Lopott autót vásároltam!!!!!!!!!!!!!!!


Heni0627 # 2012.08.14. 10:39

2012. februárjában vásároltunk egy szgk-t,autókereskedésből, rendezett papírokkal, melyről a múlt héten kiderült, hogy lopott. Az autót lefoglalták.A rendőrségi ügy 2011-től folyik ebben az esetben, az autót mégsem köröztették. Az autó tartósan beteg gyermekünk gondozásra hordása miatt elengedhetetlen számunkra. Kérdem én ki hibázott? Mi a teendő? A rendőrség mossa kezeit:( Pedig ha körözik az autót akkor már meg sem vásárolhattuk volna, hiszen büntető ügy volt benne.
TUDNA NEKEM VALAKI VALAMI OKOSAT MONDANI, HOGY HOGYAN TOVÁBB? Akár a rendőrséggel szemben is, mert én azt hiszem, hogy ott csúszott el az ügy.

Lyonee # 2012.08.14. 13:37

Ha "rendezett papírokkal" vetted volna az autót, akkor nem kerülsz ilyen helyzetbe. A autókereskedőnél kellene kereskedned.

Véleményem # 2012.08.14. 14:55

polgári peren, perelheted az autó kereskedőt. ott volt simli, ha rendezett papírokkal el tudta adni, illetve kérdés ő hogyan jutott hozzá stb. Egy kereskedésben álló autó ami nem mozog nem bukik le, csak ha kiviszik közútra ezért bukott be a dolog gondolom. Meg hát az sem mindegy hogy miért körözték az autót...

Heni0627 # 2012.08.14. 16:15

Ne haragudjatok, de nem találgatásokra van szükségem. Hanem jó ötletekre és tanácsokra. Az autót tényleg rendezett papírokkal vettem, mert a rendőrség ezt igazolta, tehát jóhiszemű vásárló voltam. Az autókereskedő a lopás után a harmadik tulajdonosa volt az autónak, ami azt jelenti, hogy egy folyamatban lévő rendőrségi ügyben (autólopás) 3-szor cserélt előttünk gazdát az autó, tehát NEM VOLT KÖRÖZÉS ALATT, amit a mi eredetiség vizsgálati papírunk is leír feketén-fehéren. Pont ez a baj ezzel az üggyel, hogy nem ilyen egyszerű, mint ahogy azt gondolnánk. Az első adás-vételi volt hamis, az azt követőek már nem. Ha az autó eltűnése be van jelentve a rendőrségen, akkor azt hogyan veheti meg több ember is úgy, hogy minden oké az eredetiség vizsgálaton. Tudtommal azt pont az ilyen esetek kiszűrésére vezették be. Mi is tovább adhattuk volna az autót úgy bárkinek, hogy nem tudunk erről a dologról és akkor az utánunk következő lenne most a mi helyzetünkben. Ja és az autót nem az úton foglalták le, holott napi szinten használtuk,két hete még autópálya matricát is vásároltunk rá. Ha az autó akkor körözés alatt lett volna akkor ott a pályán már megfognak vele. Az autót itthon a lakásunkon foglalták le. Kérdem én, KI MER AUTÓT VENNI EZEK UTÁN? MIRE JÓ AZ EREDETISÉG VIZSGÁLAT? Szóval sok a kérdés, de a legnagyobb az, hogy KI LESZ A FELELŐS, HA BÁRMILYEN PROBLÉMA ADÓDIK ABBÓL, HOGY A GYERMEKEMET NEM TUDOM ORVOSHOZ VINNI AZONNAL, AMIKOR KELL????? VAGY HOGYAN HORDJAM GONDOZÁSRA? Azt megértem, hogy egy akta bárhol elfeküdhet, még a rendőrségen is, de akkor ezt be kell vállalni és felelni érte.

Atis77 # 2012.08.15. 08:30

Az eredet vizsgálat csak pénzlehúzás. 3x át is volt íratva a kocsi? Akkor lehet a gazdi már nem kapja vissza.

Gabicsek # 2012.08.15. 08:55

Abban az esetben, ha az autó a kereskedelmi cég nevén volt, akkor megszerzed a tulajdonjogot.
Ha magánszemély nevén volt, abban az esetben nem szerzel tulajdonjogot lopott autón.

