Csalás, sikkasztás?


kemping # 2012.10.10. 09:57

Vagy teljesen másik ügy?Azt nem hiszem mert nem a lakóhelyén van a bíróság,és nem nagyon járt arrafelé.

kemping # 2012.10.10. 09:55

Ezzel azt akarja mondani hogy különszedik az ügyeket(35 rendbeli csalás)és amit elismert amiatt ellene külön eljárás lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.10. 09:51

Az egy másik ügy.

kemping # 2012.10.10. 09:49

Hello!
Ha egy bírósági szakban lévő ügyben újra nyomozni kezd a rendőrség akkor mi fog történni?Előröl kezdődik az egész bírósági szak?Új vádirat stb?
Mert az egyik tanú beismerő vallomást tett a bíróságon hogy ő is benne volt az ügyben,és most mennie kell a rendőrségre kihallgatásra,vagy csak formaság az egész?
Üdv

Zotya82 # 2012.09.25. 20:19

Tisztelt Forumozok,

Aprohirdeteses oldalon hasznalt muszaki cikket vasaroltam 36500 ft ertekben. Az elado telefonon adott egy szamlaszamot ami az elettarsae,oda utaltam elore a vetelarat. Mivel a termek nem erkezett meg es telefonon (megszuntette az elofizetest) valamint e-mail -ben sem tudtam mar vele kapcsolatot teremteni feljelentettem. A feljelenteshez csatoltam a szolgaltato altal tudakozon kiadott telefonszamhoz tartozo nevet,lakohelyet,az elettars b.szamlaszamat valamint par kinyomtatott facebook oldalt. Itt latszott az elettarsi kapcsolat azzal a szemellyel akit a tudakozo is azonositott. Az illeto egy buntetesvegrehajtasi intezet vendegszeretetet elvezi jelenleg. Az elettars szabadlabon. Kerdesem az lenne hogy szamithatok-e karteritesre (vetelar). A rendorsegi papirokon ugy veszem ki hogy attettek az ugyet egy masik osztalyra.

Koszonettel:
Zoltán

csutika12 # 2012.09.25. 14:07

Tisztelt Fórumozók!

Remélem tud valaki a következö ügyben segiteni.Külföldön élek és külföldön van vällalkozäsom is,dolgozott nälam 5 ember pär hétig,majd szó nélkül tävoztak,most pedig feljelentettek Magyarországon csalás vädjäval,kisebb-nagyobb összegekkel,de végül 3 millió forintot szämoltak össze,viszont semmilyen bizonyítékuk nincsen,ez azt jelenti,hogy mivel vällalkozóként dolgoztak,de velem még szerzödésük nem volt,nem tudnak papirokat felmutatni,igaz én sem tudok,hogy nem tartozom nekik.
Meg szeretném tudni,hogy milyen jogi következményekre szämíthatok?
Segítségüket elöre is köszönöm!

Dr.Attika # 2012.09.22. 15:42

Így van. Ezek már olyan kérdések, amiket fórumon nem lehet megválaszolni. Az édesanyja ügyvédjére kell bízni.

ObudaFan # 2012.09.22. 11:45

Az ebből a szempontból mindegy.

Be. 266. § (1)A bíróság az eljárást

  1. a 188. § (1) bekezdés a), b) és d)-g) pontjában meghatározott okból felfüggeszti,

Az is lehet, hogy a bíróság még most fogja beszerezni a szakvéleményt az elmeállapotáról, és ha aszerint sem tudja gyakorolni a jogait az eljárásban, utána függeszti fel. De azért teljesen biztosat mondani a távolból lehetetlen.

akiti # 2012.09.22. 11:33

Ez az ügy nem nyomozati szakaszban van már, hanem bíróságiban. Hétfőn lesz/lenne az első tárgyalás. Én valahogy úgy értelmeztem, hogy ha lesz ideiglenes gondnoka, az eljárást lefolytatják. Vagy akkor félreértettem?

ObudaFan # 2012.09.22. 11:14

Be. 188. § (1) Az ügyész határozattal felfüggeszti a nyomozást, ha

  1. a gyanúsított tartós, súlyos betegsége vagy a bűncselekmény elkövetése után bekövetkezett elmebetegsége miatt az eljárásban nem vehet részt,
akiti # 2012.09.22. 10:45

Nekem a gyámhivatal azt mondta telefonban, hogy azért kell, hogy az ideiglenes gyámja legyek, hogy az eljárást le lehessen folytatni.

Akkor ez hogy van?

Ugye nem baj, hogy ennyit kérdezek? Mindketten nagyon kedvesek, hogy válaszolnak. Most csak ebbe tudok kapaszkodni.

