Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


Öreg Tölgy # 2017.05.19. 04:18

Az erkölcsi bizonyítványból kikerül a próbaidő leteltének napján.

Goldie # 2017.05.19. 03:25

Kedves Öreg Tölgy!

-Én négy év felfüggesztett börtön büntetést kaptam.
Lopás és testi sértés.
A kérdésem az, hogy a felfüggesztett lejárta után az erkölcsi bizonyítványban mennyi időt fog még szerepelni?
Vagy elévül e törlődik e egyáltalán?

Előre is köszönöm a válaszát!

Öreg Tölgy # 2017.05.07. 14:15

Kedves martkri,

ha valóban lejárt a próbaidő (az ítélet jogerőre emelkedésétől számít), akkor egy sima erkölcsi bizonyítványban NEM LEHET benne.

martkri # 2017.05.07. 12:00

Kedves Öreg Tölgy! :)

1 évet kaptam 2 évre felfüggesztve, ez lejárt idén február 11-én. Azonban még ez szerepel az erkölcsi bizonyítványban, M.O.hu-n néztem meg, van ügyfélkapu regisztrációm.

Hova kell kérvényt írni vagy mit kell tennem ahhoz, hogy kitöröljék és újból normális munkám legyen?

válaszát előre is köszönöm

tisztelettel,

martkri

Öreg Tölgy # 2017.05.06. 13:57

Hát ha az elkövetéskor fiatalkorú volt, akkor nem kell semmit kérelmezni, akkor már most is automatikusan tiszta erkölcsit kap. Más kérdés, hogy ez a választott hivatáshoz feltehetően nem elég.

Balogh Évi # 2017.05.06. 12:00

Akkor vegulis van arra lehetoseg hogy ez nem fog szerepelni az erkolcsieben? A felfuggesztes iden oktoberben jar le! Bocsanat a tevesztesekert!

Balogh Évi # 2017.05.06. 11:57

Igen, igaza van! 2 evet kapott felfuggesztve! Fiatalkoru volt mikor tortent az eset! A biro mentesitest hogyan kell Kervenyezni? Es hogy hogy nem eleg a tiszta erkolcsi, mire lehet meg szukseg? Valaszat elore is koszonom!

Öreg Tölgy # 2017.05.06. 09:38

Kedves Balogh Évi,

2 év 8 hónapot nem kaphatott felfüggesztve, mert a 2 évet meghaladó büntetés végrehajtása nem függeszthető fel. Amennyiben az ítéletben nem kapott ún. előzetes mentesítést (és nem volt fiatalkorú), akkor a próbaidő alatt főszabályként nem kaphat erkölcsit. Ha a próbaidő fele már eltelt, akkor kérheti a bírói mentesítését.

Arra azért felhívom a figyelmét, hogy vannak szakmák, ahol nem elég a tiszta erkölcsi (és azt hiszem, a katona és tűzoltó is ilyen).

Balogh Évi # 2017.05.06. 08:54

Tisztelt Öreg Tölgy!
Az én kérdésem az lenne hogy a párom kaphat-e úgy tiszta erkölcsi bizonyítvànyt hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapott!? A vád nemi erőszak volt, 2 év 8 hónap börtönbüntetést kapott 3 évre felfüggesztve, amiből már 2 lejárt! Jövő év októberében jár le teljesen. Utána már tiszta lesz az erkölcsie vagy meg kell várni még elévül? És ha meg is kell várni az elévülést az mennyi idő? Tüzoltónak szeretne jelentkezni vagy katonának!

Válaszát előre is köszönöm!

Öreg Tölgy # 2017.03.10. 05:33

T. prtctr,

az a helyzet, hogy már most sem lehetne vagyonőr, két okból sem, úgyhogy nem javasolnám.

Az előzetes mentesítés nem jelenti azt, hogy olyan, mint ha el sem ítélték volna, vannak olyan pozíciók, amihez a törvény többet kíván meg. A 2005. évi CXXXIII. törvény 3. § b) pontja felsorol egy csomó bűncselekményt, ami miatti elítélés a mentesítés után is kizárja az érintettet a személy és vagyonőri tevékenységből. Ilyen a súlyos testi sértés is, felfüggesztett szabadságvesztés esetén a mentesítéstől számított 3 évig.

Mivel Önt előzetes mentesítésben részesítették, a mentesítés az ítélet jogerőre emelkedésével beállt, ha ez tavaly márciusban volt, akkor 2019. márciusig kizárt.

