Babakocsit kitilthatják? Mi a szankció?


banoka # 2012.03.13. 17:20

Érdeklődnék, hogy mi történik ha olyan helyre megyek be babakocsival ahol ezt megtiltották?

Röviden a történet: iskolával úszni jár a gyermekem osztálya, a tanárnő megkérte a szülőket, hogy aki tud jöjjön segíteni úszás után a gyerekek haját megszárítani. Én kisbabámmal tudok menni, múlt héten azonban rám szólt a takarítónő, hogy menjek ki babakocsival az uszoda előteréből. (ott egyébként utcai cipővel is lehet lenni, és kellően tágas hely van).
Az uszoda helyi vezetőjével beszéltem, aki nagyon elutasító volt, azt mondja oldjam meg, hogy ne kisgyerekkel menjek. Amikor felhívtam figyelmét, hogy a házirendben nem tiltják a babakocsik bevitelét, azt mondta majd bele írják. Ezután az igazgatónak írtam egy emailt az esetről, ő levélben leírta, hogy nem tiltja meg, hogy bemenjek babakocsival az uszoda előterébe, de nem tetszését nyilvánította (szerinte hordozóban vigyem be a gyereket és úgy szárítsam a gyerekek haját- szerintem meg cipeljen egy járni még nem tudó 10-12 kilós kisgyerek, aki mondja)

Egy hét se telt el és az uszoda ajtajára kikerült nagy felírattal, hogy babakocsit higiéniai okokból nem lehet bevinni, azt a pénztárnál kell hagyni!

Véleményem szerint ez diszkriminatív, és eleve az öltözőbe és az előtérbe utcai cipővel is be lehet menni, egy babakocsi kereke semmivel se piszkosabb egy cipőnél. (ez felvet pl olyan kérdéseket, hogy ki vigyáz az ott hagyott babakocsira stb, de mindegy)

Őszintén szólva az érdekel, hogy mi történik, ha mégis bemegyek babakocsival? A rendőr megbüntethet? Erőszakkal kivezethetnek?

Gabicsek # 2012.03.13. 19:41

Tegyél panaszt felsőbb szervnél. Én ilyet még nem is hallottam!

efi99 # 2012.03.13. 19:52

Hogy-hogy nem hallottál? Babakocsi kismillió helyről ki van tiltva. Hogy miért, az rejtély.

Gabicsek # 2012.03.13. 19:54

Hát, ez nekem is rejtély. Mert egy kisbabához a kocsi is hozzá tartozik. Kint hagyni pedig nem lehet, mert rögtön ellopják.

banoka # 2012.03.13. 19:58

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál már érdeklődtem, rájuk tartozik az ügy, és mondták, hogy eljárást indítanak, ha bejelentem. Csak az idő és herce hurca nem hiányzik, ezért is írtam az igazgatónak, hátha helyi szinten tudok engedélyt kapni. Ha eljárást indítok, akkor majd behívnak személyes meghallgatásra stb. Mire a végére érne az ügy, addigra megtanul járni a gyerekem, nekem viszont most kéne bejutnom az uszodába.

Egyébként éppen most találtam egy hasonló esetet, ahol igen kemény büntetést kapott egy üzlet tulajdonosa pont a babakocsik kitiltásáért.

Most ez a felirat pont elég ahhoz, hogy állandóan szóljanak majd. Tehát tényleg az érdekelne, hogy OK szólnak, de mi mást tudnak csinálni? Ha bemegyek, akkor valaki most meg tud büntetni ezért?

Gabicsek # 2012.03.13. 20:08

elfi99!
Van erre valahol jogszabály? Vagy ez csak egy házilag alkotott akármi?

efi99 # 2012.03.13. 20:21

Miért, arra van, hogy fagyival hova nem lehet?

efi99 # 2012.03.13. 20:24
Gabicsek # 2012.03.13. 20:27

Köszi elfi99.
Nekem már szerencsére nincs babakocsis gyerekem, de az ilyeneken ideges tudok lenni.

banoka! Szerintem küldd el ezt mail-ben a cikket az uszoda vezetőjének azzal, hogy panaszt teszel te is az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és bírságra számíthat. Hátha meggondolja, és leszedi a tábláját. Talán ez a leggyorsabb.

banoka # 2012.03.13. 20:28

Nyilván a "vezetőség házi kakaskodása".

