Rokkant helyen parkolás


beluska13 # 2017.02.27. 16:21

Vadsuhanc, szerintem félreérted a helyzetet. Az a kép, amin rajta van a mozgássérült jel, azt a google map-en találtam (2012-es állapot!), azt festették le. Jelen pillanatban a felső képen látható állapot van.
Épp a látható burkolati jel felfestését hiányolom, mert ha meg lett volna a régi felfestés, akkor nagyon valószínű, hogy észreveszem és nem állok oda.
Másik érdekes kérdés, hogy a parkolóhelyet kijelölő határvonalat is felülfestették. Ilyenkor, amikor nincs vonallal körberajzolva a mozgássérült parkoló, akkor mekkora területet kell szabadon hagyni? Két közterületest megkérdeztem, az egyik azt mondta, hogy parkolóhelyenként 3,6 métert, a másik azt mondta, hogy öt métert. Megkérdeztem, hogy hol van ez leírva, de egyikük sem tudta megmondani.
Ezért tartom sunyiságnak a jelenlegi szabályozást, mert nem egyértelmű. Ma benn voltam a rendőrségen, ott sem tudták megválaszolni, hogy ilyenkor mi van.

gerbera317 # 2017.02.27. 14:51

Ha, hogy így van "feülfestve". Akkor az nem felfestés, az semmi. Na de mi van a táblán? Ha az, hogy rokkerhely, akkor igencsak buktad a történetet.

Vadsuhanc # 2017.02.27. 14:38

Őszintén Béluska ezt komolyan gondolod?

Útburkolati jelet, hogy lehet egy irányból észrevenni ?

Ne haragudj, de erre mondják nem szabad rutinból vezetni.

A képről nekem úgy tűnik az útburkolati jelzés egyértelmű. Az, hogy egy nappal előtte nem volt ott, nem ad okot a kifogásra szerintem.

beluska13 # 2017.02.27. 14:25

Az alábbi hozzászólásom linkjére ha rámész, van két fotó: a jelenlegi állapot, illetve egy google map régebbi állapot a felülfestés előttről.

Vadsuhanc # 2017.02.27. 14:21

És a rokkant parkoló jelzés jól látható ?

beluska13 # 2017.02.27. 14:12

Készítettem helyszínrajzot illetve fotókat, de ide nem tudom feltenni.
A forum.index.hu -> Közlekedés -> Lóerő Klub -> Szabályértelmezés (KRESZ) fórumra tettem fel a helyszínrajzot.

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

A lényeg, hogy az adott helyen régen volt útburkolati jelzés, amit fekete festékkel lefestettek. Közelről látszik, alig észrevehető. Ha megnézed a helyszínrajzot, érteni fogod a helyzetet.

gerbera317 # 2017.02.27. 13:28

Nem értem a helyszínt. Egyik irányból látszik, a másikból meg nem? Miből látszik? Mi az, hogy "felülfestették"? Mit festettek rá a rokkerjelre? virágcsokrot? falloszt? mit?

Egyébként az általad hivatkozott 20/1984 KMr. is kimondja, hogy

11. § (3) b) Tilos egymásnak ellentmondó közúti jelzések (közúti jelzőtábla és jelzőtábla, jelzőtábla és útburkolati jel, fényjelzőkészülék és jelzőtábla, vagy útburkolati jel és forgalomirányító fényjelzőkészülék fényjelzése) együttes alkalmazása.

Vadsuhanc # 2017.02.27. 13:24

beluska13

Várd meg a hivatalos értesítést és döntést, amellyel kapcsolatosan panaszjogoddal élve az általa leírtakat majd előadhatod. Vagy elfogadják vagy sem. Legrövidebb járható út. Szerintem.

beluska13 # 2017.02.27. 13:13

Hát nem tudom ...
Találtam egy két ide vonatkozó szabályt:

„ 11. § (1) A közúti jelzéseket a KRESZ és a vonatkozó szabványok rendelkezéseinek megfelelően úgy kell elhelyezni, hogy azok a járművezetők és gyalogosok, akikre a jelzés vonatkozik, bármely napszakban, kellő távolságból észlelhessék, és azokból - helyismeret hiányában is - a forgalmi rendet félreérthetetlenül felismerhessék [20/1984. (XII. 21.) KM rendelet]”, vagy „2.1. A közúti jelzőtáblákat úgy kell megtervezni, azokat úgy kell alkalmazni és elhelyezni, hogy a közlekedők szükséges és elégséges információt kapjanak közlekedésük közben az úton fennálló veszélyekről, tilalmakról, kötelezettségekről, valamint a lehetséges mértékig tájékozódhassanak követhető útirányukról és az úton elérhető úti célokról. [83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet]”

Ha szándékosan festették felül az útburkolati jeleket, hogy kaszáljanak, az már nem egy jogi kategória ...

drbjozsef # 2017.02.27. 11:38

"abból az irányból ahonnan jöttem, semmi nem jelzi"

