Internetes ismerkedés - zaklatás?


istvanlor # 2015.04.28. 15:10

Ne viccelj, nem kérdés. De te magad is láttad, akkor miért kérdezed?

A hangsúly a rendszerességen van, de ettől még nyilván nem helyes a lenti itélőtáblai határozatban lévő magatartás sem. De te még ennyit sem tettél, akkor mi a kérdés?

ÍH 2010/3/97.

Zaklatás

Nem valósítja meg a zaklatás bűncselekményét – mert magatartása nem tartós, nem rendszeres – az az elkövető, aki két napon át SMS-en küld részben obszcén, részben becsmérlő tartalmú üzeneteket a sértettnek. [Btk. 176/A. § (1) bekezdés]

(Fővárosi Ítélőtábla 3.Bhar.158/2009/7.)

robert197 # 2015.04.26. 10:28

Azért az arany középút lenne a fontos szerintem. Ha egy férfi zaklatóan lép fel, nem ért a szóból, egyértelműen szükséges a jogi fellépés, viszont az sem lenne kivánatos, ha a jogi fellépéstől félve már nem mernénk odamenni egy nőhöz a parkban vagy nem mernénk megdicsérni -esetleg merészebben a megszokottnál- a hölgy alkatát, nehogy átcsússzunk oda, ahol ez már zaklatás.

Nagyon vigyázni kell vele, hogy mi az, amit kriminalizálunk és mit nem, hisz ezzel az erővel egy szórakozóhelyen a hölgyhöz tánc közben odasimuló férfi is minősülhet zaklatónak. Egyértelmű: az udvarias ismerkedésnek vannak szabályai és az "irodalmi" ismerkedés az lenne, ha a kávéházban odamenne egy férfi és udvarisan meghívná a hölgyet egy kávéra, vagy baráti társaságban ismerkednének meg úgy, hogy bemutatnak minket, vagy suliban, könytárban, nade ezek a helyzetek, szituációk a valóságban nem mindig sterilek, nem vagyunk egyformák, tehát én azt gondolom, hogy amíg egy férfi udvarias illetve a hölgy első elutasításó válaszára megszakítja az ismerkedést addig nem kriminalizálható az ismerkedés. (Ráadásul jut eszembe, hogy elvileg, ha a hölgynek van párja, érezheti tolakodónak még a kávéházi, udvarias. egyszeri ismerkedési kísérletet is).

Tehát legalább azt ki lehet mondani egyértelműen, hogy nem beszélhetünk zaklatásról, ha egy férfi csak addig közeledik akár élőben, akár virtuálisan, egy nőhöz, amíg a nő nem fejezi ki az ellenvéleményét és ha kifejezi az ellenvéleményt, akkor a férfi eláll az ismerkedéstől rögtön és mindvégig udvarias? Vagyis csak és kizárólag rendszeres vagy tartós háborgatásnál beszélhetünk zaklatásról? Kérlek erre válaszoljatok!

Businesslaw: Köszönöm a válaszod és természetesen a barátomnak egyértelműen meg fogom mondani, hogy hagyjon fel az ilyen jellegű ismerkedéssel, de a jogi álláspontod ettől még érdekel, hogy a magatartással nem értek egyet! TEhát egyértelműen le van írva a TV. magyarázatában is, hogy a tartós vagy rendszeres számít csak zaklatásnak! És te is úgy fogalmaztál, hogy "Nem Kivant Viselkedes folytatasa" .

Nem szeretnék az ördög ügyvédje lenni, de olvastam a fórumon hogy igen súlyos esetek elkövetőit is van, hogy nyugtattátok illetve bagatelizáltátok, szóval kérlek szépen, hogy arra válaszoljatok, hogy egy adott hölgy esetében egy egyszeri, ilyen jellegű kérdés nem merítheti ki a zaklatást? Igaz? Bárki véleménye, válasza érdekel (sőt meg is köszönném).

Elnézést, ha túl szájbarágósan tettem fel a kérdést, de szeretnék egyértelműbb választ kapni és természetesen a választól függetlenül a barátom be fogja szüntetni ezt a magatartást, de legalább arra beszélem rá hogy ilyen jellegű társkereső oldalakhoz forduljon.
Kovács Béla Sándor, Óbudafan véleménye is nagyon érdekelne, megköszönném, ha válaszolnátok. Ha Bcs. szempontjából megnyugtató választ adtok a kérdésemre, természetesen a barátomat akkor is lebeszélem erről a cselekményről, ahogy fent írtam.

Köszi a válaszokat!

robert197 # 2015.04.24. 12:11

Véleményem!

Köszönöm a válaszod, ugyanakkor meglepett, hogy azt irtad, hogy "talán nem zaklatás".

