Tanuvallomás megtagadása


oligaliga # 2018.04.19. 16:29

Ha esetleg nem megy az értő olvasás, csak ismételni tudom magam:

A kérdező szerint pedig a levélben, amit kapott, a következők vannak: „látták autómat itt..és itt parkolni forgalomtól elzárt területen”

wers # 2018.04.19. 14:54

aha
csodálkozom, hogy a tilosban megállás, várakozás miért nincs benne, na nem tippeket adok, de azt is simán le tudja fényképezni, és tök mindegy ki vezette az autót.

Vadsuhanc # 2018.04.19. 14:40

Kötelező haladási irány....... A forgalom elől elzárt területet vagy jobbról vagy balról tudom elhagyni. Azon keresztül nem. Ha a területet jelző kezdővonalat elhagyom a terület határvonala által meghatározott irányban szabad csak tovább közlekedni az úton, kivéve ha az úttesten történő megfordulást egyébként tábla nem tiltja.

wers # 2018.04.19. 14:16

Vadsuhanc, az sincs felsorolva

Vadsuhanc # 2018.04.19. 13:59

Kedves oligaliga!

A KRESZ szerint járműforgalom elől elzárt területet jelölő útburkolati jel azt jelenti, hogy az útburkolati jellel jelzett területre járművel ráhajtani tilos. A KRESZ az ilyen helyen való megállást és várakozást nem tiltja, hanem magát a ráhajtást, tehát nem kell megállnod rajta, ha azon áthaladsz, ráhajtasz a területre már elköveted a szabálysértést.

Ebből következően ebben az esetben nem azért büntetnek, hogy ott állsz, hanem azért mert az útburkolattal jelzett területre ráhajtottál. ( mint írtam a megállás vagy várakozás nem releváns, hanem maga a ráhajtás ) Röviden a kérdező nem a megállás és a várakozás szabályait sértette meg, hanem az útburkolati jel ellenére olyan helyen hajtott át, amelyet a KRESZ tilt.

wers # 2018.04.19. 12:56

Köszi

oligaliga # 2018.04.19. 12:26

A közlekedésben objektív felelősségről csak az alábbi esetekben beszélünk:

Kkt. 21. § (1) A gépjármű üzemben tartója, illetve a 21/A. § (2) bekezdésében meghatározott esetben a gépjárművet használatra átvevő személy felel azért, hogy az általa üzemeltetett, illetve használt gépjárművel

  1. a megengedett legnagyobb sebességre,
  2. a vasúti átjárón való áthaladásra,
  3. a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire,
  4. a megengedett legnagyobb össztömeget vagy tengelyterhelést meghaladó járművek közúti közlekedésére,
  5. a gyorsforgalmi út leálló sávjának, leállóöblének igénybevételére,
  6. a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra,
  7. a természet védelmére,
  8. a díjköteles útszakaszok használatáért fizetendő, megtett úttal arányos útdíjra
  9. a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer keretében végzett mérés eredménye befolyásolásának tilalmára

vonatkozó - külön jogszabályban meghatározott - egyes előírások betartásra kerüljenek.

A kérdező szerint pedig a levélben, amit kapott, a következők vannak: „látták autómat itt..és itt parkolni forgalomtól elzárt területen”.

Csak megjegyzem, hogy a KRESZ nem szankcionál, az a szabálysértési hatóság dolga a szabálysértési törvény szerint.

Szóval nem tudom, hogy Vadsuhanc szerint mi mást kellene keresni (pláne további információk nélkül).

Vadsuhanc # 2018.04.19. 12:15

Szeretném megjegyezni, hogy a forgalomtól elzárt területen történő parkolást a KRESZ nem a parkolás alapján szankcionálja.

Magában már az szabálysértés, hogy a gépjárművezető a forgalom elől elzárt területre ráhajt a gépjárművével és ott nem is kell megállnia.

Ne a tiltott helyen történő várakozást vagy megállást vegyétek alapul keressetek más szabálysértést, ami viszont már nem biztos, hogy nem az objektív felelőség szerinti elbírálás alá tartozik.

wers # 2018.04.19. 12:10

:) nem fontos mindent megérteni.

drbjozsef # 2018.04.19. 12:05

Nem nagyon van benne koherens logika, de azért jobbára a közvetlen balesetveszélyes (gyorshajtás, behajtani tilos, piroson áthaladás, kötelező haladási megsértése) dolgok tartoznak (igaz, van mellette korlátozott övezet vagy védett természeti területre behajtás, ami nem közvetett balesetveszélyt talán). Hacsak nem hód vagy. :)

wers # 2018.04.19. 11:50

Azt már meg sem próbálom megérteni, hogy miért nem vették be ezt is.

drbjozsef # 2018.04.19. 11:37

wers,

nem, nem fogják, ha a tulajdonos hivatkozik a vallomás megtagadására saját vagy közeli hozzátartozó érintettsége miatt, és a rendőrség máshogy nem tudja kideríteni a szabálysértés elkövetőjét.

Ez a szabálytalan parkolás nem tartozik a Ket. hatálya alá, tehát a szabálysértési tv. szerinti eljárás végén ha nincs meg az elkövető, akkor nincs büntetés.

wers # 2018.04.19. 11:34

Aha, már értem miért a macera, akkor így megbünterhetik, mert nem tesz tanuvallomást :)

oligaliga # 2018.04.19. 11:32

Éppen, hogy nem tudják megbüntetni, ha nem derül ki, hogy ki rakta le a kocsit a tiltott helyre.