Nem lehet diszkriminálni senkit, erről van is törvény.

Komolyan nem értem, álltam egyedül a nagy térben 3 kisgyerekkel, tőlem 1 méterre ül nyugodtan a kisbabám a babakocsiban és odajön csesztetni a takarítónő, hogy menjek ki. Nagyon unatkozik. És ez jellemez egy színvonalat is, sajnos.............. pláne a vezetőség részéről, ahogy reagáltak a bejelentésemre, na meg most ez a kiírás.

Gabicsek # 2012.03.13. 20:29

bocsi, véletlen elírtam a neved:)

Gabicsek # 2012.03.13. 20:30

A lényeg: nincs rá jogszabály, fenyegesd meg.

Gabicsek # 2012.03.13. 20:31

Ja, és én a helyedbe bemennék, mivel nem tiltja semmi, tehát nem tehet semmit.

banoka # 2012.03.13. 20:32

Köszi, én is nagyon örültem a cikknek, amikor ma megtaláltam.

Ott van egy fontos mondat,
A patika vezetőjének pedig egyetlen kimentési lehetősége lenne: ha biztonságos babakocsi tárolót alakított volna ki az eszközök megőrzésére, amíg a beteg megkapja a gyógyszerét.

Szerintem holnap írok egy emailt és megkérdezem, meg van -e már ez a biztonságos babakocsi tároló :)??????

Gabicsek # 2012.03.13. 20:37

:) Nyisd ki nyugodtan a szád majd.

banoka # 2012.03.13. 20:46

Tudod, ki tudom nyitni a szám, ha akarom, csak ott a csomó kisgyerek, a tanárnő és talán egy két szülő, és azért előttük mégse szeretnék "jelenetet" csinálni.

Mert még attól félek kihívják a rendőrséget, mert mégis bemegyek.

Múltkor épp szerencsém volt, mert amikor jött a takarítónő, hogy hagyjam el az uszodát (közben épp szárítottam a gyerekek haját), épp a beszélgetésünk közben érkezett meg a férjem, és látva hogy áll mellettem már egy nagy pasi, (meg se szólalt mert még nem tudta mi van), ennyi elég volt, hogy békén hagyjanak.

Csak ez idegesít, ha kisgyerekkel vagyok egyedül, oda mernek jönni szólni. Mint amikor egy biztonsági őr egy szerencsétlenre rá mer szólni, de három hőzöngő részegre nem.

Gabicsek # 2012.03.13. 20:50

Mivel nem követsz el semmilyen jogszabálysértést, a rendőr nem fog intézkedni.
Hát, neked kell eldöntened, hogy hogy legyen:)

banoka # 2012.03.13. 21:03

Hát nem tudom, azon gondolkodom mi van ,ha pl elém állnak és nem engednek be stb?

Próbálok felkészülni, így hogy kiírták most változott-e valamit a helyzet?

Nyilván az egy eljárás után derül ki, hogy szabálytalan a kiírás, csak addig nem tudok várni.

Egyjogász # 2012.03.13. 22:57

Ezt egy nagyon menő étterem honlapján találtam, így kell nagyon finoman a látogatók tudomására hozni, hogy ide ne hozzák a sivalkodó kölkeket:)) (És teljesen jogszerű is, mert azt nem írják, hogy nem jöhetnek be, meg ki lennének tiltva, stb.)

"Tapasztalataink szerint kisgyermekek nem tudják élvezni a néha 3-4 órán keresztül tartó kulináris utazást. Ezért kérjük, ha megoldható erre a pár órára oldja meg kisbabája felügyeletét."

Egyébként ez a gyógyszertár kérdés érdekes, mert elvileg az EBH-nak igaza van, de pont a közelmúltban voltam egy gyógyszertárban, ahová bejött "öntudatos anyuka" két 2-3 év körüli gyerekkel, akik folyamatosan üvöltöztek, ahogy a torkukon kifér. Amikor a gyógyszerész udvariasan szólt anyukának, hogy ha lehet, egy kicsit halkabban, mert gyógyszerekkel dolgoznak, "öntudatos anyuka" közölte, hogy az ő gyerekei úgy üvöltöznek, ahogy akarnak.
Pedig ha a hangzavarban a gyógyszerész elcserél két gyógyszert, azért ő lesz a feleős, és nem anyuka...