Heni0627 # 2012.08.15. 09:04

Az autó gazdája mi vagyunk, akik jóhiszeműen, rendezett papírokkal megvásároltuk ÉS AZÓTA IS FIZETJÜK A RÁ FELVETT SZEMÉLYI KÖLCSÖNT, MEG RETTEGÜNK,HOGY NE LEGYEN AZ AUTÓRA SZÜKSÉG A GYERMEKÜNK MIATT.

Dr.Attika # 2012.08.15. 10:28

Heni0627!
Konkrétumot kért. Amíg a gk. le van foglalva, addig teljesen mindegy, hogy ki a polgári jog szerint a tulajdonos. A tulajdonosnak akkor van jelentősége, ha a nyomozó hatóság a lefoglalást megszünteti és a gk-t kiadni rendeli. Nos ezt főszabályként a tulajdonos részére kell megtennie. Jelentsék be a tulajdon jogot a hatóságnak, okmányokkal bizonyítva és ha mégsem Önöknek rendelnék kiadni, akkor panaszolják meg a határozatot.

Heni0627 # 2012.08.15. 11:27

Dr.Attika!
Köszönöm segítségét.

Dr.Attika # 2012.08.15. 11:43

Nagyon szívesen. Arra azért számítsanak, hogy ha ki is adják Önöknek, annyira le lesz pusztítva az autó, hogy ha meglátják sirva fakadnak. Légzsák minimum ki lesz lopva.

wers # 2012.08.15. 11:53

Dr.Attika, ez komoly? És ezt szabad nekik?

Heni0627 # 2012.08.15. 11:56

Pedig a lefoglalási határozatban benne van, hogy a lefoglalt tárgy értékéért felelősek. Akkor én a rendőrség mulasztásai ellen mit tehetek? Azt tudom, hogy a magyar szleng szerint "széllel szemben nem lehet", de úgy gondolom, ha ilyen lesz az eset megtalálom azt az embert, aki tud nekem segíteni.
További szép napot.

Heni0627 # 2012.08.15. 11:56

wers!
Hát ha azt szabad, hogy elfelejtik köröztetni az autót....

wers # 2012.08.15. 11:57

Ja, igaz is.

Dr.Attika # 2012.08.15. 12:08

Ezek az autók egy nagy telepre kerülnek beszállításra, ahol eső, hó, jég veri őket. A biztiboyok naponta váltják egymást, tehát lehetetlen megállapítani, hogy ki buherált. Ők azt gondolják, hogy ezek mind el lesznek kobozva, tehát ahhoz akitől lefoglalták nem kerül vissza.
Árverésre számítanak. Azért szerelik ki a légzsákot, mert anélkül csak annak ér valamit az autó, aki otthon őrizgeti a légzsákot. Az árverési vevőnek meg szépen el lehet adni a légzsákot. Ilyen egyszerű ez.

wers # 2012.08.15. 12:17

És akkor ki téríti meg Heni kárát, na meg azét, akitől ellopták?

Dr.Attika # 2012.08.15. 14:46

Gyakorlatban senki. A kiadást elrendelő határozat kézhezvételét követően rohannak az autóért és haza viszik anélkül, hogy szakember átvizsgálta volna. Ezek a hiányok csak otthon derülnek ki és ezt követően a raktározó már mossa kezeit.
Ha szakszerűen veszik fel az állapotról a jegyzőkönyvet és államigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése miatt pert indít a károsult, akkor lehet esélye, de mire jogerős és végrehajtható határozat megszületik amit megítélnek az már semmit nem kárpótol.

Heni0627 # 2012.08.15. 15:44

Ezzel is okosabb lettem. Akkor nincs a magyar jogban egy olyan fejezet, vagy bekezdés, ami az áldozatot védi és emeli ki? Eddig nagyon sokat segített dr.Attika, de számomra pozitív dolgot még nem igazán mondott. Az autót bár jóhiszeműen vásároltam, lefoglalhatták, tönkretehetik és mire esetleg pénzemnél leszek, az a tizedét sem fogja érni. Akkor minek egyáltalán Magyarországra rendőrség? Jogrend? stb-stb.....