Ugyanúgy, mint ahogy azt sem, aki nem tudja megmondani, hogy ki vezette a kocsiját, amikor az elsodort egy tűzcsapot.

wers # 2018.04.19. 10:32

Nem? Akkor nem. Akkor is megbüntetik kocsi tulaját vagy üzemben tartóját.

oligaliga # 2018.04.19. 10:26

Ez az eset pont nem esik az objektív felelősség kategóriájába.

wers # 2018.04.19. 10:13

A felelősség alól nem tud kibújni, hisz él az objektív felelősség. Én sem értem, hogy akkor minek ez a macera.

nonolet # 2018.04.19. 09:10

1.
Nem apróság, hanem durva szabályszegés!!!
Ami egy katonától pláne nem szép dolog.

Ahogy az sem szép, ha kibújik a felelősség alól.
Milyen katona, sőt milyen ember az ilyen ?!
Ja meg is van szarember...

Tényleg ilyenek védik a hazát?!!
Az gáz.

Egyébként: ha volt bátorságod odaparkolni,
akkor
hol az a bátorság amikor fizetni kell érte?!

- -

2.
Ugyanakkor jogod van hozzá,
hogy
ne vallj magadra és/vagy a közeli hozzátartozódra.

Mert egy jogállamban senki nem köteles önmagát/közelihozzátartozóját vádolni.

3.
Magánszemély KRESZ ügyében mégis mi a francért volna érdekes, hogy éppenséggel katona vagy-e?

Saman1967 # 2018.04.18. 18:30

Kérném segitségüket!
Rendörség vallomás tételi nyilatkozatra kötelezett,mert "látták autómat itt..és itt parkolni forgalomtól elzárt területen"...Felhivják figyelmememet,hogy 8 napon belül adjak pontos vallomást,hogy hogyan történt...,mert ha nem pontos a valllomásom,akkor beidézhat"....Mi a teendö??Valljak magamra bünbánóan?Ne emlékezzek??Családtagom volt,de öt nem nevezem meg??Mi itt az okosság?Ilyen apró szarság miatt nyomoznak??Uristen!!

Üdv: Saman1967

u,i: katona vagyok,emlitsem nekik?...)))

Öreg Tölgy # 2017.05.10. 09:00

A törvény szó szerint az utóbbit teszi (és ebben el is tér más mentességi okoktól), hogy a tanú csak abban a kérdésben tagadhatja meg a tanúvallomást, amire való válaszolással önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná.

Más kérdés, hogy ennek a mentességi oknak a megkerülhetetlen problémája, hogy aki erre hivatkozik, az gyakorlatilag beismeri a bűncselekményt, még ha az ellene nem is használható fel. Viszont a dolog jó oldala, hogy mondhatsz bármit - a hamis vádat kivéve - mert hamis tanúzást nem tudsz elkövetni.

Stage # 2017.05.10. 06:51

Üdv!

Harcban állok a szomszédommal. Ő az autóimat rongálja, én meg visszavágok. Nevesítve feljelentett, tanúként idéztek. Megtagadhatom a vallomástételt arra hivatkozva, hogy konkrétan engem gyanúsít és így önmagamra nem kívánok vallomást tenni? Jogosulatlan vallomás megtagadásnak minősül-e, ha nem teszek egyáltalán semmilyen vallomást? Teljes egészében megtagadható a vallomástétel, vagy csak bizonyos kérdésekre amivel önmagamat vádolnám?

Köszi

Kelvin (törölt felhasználó) # 2016.01.02. 11:33

Ha attól tartasz, hogy az adataidat a bántalmazó megismeri, akkor kérd az adait zártan kezelését.

folyami géb # 2016.01.02. 10:47

Be. 79. §

(1) Tanúként az hallgatható ki, akinek bizonyítandó tényről tudomása lehet.
(2) Akit tanúként megidéztek, ha e törvény kivételt nem tesz, köteles vallomást tenni.

A meg nem jelenéssel a nyomozati szakban 200 ezer, a bírósági szakban 500 ezer forint bírságot kockáztatsz (plusz mindkét esetben rendőri elővezetést). A tárgyalási szakbana vallomástétéel jogosulatlan megtagadása önálló bűncselekmény.

Egyébként csak a magyar jogtudat és erkölcsi színvonal mellett probléma ez, ha Amerikában nem mennél el egy idézésre, bilincsban várnád a következő tárgyalást.

McFly1234567 # 2015.12.21. 23:23

Üdv!
Szintén tanúnak idéztek be. A történet annyi, hogy barátnőmmel szemtanuk voltunk egy verekedésnél. Amint a verekedés kezdeményezője elment odamentünk a összevert sráchoz próbáltunk neki segíteni kb 5 perc múlva jöttek a rendőrök és a mentősök. A srác nem akart belőle ügyet nem is akart odamenni, de mi odavittük a mentősökhöz, hogy megnézzék. Erre a rendőrök odajöttek hozzánk kérdezgettek mi nem akartunk belekeveredni se tanúskodni viszont nem mehettünk el bevittek mindhármunkat aztán külön külön kihallgatták mondtuk barátnőmmel, hogy nem akarunk tanúskodni tartjuk a srác vallomásához magunkat annyit tudunk mondani, hogy nézett ki a férfi milyen ruhában volt Ennyi. Erre pár hétre rá mégis csak visszahívtak, hogy újra mondjuk el mi volt mert előzőleg megtagadtuk... Jó elmondtuk bővebben mi volt ennyibe maradt. Most jött egy újabb idézés, hogy januárban Menjünk be tanúskodni. Hogy lehet ezt kikerülni? Miért enmyire erőszakosak ha mi nem is akartunk belekeveredni nekünk a srác egy idegen csak odaakartuk kísérni a mentosokhoz aztán lelépni nem Méghogy kötelezzenek.

ObudaFan # 2013.12.16. 15:02

Figyelmen kívül hagyják.