Az pedig, hogy két évi vagy azt meghaladó szabadságvesztéssel fenyegetett szándékos bűncselekmény gyanúja miatt folyik Ön ellen eljárás, önmagában kizáró ok. Ennek semmi köze az ártatlanság véLelméhez, a törvény 3. § c) pontja kifejezetten így rendelkezik.

prtctr # 2017.03.09. 18:33

Udvozlom!

Erdeklodnek,hogy tavaly marciusaban kaptam sulyos testi sertes miatt 5 honap bortont 2 ev probaidore felfuggesztve illetve elozetes mentesseget,valamint folyamatban van egy szinten sulyos testi sertes(cselekmeny tortentekor nem volt meg jogeros itelet az elso ugybol)amiben ismet probaidot inditvanyoztak,kerdesem arra vonatkozna,hogy vagyonori meghosszabitasat erdemes e megprobalni vagy ezen tenyezok mellett szinte biztos hogy eutasitjak?

Az elso ugy elozetes mentessegebol,illetve a masodik ugy artatlansag vedelmebol kiindulva tettem fel a kerdest:)

Valaszat elore is koszonom.

Öreg Tölgy # 2017.02.10. 06:20

Tisztelt wild-eber,

valóban van rá a törvény szerint lehetőség, de a gyakorlati esélye ennek ezrelékes. Ha rákeres a neten a (mindenkori) köztársasági elnök kegyelmezési gyakorlatára, akkor ez látható, és szerintem az helyes is, mert az elnöki kegyelem egy kivételes eszköz.

Bizonyos időbeli feltételek mellett lehetséges bírósági mentesítés is, de ahhoz első lépésben tudni kellene, hogy

  • ha felfüggesztett szabadságvesztés miatt kéri, mennyi volt a próbaidő és abból mennyi telt el,
  • ha végrehajtandó akkor pedig milyen büntetés volt, mikor szabadult, és volt-e mellette közügyektől eltiltás, ha igen, mennyi. Utóbbi esetben - a választól függően - további kérdések is szükségesek lehetnek még.
wild-eber # 2017.02.09. 15:15

Tisztelt Öreg Tölgy és szakértő fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, Ön szerint mennyi esély van arra, hogy a köztársasági elnökhöz benyújtott kérelem alapján mentesít a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól? A Büntetőjogban szerepel ez a módozat, azonban...
Vagy mást tudnék-e tenni?

Előre is köszönöm!

Tisztelettel:

wild-eber

Öreg Tölgy # 2017.01.08. 20:15

aggodo12,

az a gond, hogy - ahogy már írtam - az amerikaiak a saját szabályaik alapján járnak el, és azt vesznek figyelembe, amit akarnak; a magyar nyilvántartáshoz közvetlenül hozzá sem férhetnek, legfeljebb az érintettet kötelezhetik erkölcsi bizonyítvány csatolására, ami viszont ebben az esetben tiszta lenne. Ebben nem tudok tanácsot adni, forduljon egy bevándorlási ügyekben járatos személyhez.

Anonimus 30,

nem lesz benne.

Anonimus30 # 2017.01.08. 17:56

Tisztelt Szakértő!
Tavaly decemberben egy tesco áruházban elraktam egy 800 ft-os rúzs termékmintáját. Miután fizettem a kasszánál a vásárolt dolgokat a biztonsági őr megszólított és egy helyiségbe kísért ahol számon kérte ez ellopott termékmintát. Rögzítették az adataimat egy papírra és közölték , hogy csekket fogok kapni a rendőrségtől amin bűntetés szerepel. Ennek ellenére egy idézést kaptam csekk helyett . Be kellett mennem a helyi rendőrségre és ott kihallgattak , rögzítették írásos formában a történteket. Elmondtam, hogy nem tudtam , hogy lopásnak számít hiszen egy használt termékmintának nincs ára és ha tudtam volna nem rakom el a zsebembe. Ha lopni akarok kb magát a terméket rakom el nem egy félig elhasznált mintát.
Soha nem volt hasonló ügyem. Pár hét múlva a bíróságról kaptam egy papírt amire nem emlékszem pontosan mi volt de bűntetés az nem sem csekk ez biztos. Lezárták az ügyet .
Most viszont aggaszt a dolog mert lakáshitelhez erkölcsi bizonyítványt kellene kérnem . Ön szerint benne lesz ez az ügy ez erkölcsimben?
Válaszát előre köszönöm!

aggodo12 # 2017.01.05. 10:28

Kedves Öreg Tölgy,

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Igen, emlékeim szerint a pénzbüntetés egy külön levélben érkezett és csak a dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás ténye szerepelt benne, tehát ezért kellett kifizetnem.

