külföldre távozott


dNver # 2006.06.15. 18:30

Hi!

A körözési tevékenység tulajdonképpen közigazgatási tevékenység, melyet hatóság (túlnyomórészt a rendőrség) végez. Alapvetően a személy és tárgykörözésről szóló törvény és a rendőrségről szóló törvény szabályozza.
Akár titkos információgyűjtést is végezhetnek, és a Ket szabályai szerint tanú meghallgatást is (bár ez nem gyakorlat). De ha formailag is helyesen tanúként hallgatnak meg, akkor bizony elkövetheted a hamis tanúzást.

Bye!

ObudaFan # 2006.06.12. 22:04

Akkor vagy büntethető, ha segítesz is a külföldre távozásban. Önmagában a be nem jelentés nem bűncselekmény. Az meg nem tanú, akiről eltűnt személy hollétéről kérdeznek, tanú ugyanis az, akit a bűncselekményről kérdeznek.

isti20 # 2006.06.12. 21:46

Kedves Hozzáértők!

A kérdésem az lenne, hogy ha egy havarom letöltendő börtönbüntetése elől külföldre távozott, és tételezzük fel a rendőrség esetleg bizonyítani tudja, hogy én előre tudtam erről, akkor büntethető vagyok-e amiért nem jelentettem?
Ha keresik, és én azt mondom nem tudom hol van büntethető vagyok-e? (elvileg ugye ha az első kérdésre nem a válasz, akkor ebben az esetben tanúként magam bűncselekménnyel nem vádolnám...)
Mi a kibúvó? Ha kell...
Amennyiben az bizonyítható, hogy én meglátogattam az baj?
Ha az ember egy ilyen tanúkihallgatásra ügyvéddel megy az eleve gyanús?
Nagyon várok egy megnyugtató választ...:)