Dr.Attika # 2012.08.15. 16:14

Nem kellett volna lefoglalni az autót. Semmilyen jogszabály nem kötelezte erre a rendőröket. Ha már ennyire lefoglalós hangulatban voltak, akkor ezt megtehették volna helyben lefoglalással is. Szerintem ezek azt hitték, hogy egy autó tolvaj banda telephelyére mennek.

Heni0627 # 2012.08.15. 16:32

Minden tiszteletem az Öné dr. Attika, hogy ilyen jókat mond nekem. Bár annyit tudnia kell, hogy megkeresés jött a mi rendőreinknek a lefoglalással kapcsolatban egy budapesti ...kerületi rendőrkapitányságról határozatban. Én kérdeztem ott és akkor, hogy ennek nem lenne más módja, mondjuk az, hogy otthon áll az udvaron és nem használhatjuk, vagy csak egy meghatározott útvonalon, de azt mondták, a nem túl tájékozott körzeti megbízottak, hogy erre nincs mód és lehetőség. Sok ember hibázott ebben az ügyben én úgy érzem és a poén az, hogy nem is arra haragszom, aki ellopta az autót. Jelentsem fel a rendőrséget? Az eredetiség-vizsgálatot kiállítót? Az autókereskedőt (bár ő nem is tudom hogy milyen státusszal szerepel az ügyben, mert nem kaptam róla felvilágosítást, pedig kérdeztem ezt is)

Gabicsek # 2012.08.15. 18:57

Meg kellene keresni a lefoglalást elrendelő rendőrkapitányságot (lehetőleg személyesen, előzetes telefonos bejelentkezés után) és beszélni az előadóval, hogy minél előbb adják ki a kocsit, mivel a tulajdonjogot ti megszereztétek rá. Vesztenivaló nincs.

Dr.Attika # 2012.08.16. 05:07

Semmi eredményre nem fog vezetni. Szerintem ez a román lízingcsalásos ügy. Romániában egy pár éve több autót lízingelt egy bűnszervezet strómanok bevonásával. 3-4 hónapig fizették a lízingdíjakat. Ezalatt a gépkocsikat hamis számlákkal forgalomba helyeztették, mint közösségen belüli termékbeszerzést Magyarországon különböző autókereskedéseken keresztül. Amíg a lízingdíj fizetve lett a román lízingbe adó természetesen nem köröztette a gk-at. Ezért itthon tiszta eredete volt.Mikortól a lízingdíjakat nem fizették vizsgálatot kezdeményezett a román bank. E vizsgálat kapcsán tudták meg, hogy ezek a gk-ig itt lettek forgalomba helyezve. Feljelentést tettek a NNI-nél, aki sorra lefoglalta ezeket a gépjárműveket. Én is eljártam egy ilyen gk. "kiszabadítási eljárásban" és minden Ptk. hivatkozás ellenére a gk-at a román banknak rendelte kiadni a nyomozó hatóság.Panasz alapján ezt jóváhagyta az ügyészség is. Nem állítom, sőt vissza is utasítom azt a feltételezést, hogy ezen a magyar polgári joggal ellentétes határozatok meghozatalát szponzorálta volna a román bank.

Heni0627 # 2012.08.16. 05:13

Gabicsek!
A baj csak ott van, hogy a rendőrségnek ehhez nincs joga, tehát az autót nem adhatja ki és mint már olvastad, nem is kellett volna így lefoglalnia. Az illetékességileg oda tartozó ügyészség dönthet erről, ha jól tudom és oda már megtettem panaszomat a lefoglalással kapcsolatban, amit 8 napon belül intéznem kellett. Most várom válaszukat, de amit dr.Attika írt az nagyon elkeserítő. Tegnap este beszélgettünk párommal, hogy mi bármi áron végigjárjuk ezt a kálváriát, márcsak gyermekünk miatt is, és szerintem nem hagyjuk ki a nyilvánosságot sem, nehogy más is ilyen cipőbe kerüljön. Hogyan mert így autót venni, ami a mai világban egy alap dolog kellene, hogy legyen. Nem?

Heni0627 # 2012.08.16. 05:16

DrAttika!
Ez a hozzászólás nem az én ügyemhez kapcsolódik? A román lízingcsalásos ......?

Dr.Attika # 2012.08.16. 05:28