Szabálysértés


morci75 # 2009.11.27. 19:31

szandi007!

Leírásodból az tűnik ki, hogy per pillanat Nálad van a jogsi. A bíróságtól kapott határozattal (végzéssel) menj be az okm. irodába, add le a jogsidat, és 1 hónap múlva mehetsz érte.
Szerintem!

Szandi007 # 2009.11.27. 19:22

Sziasztok

kérném a segítségeteket kaptam a bíróságtól végzést hogy a járművezetés eltiltását 2 hónapról 1 hónapra csökkentette de nem kértem tárgyalást 26.-án vettem át a végzést de nem értem hogy mikortól van az eltiltás ha nem kérek tárgyalást és az okmányiroda akkor elveszi a jogsimat és akkor kapom vissza ha letelt az egy hónap vagyis dec.26.-án most akkor mikortól nem lehet vezetni mert nem értem ez hogyvan. Mert csak a végzést vettem át vagyis akkor mikor átvettem a végzést akkor már nem vezethetek mert nem értem. És az okmányiroda elveszi a jogsimat és ey hónap múlva adja vissza a jogsiba szerepelni fog az elvétel vagy csak papíron. Kérem ha valaki tudja akkor segítsen. Köszönöm.

Nick Name # 2006.01.18. 05:22

Miért szólna, elég, ha a szabs.tv. 115.§-ának /1/ ekezdésében benne van.

Ha eldöntötted, hogy hagyod jogerőre futni a kifogás nyomán hozott határozatot, akkor oda kell beadni, ahol azt hozták, és elég ajánlott levélben is.


Nick Name

tomika-79 # 2006.01.18. 00:24

És még egy kérdésem lenne! a kérelmet a részletfizetésre, a bíróság szab.sértési osztályára kell beadni? Mert erről nem szól semmi a határozatban. És elég ajánlott levélben, vagy személyesen kell beadni?
Köszönöm a válaszokat!

Nick Name # 2006.01.16. 13:03

Ez - ahogy a cím is mutatja - szabálysértés, így nem büntetőjogi kérdés. Pluszköltsége önmagában nincs, és viszonylag gyorsan is megy, hiszen nem büntetőügyről van szó. A két hónap a jogerőre emelkedéstől számít (az pedig a tárgyalás tartására irányuló határidő leteltének napján áll be), részletfizetést kérhetsz.

Az erkölcsi bizonyítványban nem szerepel, de 2 évig nyilvántartják, és újabb szabálysértés esetén súlyosít.


Nick Name

tomika-79 # 2006.01.16. 11:07

Üdvözlök mindenkit.
Ma megkaptam a kifogásomra a választ. Ebben a bíróság a pénzbüntetésen nem is változtattott csak a vezetéstől való eltíltást mérsékelte a 3 hónapról, 2 hónapra. Hiába írtam le, hogy a szembejövő megtévesztett a mozdulatával, hiába nyújtottam be igazolásokat a munkahelyemtől, hogy gépkocsivezetőként dolgozom, és ha elvesztem a munkahelyem és kikell fizetnem az 50e forintot, akkor nincs miből megélnem, a bíróság ezt nem méltnyolta, csak a 2 hónappal. A kérdésem az lenne, hogy ha én most tárgyalást kérnék, akkor annak mennyi lenne még a plusz anyagi költsége? Mennyi idő után születne döntés, ismerve a hazai bíróságoknál tapasztalható hosszú időt? Vagy jobb ha belenyugszom ebbe, és nem kérek tárgyalást. A másik kérdésem az lenne, hogy ez a döntés mikortól válik jogerőssé, ha nem kérek tárgyalást, mert ezt nem írják, tehát mikortól számítsam a 2 hónapot? A harmadik kérdésem, mivel most nem írták le, de kérhetek most is részletfizetési kérelmet, mondván, ha nem dolgozom, nincs miből kifizetnem a pénzbírságot, és ezt hova kell címeznem. És még egy : ez ugye az erkölcsi bizonyítványban nem fog szerepelni? A válaszokat előre is köszönöm.

autojogasz (törölt felhasználó) # 2005.12.11. 21:54

Minden testi sérülés, amelynek büntetőjogi (ezen kívül a jogban van még biológiai, anatómiai és funkcionális) gyógytartama kevesebb, mint 9 nap, könnyű testi sértésnek számít. A leírásod alapján ezt könnyen elszenvedhette a "sértett". Szerintem ezt ne vitasd!

tomika-79 # 2005.12.11. 13:13

Köszönöm a tanácsot bele fogom írni. Még azt nem tudom, hogy bár láthatóan a sértettnek levolt horzsolva a könyökén a bőr, melly sérüléssel ő kereste meg a körzeti megbízottat, de az orvosi látleletet a saját főnöke készítette aki mellett védőnőként dolgozik. Tehát a horzsolás is könnyű testi sértésnek számít, vagy a főnökével mást írtak a papírra?

autojogasz (törölt felhasználó) # 2005.12.11. 10:20

Szerintem mindenképpen utalj arra, hogy a szembejövő látványosan lehúzódott, ezért te biztos voltál abban, hogy el fog és akar engedni, neked csinál helyet. Amikor a kikerülést (és nem előzést) megkezdted, akkor kezdett újra behúzódni, viszont ekkor számodra már elkerülhetetlen volt a baleset (a szembe jövő jármű vezetőjét is jobbra tartási kötelezettség terheli, ami nem azonos azzal, hogy a menetirány szerinti jobb oldali sávban kell haladnia).

