabadúszóként tevékenykedem. Két éve egy megbízóm aki nem fizetett az elkészített weblapért feljelentett csalás és sikkasztás vádjával. Vásároltam a megrendelőtől az üzleti kapcsolatunk megromlása előtt egy szervergépet. Mondanom sem kell, hogy 2 tanú és szerződés mindenről készült. Amikor már megromlott a viszonyunk mert nem volt képes felfogni, hogy fizetés nélkül nem fogom átadni fenyegetőzések jöttek amik egy idő után abbamaradtak. Ezután egy-két héttel kaptam egy idézést a rendőrségtől.

A rendőrségen minden papírt benyújtottam. Ezek után pár nappal azt veszem észre, hogy a szerver amin folyamatosan dolgozok és az ügyfeleim is használják egyik pillanatról a másikra elérhetetlen... 30 perces próbálkozás után sikerült elérnem a hosting szolgáltatót. A szolgáltató azt mondta, hogy lefoglalták a szerveremet és azt mondta neki a rendőrség, hogy ne szóljanak semmiféleképpen nekem mert majd ők úgyis szólnak és az otthagyott papírról sem adhatnak másolatot nekem!

Azonnali telefonálgatásba kezdtem aminek az eredmény 4 órával később meglett kiderült, hogy eme ügy keretein belül foglalták le a gépemet. Ez a számítógép több processzorral és csillagászati mennyiségű RAM-mal rendelkezik. Így lehetetlen pótolni anyagilag is számomra arról nem is beszélve, hogy minden ügyfelem és saját weboldalaim, szoftvereim is rajta voltak.

Papírt nem voltak hajlandóak adni kérésre sem! A két vagy három hónappal későbbi folytatólagos kihallgatáson kaptam egy másolatot könyörgésre, mert állítólag nekik nem kötelességük adni!
A lefoglalási jegyzőkönyvben ez szerepel: az xyz.xyz.xyz.xyz sorszámú szervert lefoglalták. Ami egyértelműen nem a szerver sorszáma hanem az egyik IP cím a tartományból amit megvásároltam.

Végigolvastam többszáz ezzel foglalkozó hozzászólást és bejegyzést... az összes idevágó jogszabályt és abból azt vettem ki, hogy leltárt kellett volna írni a tartalmáról becsomagolni és lezárni matricákkal ameddig a szakértőkhöz nem kerül. A szervernek a gépház nyithatatlan kulcs nélkül! Ennek ellenére a szakértő jelentésében ezek álltak: a lefoglalt számítógép asztali számítógép és 93 000 forint a becsült értéke... illetve nyolc darab Terrabájtos winchesternek ugyanazt a gyártási sorszámot adta meg ami amúgy a típusa. Kérdem én: miért nem kérték el a kulcsot hozzá és hogyan nyitották ki? És mi alapján lesz egy látható szervergépből asztali számítógép amiben egy 1000W-os tápegység van és rengeteg memória és merevlemez valamint több processzor?

A gépet mai napig nem kaptam vissza... az összes rendőrségi jelenlétről hangfelvételem van titokban. Ami azokon elhangzik egy vicc. A tanúimat amikor kihallgatták (hozzáteszem: építőmunkások akik anyám garázsát építették tehát nem ismertem őket) alátámasztották a vallomásomat és szembesítésen megmutatták ki adta el és kinek az adott szervert.

Az ügy még folyamatban van...

A kérdéseim amire mai napig nem kaptam rendes választ senkitől:

  • Hogyan zajlik a jogszabály szerint egy szerverlefoglalás?
  • Mi kell egy adásvételi szerződésen, számla-garancia másolaton és két tanún kívül, hogy bebizonyítsam, hogy az enyém a szerver?
  • Mi van akkor ha a feljelentőt közben német vagy osztrák kommandósok Magyarországon fogtak el és elvitték másik országba tömeges autólopás és csalás vádjával?

A feljelentő barátja akivel nem találkoztam csak egyszer de azért szembesítettek vele teljesen mást mondott jegyzőkönyvbe dátumok, helyszínek és események tekintetében, mint a feljelentő és ezt a rendőrségen az ügyet vivő rendőrnő tagadja és csak azt írta le amiben éppen egyezett a válaszuk. Mint említettem rögzítve van minden. Mindenről papír van és erősen gyanítható, hogy a rendőrnőnek viszonya van a feljelentő barátjával. (Kihallgatásra hamarabb érkeztünk és a rendőrség előtt várakoztunk a kocsiban és láttuk, hogy a feljelentő barátjának a kocsijából száll ki a rendőrnő és csókkal váltak el.)

  • Mit lehet ilyenkor tenni?

Többen mondták, hogy panaszoljam be a felettesénél... csakhogy én félek a következményektől a felvételek készítésére nem volt jogom illetve kitudja ki kit ismer és milyen viszonyban vannak... A mai Magyarországon nem merek lépni úgy, hogy ne garantálná nekem valaki, hogy nem én fogom a rövidebbet húzni attól függetlenül mi az igazság.

Előre is köszönöm mindenki segítségét, próbáltam a lényeget leírni de így is kihagytam egy kazalnyi dolgot amit hosszú lenne leírni a nyomozás hibáiról és a röhej kategóriából amit művelnek ezügyben.

Szép estét!:)

Krisztián.