Ezek szerint azért jelezte valami. Ez tipikusan az szokott lenni, aki a másik oldalra áll meg, gyakran eleve szabálytalanul (ugye, a menetirány szerinti bal oldalon kellene). Ha volt tábla, akkor azt nemigen fogod tudni kimagyarázni. A felfestés hiánya nem számít.

beluska13 # 2017.02.27. 09:40

Üdvözlök Mindenkit!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Kaptam egy helyszíni bírságot mozgáskorlátozott parkoló jogosulatlan használata miatt. A helyszínen, ahol az eset történt, abból az irányból ahonnan jöttem, semmi nem jelzi a mozgássérült parkolót.
Érdekes viszont, hogy a parkolót régebben útburkolati jellel is jelölték, amit felülfestettek. A régi festés még halványan látszik, le is fotóztam. Miután észrevettem az útburkolati jel felülfestését, másnap bementem a kerületi közterület felügyeleti irodába, megreklamálni az esetet, de ott azt mondták, hogy nincs mit tenni, ha nem fizetem be a bírságot, az ügyből rendőrségi feljelentés lesz.
Amikor rákérdeztem az útburkolati jelek felülfestésére, azt mondták, hogy tudnak az esetről, azon a helyszínen elég gyakran előfordul ilyen eset, de a jelek festése a fővárosi közútkezelőhöz tartozik. Az ügyintéző elmondása szerint kérték már a közútkezelőt a jelek visszafestésére, de azt a választ kapták, hogy hamarosan a környéken felújítás lesz, amely során az útburkolat is cserére kerül, így addig nem festik ezeket vissza.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő?
Van egy - véleményem szerint - szabálytalanul kijelölt mozgássérült parkoló, a közterület ezt tudja, de ennek ellenére büntet miatta.
Képeket és rajzot is készítettem a helyszínről, de úgy látom a hozzászólásokhoz nem lehet fotót csatolni.
A segítséget / ötleteket előre is köszönöm,

Béla

Attila1987 # 2017.02.06. 14:54

Üdvözlök mindenkit.
A minap mozgássérült parkolóban parkolt egy családtagom. Mire megkaptam tőle a kocsi kulcsait azzal együtt a büntetést is. A tábla két helyet jelölt meg,de felfestés nem volt alatta, tehát melyik két hely is a mozgássérült parkoló? És van e szabály rá hogy mennyi széles lehet egy hely? Én mint a kocsi tulaja elismerem szabálytalan helyen állt. De az esettel kapcsán mit lehetne tenni?
Ebben kérem a segitségeteket.
Köszönöm.

Rexor # 2016.11.15. 21:47

Szinte esélytelen.

zento # 2016.11.15. 21:04

Segitséget azeretnék kérni.

Sajnos figymetlenségből rokkant helyen parkoltam.Annyira meg voltam győződve róla hogy szabályosan parkolok hogy SMS ben meg vettem a parkolójegyet is.De sajnos meg kaptam az 50.000 es kis kék tasakot.
A kérdésem az lenne hogy ha az SMS el bizonyitani tudom hogy kevesebb mint 5 percet parkotam akkor csökkenthető e a birság? Ha igen hova fordulhatok?
Sosem parkolnék szándékosan rokkant helyre.
Köszönöm a választ.

Egyjogász # 2016.03.12. 14:11

De vannak, csak 10-20 méterrel többet kell menni...:)) Illetve helyesbítek, mégsem.

Én lehetőség szerint a bevásárlókocsi tároló közelében állok meg, így nem kell külön elmenni a kocsiért.

A rokkant (illetve a rokkant helyet használó) meg megáll elöl a bejáratnál, visszabattyog vagy 20 métert a kocsiért a tárolóhoz, majd amikor kijön és bepakol a kocsijába, elbattyog a újra a bevásárlókocsival a tárolóhoz. Nem vagyok egy matekzseni, de szerintem a rokkant többet talpalt, mint én..:) (Persze aztán lehet, hogy van, ahol okosabban helyezik el a bevásárlókocsi tárolókat.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.12. 13:01

Más üres hely nincs?

WildAngel # 2016.03.12. 12:18

Üdv!

Most mi az aktuális jogszabály a mozgássérült parkolókkal kapcsolatban? Én úgy tudom, hogy nemrég volt egy változás, hogy csak az számít mozgássérült parkolónak, ami táblával is van jelölve, a felfestés (főleg a kopott) önmagában nem elég. Egy bevásárlóközpont parkolójában például vannak kijelölt mozgássérült parkolóhelyek, szépen felfestve, táblával is jelölve. Viszont még halványan látszanak a régi ilyen típusú helyek felfestései is. Ezeket lehet használni vagy sem?

DNM10750 # 2016.03.10. 17:05

Ha jogosult az illető a rokkantkártyára, és nincs rendszám a parkolóhelyen( magyarul nem csak a férje, hanem bárki parkolhat ott, aki mozgássérült) akkor ez nem jogi kérdés, beszéljék meg az illetővel.