Tatica # 2012.03.14. 08:36

2002-ben született a nagylányom. Vidékről jártam be a városba élelmiszert vásárolni, tanácsadásra stb. Nyilván ha már a városban vagyok, itt veszem meg az olcsóbb cuccokat. Match áruházban a smasszer végig a hátam mögött volt, kb egy méteres távolságban, mire megkérdeztem akar-e valamit, majd közölte, hogy engem figyel mit pakolok a gyere alá. Elkerekedtek a szemeim, és megszégyenülve kiviharzottam a boltból. Átmentem a Dm-be pelekát venni, ahol már a bejáratnál közölték, hogy hagyjam kint a kocsit, itt viszont már megkérdeztem, hogy miért? A gyerek nem ketyeg, nem radioaktív, akkor mégis mi a baj vele? Hát az, hogy sokan úgy lopnak, hogy a gyerek alá pakolnak. Amíg babakocsis volt, csak kísérővel tudtam vásárolni, mert rendszerint sehova nem engedtek be :(((
Valahol megértem, de egy üzletben, ahol arcól már évek óta ismernek mert oda járunk, ez kimondottan megalázó.

Egyjogász # 2012.03.14. 09:05

Én nem akartam ezt leírni, de ha már egy anyuka hozta szóba, valóban, én is úgy hallottam, hogy ezért nem szeretik az önkiszolgáló boltokban, ha babakocsival mennek be, mert a baba alá pakolás egy jó lopási módszer (a baba alá úgysem mer benézni a biztonsági őr alapon), azt meg nem tudhatja az őr arcról, hogy ki a tisztességes és ki a tolvaj.
De bizonyos népcsoporthoz tartozó magyar állampolgárok esetén azt sem nagyon szeretik (ill. nagyon figyelik őket) ha kézi babahordóval mennek be, mert abba is nagyon jól lehet pakolni, és lehet teli torokból visítozni, meg átkozódni ha az őr be akarna nézni a baba alá...

Egyébként ez kb. olyan, mint amikor Ausztriában néhány tolvaj magyar miatt kiírják, hogy "Magyar, ne lopj!", és a boltban magyarul beszélőket az őrök úgy figyelik, mintha bűnözők volnának (ezt személyesen tapasztaltam).

Rexor # 2012.03.14. 09:07

Egyjogász: kulináris utazás... ki találta ki ezt a hülyeséget? :) AZért megnézném ezt az étteremet magamnak. Ha valaki közösségbe megy, ott azért benne van a pakliban, hogy közbe jön valami zavaró tényező. Aki nem bírja a gyereksírást menjen kolostorba, vagy ne mozduljon ki otthonról.

EGyébként ilyenről még én sem hallottam, hogy babakocsival valakit kitiltottak volna áruházból (pedig sokszor járunk vásárolni gyerekkel).

Egyjogász # 2012.03.14. 10:43

Az egyik magyar Michelin-csillagos étterem honlapján olvashatóak az alábbiak. Egyszer meghívtak oda, el kell ismerni, a kajájuk (ha merhetem az ott tálalt ételeket annak nevezni) az baromi finom. És kisgyerek, meg babakocsi sem volt:))

Egyébként szerintem azért a dolognak van egy másik oldala is, bár lehet, hogy ezzel a kisgyerekesek körében nem leszek népszerű:) Manapság ugyanis elszaporodtak azok az "öntudatos anyukák/apukák", akik szerint a gyereknevelés abból áll, hogy az ő gyerekük azt csinál, amit akar. (És nem véletlen a "manapság" mert 10-15 évvel ezelőtt én ezt még annyira nem tapasztaltam.)

Amikor én voltam gyerek és étterembe mentünk, a szüleim rámszóltak, ha elkezdtem hangoskodni, vagy oda nem illő dolgot csináltam, és én is így neveltem a saját gyerekemet.

Ugyanakkor már velünk is előfordult, hogy az étteremben megjelentek "öntudatosék", és mosolyogva nyugtázták, hogy a kis "Bubuka" egy légkalapácsot megszégyenítő hangerővel ordítozott folyamatosan, odament mások asztalához, és zavarta a kajálókat, meg valami csattogó lepkével szaladgált le-föl az étteremben.