A másik, hogy mindenképpen csatolj dokumentumokat arra vonatkozóan, és részletesen indokold meg, hogy neked a jogosítványod nélkülözhetetlen a családod megélhetését biztosító napi munkád végzéséhez (legjobb a munkáltatói igazolás, de lehet vállalkozói igazolvány, menetlevelek, stb. másolata), derüljön ki, hogy a jogosítvány elvétele - vagy ahogy a kifogásokban írni szoktam: vezetési képesség elvesztése - a munkahelyed elvesztését eredményezi. Domborítsd ki, és igazold, hogy hány személy (kiskorú, szülő, rokon, stb.) eltartásáról gondoskodsz, hogy soha sem volt semmilyen közlekedési kihágásod, és mindenképpen kérd, hogy ha a szabálysértés elkövetését mégis megállapítanák, a vezetői engedélyed visszavonásától tekintsenek el. Ha valaki nem notorius szabálysértő, szinte mindig eredményt lehet elérni a jogsi megtartását illetően.

Mellesleg az 50.000 Ft és a 3 hónap semmiképpen sem tekinthető "olcsó megúszásnak".

tomika-79 # 2005.12.10. 16:01

Köszönöm a válaszokat, a papírt 12.08-án csütörtökön kaptam meg, és hétfőn megyek beadni a kifogást.

ObudaFan # 2005.12.09. 17:13

Azért a kifogásban ne arra hivatkozz, hogy ebből élsz, hanem , hogy nem követtél el szabálysértést. Attól, hogy ebből élsz, még nem fogják az eltiltást hatályon kívül helyezni.
Sajnos a kifogás szabályozása olyan, hogy első körben az iratok alapján fog a bíróság is dönteni, így elmarasztalás ekkor is lehetséges, hiszen szembesítésre nem igazán lesz lehetőség. Ebben az esetben érdemes lesz tárgyalás tartását is kérni. Egyébként a kifogás is és a tárgyalás tartása iránti kérelem is illetékmentes.

Rexor # 2005.12.09. 08:11

Háát szerintem elég olcsón megúsztad így is, ha személyi sérülés is történt. Nem nagyon szoktak ilyen esetben helyt adni a kifogásnak, de meg lehet próbálni.

ildikó31 # 2005.12.09. 08:07

Kedves tomika-79!

Azt tudnám javasolni, hogy adjál be kifogást!
A kifogás intézésnek szabályait alább küldöm:

88. § (1) A pénzbírság kiszabását, a figyelmeztetést, a járművezetéstől eltiltást, az elkobzást megállapító határozattal szemben az eljárás alá vont személy, törvényes képviselője vagy védője, a 85. § (1) bekezdésének 2. fordulatában meghatározott kártérítést illetően a sértett is a marasztaló határozatot hozó szabálysértési hatóságnál a határozat közlésétől számított nyolc napon belül kifogást nyújthat be.
(2) A kifogásban elő kell adni annak okát és célját. Az ok téves megjelölése vagy hiánya miatt a kifogás érdemi elbírálását nem lehet megtagadni.
(3) A kifogásban új tényt is lehet állítani, és új bizonyítékra is lehet hivatkozni.
89. § (1) A kifogás alapján a szabálysértési hatóság a határozatát visszavonhatja, vagy - a kifogást tevő javára - módosíthatja.
(2) Amennyiben a szabálysértési hatóság a kifogással támadott határozatát nem módosítja, illetőleg nem vonja vissza, továbbá az eljárás alá vont személy javára módosított határozat ellen ismételten kifogást terjesztenek elő, az iratokat a szabálysértési hatóság az illetékes helyi bírósághoz teszi át.

Remélem még nem csúsztál ki a határidőből.


ildiko31

tomika-79 # 2005.12.08. 10:35

A következő ügyben kérnék segítséget, ha lehet!
A Közúti közlekedés rendjének megzavarása szabáklysértés elkövetése miatt kaptam 50.000 forint pénzbüntetést, és 3 hónap közúti járművek vezetésétől eltíltást. A kérdésem az lenne, hogy mivel én hivatásos gépkocsivezetőként dolgozom, akkor ha fellebezek megszüntetik-e, a vezetéstől való eltiltást. Indoklásként, hogy ezzel keresem a kenyeremet.
Amúgy az történt, hogy előztem egy útzélén parkoló gépjárművet, mikor szemből érkezett egy segédmotoros, akinek hagytam elég szabad helyet, de ő az út szélén levő gödörben elesett. Helyszíni szemle után megtörtént a sértett kihalgatása, de engem nem halgattak meg, úgy szabták ki a bírságot. Küldtek egy levelet, hogy a sértett meghallgatásán jelen lehetek, de orvosi vizsgálatok miatt nem lehettem jelen. A kiküldött határozatban azt írták, hogy az értesítés ellenére nem jelentem meg. Szerintem ha azt írják, hogy jelen lehetek az nem számít kötelezettségnek, és engem is külön meg kellett volna hallgatni. Akkor el tudtam volna mondani, hogy a sértett félrehúzódott, mielőtt megkezdtem az előzést ás ezzel megtévesztett. Hátha ez enyhítő körülmény.
A fő kérdésem mégis az,hogy legalább a járművezetéstől való eltiltást, megszüntetik-e ilyen esetben, ha pénzt nem is?