ObudaFan # 2012.09.22. 10:32

Akkor sem büntethető, ha az elbíráláskor hiányzik a belátási képessége. Hiányzik a Btk.37.§-ban leírt speciális prevenció a büntetés célja tekintetében.

Ez nem egészen pontos. Elbírálásról ugyanis ilyen állapotában nem lehet szó, az eljárást fel kell függeszteni.

akiti # 2012.09.22. 08:18

Kedves Obudafan,

az állapotában nem várható sajnos pozitív változás, pelenkázzák, enni, inni nem tud. Ilyenkor mi történik?

Hétfőn tartották volna az első tárgyalást, ahol nekem tanuskodni kellett volna, de mivel orvosi igazolást küldtem előtte, hogy anyu kórházban van, így kaptam egy levelet, hogy nem kell mennem a tárgyylásra, de azt nem írták, hogy magát a tárgyalást nem tartják meg.

kedves Dr. Attika,

remélem, valóban így lesz, és egyáltalán semmilyen büntetést nem kap. A bíróság figyelembe veszi ilyenkor, hogy ugyan a nevén van "vagyon", de minden végrehajtás alatt, illetve felmondott hitelekkel?

Pénzbírságot vagy vagyonelkobzást sem kaphat? ez azért lényeges, mert van egy termőföld, ahol tulajdonostársak vagyunk, persze ez is felmondott hiteles, de mielőtt felmondták volna, én sajnos aláírtam egy kezességet a kft hitelére. Ha valamilyen pénzbeli/vagyoni büntetést kap, félek, hogy ha a végrehajtó végrehajtási jogot jegyez be a földre, a jelzáloggal rendelkező bank is megkezdi a végrehajtást. Én a jelzáloggal rendelkező bankkal megállapodtam, hogy a területalapú támogatásból idén novemberben kezdek törleszteni.

bocsánat, lehet, hogy zavaros.

Dr.Attika # 2012.09.22. 08:02

Kedves "akiti"!
Akkor sem büntethető, ha az elbíráláskor hiányzik a belátási képessége. Hiányzik a Btk.37.§-ban leírt speciális prevenció a büntetés célja tekintetében.( Az elkövetőt tartsa vissza a további bűnelkövetéstől).

ObudaFan # 2012.09.22. 07:57

akkor sem büntethető anyu, ha az elmeszakértői vélemény szerint az ügy elkövetésének időpontjában rendelkezett a megfelelő belátási képességgel?

Büntethető, de amíg ilyen állapotban van, az eljárást nem lehet folytatni.

akiti # 2012.09.22. 07:15

Tegnap hívott a gyámhivatal, hogy vállalom-e az ügy idejére az ideiglenes gondnokságát.

akiti # 2012.09.22. 06:26

Kedves Dr. Attika!

Nagyon köszönöm a választ! Ön szerint akkor sem büntethető anyu, ha az elmeszakértői vélemény szerint az ügy elkövetésének időpontjában rendelkezett a megfelelő belátási képességgel? nem láttam az e.szakértői véleményt, de mivel az ügyészi szakaszból továbbment az ügy a bíróságra, ezért gondolom, hogy nem zárták ki teljesen a beszámíthatóságot.

Dr.Attika # 2012.09.22. 06:15

A leírás alapján nem büntethető az édesanyja. Az elmeorvosi szakvéleményt be kell csatolni a büntetőeljárásban. Kérje édesanyja gondnokság alá helyezését.

akiti # 2012.09.22. 06:04

Sziasztok,

kérlek segítsetek!

anyukám egy kft ügyvezetője volt, ami már 2-3 éve felszámolás alatt van. a kft teljesen tönkrement, minden saját vagyonukra a szüleim hitelt vettek fel, mert remélték, hogy megmenthetik a kft-t, de ez nem sikerült.

  • * A felszámoló anyut feljelentette, mert 22millió hiány volt a házipénztárban. Ez abból adódott, hogy a könyvelő tanácsára anyu valamikor 2009-ben többször kivette majd befizette ugyanazt az összeget a házipénztárba, hogy a cég fennmaradhasson. Ezért sikkasztással vádolják. A kft-nek volt egy kisteherautója, amit anyu a felszámolás tudomására jutása után eladott. Ezért a hitelezők kielégítésének meghiusításával vádolják. anyu időközben teljesen leépült, a nav a nyomozás alatt elrendelte elmeszakértő vizsgálatát, aminek az eredményét én nem láttam, de valószínűleg nem zárta ki, hogy a cselekvés elkövetésének időpontjában beszámítható volt, mert az ügy továbbment a bíróságra. Anyu már hónapok óta kórházban van, pszichiátián, sajnos teljesen beszámíthatatlan, téveszméi vannak, illetve már nem is eszik-iszik, hanem infúzióval és szondával táplálják. Az elmeszakértői vizsgálat kb. 1 hónappal a kórházba kerülése előtt történt. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ilyen esetben lehet-e számítani arra, hogy anyut teljesen felmentsék. minden vagyona jelzáloggal terhelt, az összes kölcsönét felmondták már.