Őszintén szólva én nem azért megyek ilyen helyre, és fizetek ki egy valag pénzt, hogy barom szülők (mert leszögezem, a szülő a barom, nem a gyerek) neveletlen kölkének a visítozását hallgassom órákon át. (Mint ahogy, amikor az én gyerekem kisebb volt, és elmentünk kajálni valahová, az ő üvöltözését sem kellett hallgatnia a jelenlévőknek.)

banoka # 2012.03.14. 11:03

Dragunov, köszönöm a pontos leírásokat!

Szó se róla, azzal én se értek egyet, ha valaki nagy arccal mindent megenged a gyerekének korlátok nélkül, azzal se értek egyet, hogy kismotorozzon egy gyerek a patikában, üzletben stb.

Nyilván vannak aki nem tudnak viselkedni.

Pár hete színházban voltam a nagyobb gyerekemmel, több helyen ki volt írva, hogy az előadást 10 éven aluliaknak nem ajánlják, tele volt a színház pici gyerekekkel 4-5-6 évesekkel, akik belekiabáltak az előadásba, este fél 10-10 felé már sírdogáltak, mikor megyünk már haza, mikor lesz már vége felkiáltásokkal. Az előttem lévő anyuka mint egy piaci vásárban fotózta a színészeket az előadás alatt végig a mobiltelefonjával. Pl az ilyen viselkedőket szépen kikísértetném a színházból, és azzal se értek egyet, hogy valaki úgy üljön le egy étteremben vacsorázni, hogy közben üvölt a gyereke. Én is jártam úgy, hogy felálltam és sétáltam a gyerekkel valahol, amíg mások ettek.

Azért van a biztonsági őr és a figyelő kamera, hogy nézze a lopásokat. Milyen előítélet azt feltételezni, hogy minden babakocsis anyuka lop. Karácsonykor esett meg velem egy hipermarketben, hogy a bevásárlókocsiba tettem a bébi hordozót, már mindent kitettem a kasszánál a szalagra és toltam a bevásárlókocsit a kassza végébe, amikor jött a biztonsági őr, hogy a hordozó és a bevásárló kocsi oldalánál lát egy portörlő kendőt (kb 2 mm vastagságú, és kemény 165 ft az ára). Mondtam, hogy köszönöm, nem vettem észre, oda akartam tenni a szalagra a többi cucc közé, amikor jött, hogy jegyzőkönyvet vesz fel, nem adja vissza és ez lopási kísérlet volt. Mondtam neki, hogy akkor nézze végig, hogy a bevásárló szalag elejétől végéig csak az én vásárolandó dolgaim vannak több 10 ezer Ft értékben, és nem egy 165 ft-os törlőkendő amit ne tudnék még kifizetni, de akkor lemondok róla, mert nem akarta vissza adni. Továbbra is jött a jegyző könyvvel, erre úgy felhúztam magam, hogy megmondtam OK menjünk írjunk jegyzőkönyvet a törlő kendőről, de amit itt lát kirakva a kassza szalagjánál, tuti nem veszem, meg, hanem mindent itt hagyok.
Ekkor elment és békén hagyott. Az meg már nekem megszokott, ha egy hipermarketben nagybevásárolok, akkor a kasszás ver át, fel kellett vennem a gyereket mert sírni kezdett, és érdekes módon pl 3 narancslé helyett 6 lett beütve, meg még valamiből még egyszer le lett húzva, tehát a végén az info pultnál nekem járt vissza 1600 FT.

banoka # 2012.03.14. 11:11

A lényeg:

Mivel lefotóztam a tiltó táblát, mondták az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, hogy nyugodtan indítsak eljárást, mert el fogják marasztalni az uszodát. Kedves volt a hölgy, azt is felajánlotta, hogy ha kérem akkor a Hatóság nevében felhívja az uszodát és tájékoztatja őket a jogsértésről és felszólítja őket a tábla levételére.

Lehet, hogy csak az utóbbit fogom kérni, igen erős több száz ezres bírságokat is láttam, hogy kivetett a hatóság, lehet, szándékosan én nem akarok rosszat az uszodának, még ezek után sem.

Szerintem a cél mégis az lenne, hogy kulturáltan hagyjunk mindenkit élni és intézni a dolgát, és ne egymásnak tegyünk keresztbe :)