Egy site-on ezt olvastam:
"A törvény büntetni rendeli a rendszeres vagy tartós háborgatást. A zavaró, zaklató jellegű cselekmények megnyilvánulási formájukban igen eltérőek lehetnek, amelyeket mintegy összefoglaló néven, háborgatásként fogalmaz meg.

Az általános zavaró magatartások csak akkor büntetendők, ha az elkövetőnek a célja a háborgatással, hogy a sértettet megfélemlítse, vagy magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon. Ennek hiányában a cselekmény nem tényállásszerű, nem valósul meg a zaklatás.

Szintén feltétel az első bekezdésben megjelölt zaklatás tényállásának megvalósulásához, hogy a háborgatás rendszeresen vagy tartósan történjen. Rendszerességen rövidebb időközönkénti elkövetést kell érteni, tartós az elkövetés, ha az huzamosabb ideig tart."

Kérlek ne morálisan, pszichésen itéld meg, hanem jogilag. A morálisról annyit, hogy ne betegeznék le senkit, mert más a szexuális beálítottsága, hiszen vannak melegek is, én őket is megértem, elfogadom, mégha nem is értek velük egyet. De szerintem a betegségtől távol áll, ha valaki szereti, ha egy nő legyőzi, lebirkózza, megpofozza, inkább szokatlannak mondanám.

De jogi tekintetben, az erről való érdeklődés, beszélgetés, ha csak az illető nő beleegyezésével (és csak addig tart!), hogy lehetne zaklatás?

Véleményem # 2015.04.24. 11:51

Talán nem zaklatás. Az egyik oldalt ismertük meg az írásból. Egy kissé beteges elmét beállítani jóhiszemű embernek aki tud uralkodni magán a téma kapcsán, ugyan akkor egy uralkodó nőt keres akinek a szolgája lehet. Érdekes, beteges, lehet kezeltetni kéne ezt az esetet vagy embert. Biztos van felfogás mód amelyik ezt elfogadja és akár társul is az ilyen emberrel. De elég furcsa ez így...

robert197 # 2015.04.24. 09:44

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok.

Egy fiú - aki nevezetesen a barátom - időnként felveszi számára vonzó lánnyokkal e-mailben vagy bármilyen közösségi oldalon a kapcsolatot és sor kerül chates beszélgetésekre. A férfi a beszélgetés során afelé tereli a beszélgetést, hogy elmondhassa, hogy olyan lányt keres, aki képes fizikailag bántani őt. Erre utalásokat is tesz, játékos szituációkat át is beszélnek. Ha a lányt érdekli a dolog, akkor ezekután sor kerül további chates beszélgetésre, melyek után, a férfi elmondja, hogy egyértelműen azért került felvetésre ez a téma, mert a férfi a maga számára szeretne a magánéletében egy dominát, úrnőt keresni és úgy gondolta, hogyha valaki ilyesmire gondolatban, szituációs játékok során képes, akkor ott van benne az agresszió és akkor miért ne tudná ezeket a dolgokat megtenni ővele élőben is egy tartós, úrnő, szolga kapcsolatban is.
A férfi mindenkivel udvarias, senkit sem zaklat, ha valaki azt mondja a beszélgetés bármelyik részén, hogy nem érdekli a dolog, azonnal lezárja az illetővel a beszélgetést, tehát csak azzal és addig folytatja a beszélgetést, amíg az adott lány nyitottságot mutat.
A cél alapvetően egy komoly kapcsolat, társ megtalálása, de olyan fűszerrel, plusszal, ahol a lány képes ilyen játékokra.

Van ebben bármilyen törvénysértő? A kérdés, a helyzet, amiért hozzátok fordulok, hogy az illető a barátom és megijedt, mert legutóbb egy lány negatívan, elutasítóan reagált már az elején, mire a barátom udvariasan elbúcsúzott de a lány nem zárta le a beszélgetést és újra és újra írt neki, hogy ezt jelenteni fogja és megkérdezte egy rendőr barátját is, aki szerint ezért fejlelenthető a fiú és arra is tett utalást a lány, hogy majd a barátja meg fogja keresni a fiút. A lány tehát össze vissza beszélt. De ahogy irtam nektek, a barátom udvariasan elbúcsúzott az első elutasító válaszra, de a lány szúrt vissza és fenyegetőzött a feljelentéssel.

Én nyugtattam a barátomat, hogy ez biztosan nem lehet zaklatás, hisz egyetlen beszélgetés hangzott el.

Megvalósított ő bármi törvényellenesett ezzel ?

Elnézést, ha a kérdés, a szituáció önmagában kicsit gyerekes és komolytalan az itt felmerülő ügyekhez képest, de megígértem a barátomnak, hogy megkérdezem itt a fórumon az álláspontotokat ezzel kapcsolatban.