Illetve ha megállapítják a bűnösségét, az automatikusan azzal jár, hogy a magánvagyonára (ami ugye jelzáloggal terhelt, felmondott hiteles) végrehajtást indítanak?

Véleményem # 2012.09.13. 13:07

manca99

Vizsgálni fognak mindent...

manca99 # 2012.09.13. 12:57

Hello!

Átvertem egy céget. Az átverés következtében megkaptam egy jogerős bírósági ítélet alapján követelt összeg egy részét. Maguktól nem adták.

Az átverés/csalás lényege az volt, hogy úgy tettem, mintha aláírnék egy szerződést, amiben ezen kisebb összeg ellenében lemondok a fennmaradó, nagyobb összegű követelésemről. A papírt nem írtam alá (csak úgy csináltam, vagyis írtam a papírra, de nem aláírtam), de ők azt hitték igen, aztán, amikor a pénzt megkaptam, a papírokkal egyetemben elsétáltam. Ők aláírták, illetve két tanú is, de az nem vita tárgya, hogy ekkor még az én aláírásom nem volt a papíron.

Most nem csalás, hanem magánokirattal való visszaélés miatt folyik ellenem eljárás.

Ha úgy vallok, hogy lényegében bevallok egy csalást, amit mégsem tudnak büntetni, hisz nem jogtalan előnyszerzés volt a cél - hisz a megkapott pénzre eléggé bizonyítható jogalapom volt - akkor az okirattal kapcsolatos dolgot önmagában vajh vizsgálják külön is?

A cég két embere egyértelműen állítja, hogy aláírtam. Készült felvétel is - bankban voltunk - ahol nem lehet kivenni, hogy mit írok, csak azt, hogy írok.

Köszönöm

fecooo # 2012.08.24. 11:10

Tisztelt Cím!

Segítségüket szeretném kérni a következő ügyben.
Cégem csomagküldéssel foglalkozik. Csomagjainkat a megbízott futár kiszállította, de a beszedett utánvéttel eltűnt.
Munkaszerződés, megbízás, stb nincs, csak tanuk az esetre.

Milyen esélyeink vannak a behajtásra, illetve érdemes-e feljelenteni, perelni?

Köszönettel!

Marek21 # 2012.08.03. 13:14

Jó napot kívánok!

Nekem olyan problémám van,hogy megkársítottam 2embert 60ezer forinttal,1embert 27ezer forinttal,1embert 35ezer forinttal,1embert 90ezer forinttal.Nem szándékosan hanem akaratomon kívül,mivel az akkori páromék nagyon nagy bajba kerültek és segítségre volt szükségük,de úgy segítettem,hogy visszaadják a pénzt.De errre nem került sor.Most feljelentettek,én vállaom,hogy nem fizettem még vissza pénzt,de mivel most találtam munkát és most állok munkába így ha kifizetem nekik a teljes összeget megoldható e,hogy ne legyen börtönbüntetés?Válaszukat előrre is köszönöm!

guba" # 2012.07.18. 07:20

Ha részedről megvolt a jogtalan haszonszerzésre törekvés, amikor megtévesztetted a sértetteket, akik ezzel a szolgáltatás igénybevételével kárt szenvedtek, akkor megállhat a csalás, ha mégsem, egy biztatási kárnak azért akkor is jó lehet.

szinesg # 2012.07.17. 21:32

Tisztelt Fórumozók!
A következő esetet értékeljék kérem:

Megtévesztettem néhány embert, akiket nem ért kár és én sem szereztem jogosulatlan sem jogos hasznot belőle. Azonban az én megtévesztésemnek köszönhetően egy harmadik jogi személytől megrendeltek, kifizettek és meg is kaptak egy szolgáltatást. Ehhez a harmadik jogi személyhez nekem semmi közöm.
Néhányuk azt állítja, hogy kizárólag az én megtévesztésem miatt rendelték meg a szolgáltatást és engem fel akarnak jelenteni csalás vádjával.
Elkövettem-e csalást vagy más bűncselekményt Önök szerint?
Köszönöm válaszukat!