Ha nem jogosult az illető a kártyára, akkor egyrészt bűncselekményt követ el (közikirat-hamisítás), másrészt a jogosulatlan parkolásért közlek.bírságot kaphat.

annabella71 # 2016.03.10. 07:49

Tisztelt fórumozók!Férjem mozgássérült kért az önkormányzattól budapesti állandó lakásunk hátsó parkolójába mozgássérült parkoló kihelyezését amit kapott is tábla és felfestés is jelzi pár hónapig nem is volt probléma a tulajdonos társak tiszteletben tartották hogy a mozgássérültsége miatt kapta és nem is állt be senki sem oda de pár napja egy másik autós akiről nem lehet tudni hogy a házban lakik e beállt oda /igaz van kint az autáján mozgássérült parkoló kártya/ több napra és éjszakára ezért a férjem kiszorult a ház mögött lévő parkolóból milyen szabályok vonatkoznak az ilyen parkolókra, válaszukat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2016.03.06. 14:09

Teljesen tiszta, világos, és egyértelmű tényállás. A válasz is egyértelmű: tegyetek úgy hogy nektek is jogosult és akkor meg mindig mindenki anélkül hátha.

roxy90 # 2016.03.06. 09:45

Tisztelt Fórumozók
Ilyen esetben mi a teedndő,lehet valami csinálni,rendőrség nem tud mit csinálni :(
Adott egy mozgássérült parkoló sima nincs rendszám na aki odaszokott állni betett 3 kerék gumit,hogy más rokkant be se tudjon állni.?
Másik ő jogtalanul használja mivel akinek a nevén van a kártya nincs vele csak munkából jön haza és oda áll be ezt sajnos nem tudjuk bízonyitani mivel csak láttunk.....

ikarasz # 2016.03.04. 21:05

Tisztelt Fórumozók, végigolvastam tényleg itt mindent de nem kaptam egyértelmű választ arra, hogy mi van akkor hogyha egy 3 hónappal ezelőtt történt mozgáskorlátozottaknak kijelölt helyen -figyelmetlenségből elkövetett- parkolás miatt behívtak TANUKÉNT mint üzemben tartót a rendőrségre "közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt" ... megúszható ha tényleg egy családtagom vezette akkor a kocsimat és én nem akarok ránézve terhelő vallomást tenni? Igen kemény az a 50-100 ezres bírság kategória !

groszfater@gmail.com # 2016.01.21. 14:56

rozsika101!

Ezzel nincs mit tenni, ki-kell fizetni.
Az igazolvány az ülés mellet-alatt nem ér semmit, ki kell tenni a szélvédő alá a műszerfalra.

rozsika101 # 2016.01.21. 14:27

T.Forum. Az alabbi eset esett meg velem.Van mozgaskorlatozott engedelyem,a fiam fogyatekos es mozgaskorlatozott.Bealtam a mozgaskorlatozott parkoloba,de az engedely nem volt kiteve, mert a fiam veletlenul leverte es beesett az ules es az ajto kozze.Ratettek az automra az 50000 ft-os buntetest.Masnap elmentem kozteruletfelugyeletre ,bemuttatam a parkolasi engedelyt es elmondtam mi tortent.Hiaba az ervenyes engedely azt mondtak nem volt jol lathto helyen kiteve'es nem vontak vissza a buntetest.Ha nem fizetem be a buntetest a rendorseg kozlekedesrendeszet fogja a szabalyasertes kikuldeni es ha megfelebezem akkor lehet a duplaja is lehet a buntetes.Tud valaki felvilagositast adni mit tehetnek vagy tegyek.Vegul is van ervenyes rokkatparkolasi engedely es megis megbuntethetnek.A valaszt elore is koszonom rozsika 101

rozsika101 # 2016.01.21. 14:26

T.Forum. Az alabbi eset esett meg velem.Van mozgaskorlatozott engedelyem,a fiam fogyatekos es mozgaskorlatozott.Bealtam a mozgaskorlatozott parkoloba,de az engedely nem volt kiteve, mert a fiam veletlenul leverte es beesett az ules es az ajto kozze.Ratettek az automra az 50000 ft-os buntetest.Masnap elmentem kozteruletfelugyeletre ,bemuttatam a parkolasi engedelyt es elmondtam mi tortent.Hiaba az ervenyes engedely azt mondtak nem volt jol lathto helyen kiteve'es nem vontak vissza a buntetest.Ha nem fizetem be a buntetest a rendorseg kozlekedesrendeszet fogja a szabalyasertes kikuldeni es ha megfelebezem akkor lehet a duplaja is lehet a buntetes.Tud valaki felvilagositast adni mit tehetnek vagy tegyek.Vegul is van ervenyes rokkatparkolasi engedely es megis megbuntethetnek.A valaszt elore is koszonom rozsika 101