Azt nem tudja esetleg, hogy zöld kártya ügyintézésnél hátrányos jogkövetkezményekkel járó büntetlen előéletűek adatbázisát is figyelembe veszik-e? Sajnos nagyon nehéz ennek utánajárni, és így nem tudom eldönteni, hogy jó ötlet-e ezt a vétséget feltünteni már az igénylőlapon.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel,

Aggódó12

Öreg Tölgy # 2017.01.05. 05:37

A válasz ott van abban, amit bemásolt: a bűntettesek nyilvántartásában nem szerepel, a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen személyek nyilvántartásában igen.

Ha kér egy erkölcsi bizonyítványt, abban büntetlen lesz.

Zoltán43 # 2017.01.04. 14:26

Tisztelt szakértő!
2016 évben elmarasztaltak jogerős bírósági végzéssel, ittas járművezetés bűncselkéménye vétsége miatt,
FONTOS:(pénzbüntetés ítélettel.)
ez szerepel az erkölcsi bizonyítványban?
Vízum ügyintézés miatt vált fontossá!
köszönöm megtisztelő válaszát előre is!
Rudolf

az alábbiakat egy ügyvéd adta közre:

  • mely szerint ez vonatkozhat rám is?

Hogyan lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványa jogerős elítélés esetén?
Nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az a jogerősen elítélt személy aki az ítélet jogerőre emelkedésének napján mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Pl. pénzbüntetés kiszabása esetén.

Nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az a jogerősen elítélt személy aki az ítélet jogerőre emelkedésének napján mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Pl. pénzbüntetés kiszabása esetén.

Mit veszíthet azzal ha bűncselekmény elkövetése miatt elítélik?

Ha jogerősen megállapítják a bűnösségét és az ítélet jogerőre emelkedésének napján nem mentesül az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, bekerül a bűntettesek nyilvántartásába. Ez azt jelenti hogy az Ön erkölcsi bizonyítványában szerepelni fog az hogy büntetett előéletű. A köznyelv ezt priusznak nevezi. A priusz következményeit nem szükséges bőven ecsetelnünk: a bűntettesek nyilvántartásában szereplő személy nem tölthet be olyan munkakört amelynek feltétele a tiszta erkölcsi bizonyítvány illetve egyes hatóságok is megkövetelik a tiszta erkölcsi bizonyítványt.

Hogyan lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványa jogerős elítélés esetén?

Tiszta az erkölcsi bizonyítványa, azaz nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az, aki megrovásban részesült, illetve az akit bíróság próbára bocsátott. A megrovás és a próbára bocsátás ugyanis nem büntetés hanem intézkedés

Nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában az a jogerősen elítélt személy aki az ítélet jogerőre emelkedésének napján mentesült az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. Pl. pénzbüntetés kiszabása esetén.

Felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása esetén a próbaidő leteltének napját követően kerül ki a bűntettesek nyilvántartásából az elítélt.

Szabadságvesztés büntetés esetén a büntetés kitöltését követően a törvényben meghatározott idő elteltével (a büntetés kitöltését, vagy a végrehajthatóság megszűnését követő maximum10 évig szerepelhet az elítélt a bűntettesek nyilvántartásában)

A jogerősen elítélt személyek az ítélet hátrányos jogkövetkezményei alól a következőképpen mentesülhetnek:

az ítélet jogerőre emelkedésének napján,
bírósági mentesítés folytán,
kegyelmi mentesítés útján, melyet a köztársasági elnök gyakorol.

Mellékbüntetés kiszabása esetén az elítélt mentesítésére nem kerül sor addig, ameddig a mellékbüntetés végrehajtása be nem fejeződött.

A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, tehát nem lesz priusza. Ugyanakkor szükséges megjegyezni hogy adatai a bűnügyi nyilvántartás részét képező, a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlen előéletű személyek nyilvántartásában fognak szerepelni.

Mit jelent a bírósági mentesítés, lesz-e priusza annak akit a bíró mentesített?

A bíróság kérelemre mentesítheti azt a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt személyt, aki erre érdemes és a büntetése felét már kiállta. A bíróság a mentesítéssel kapcsolatos döntése meghozatala során figyelembe veszi az elítéltnek a büntetés letöltése során tanúsított magatartását, illetve azt hogy jóvátette-e az elítélt az általa okozott sérelmet. A bíróság által mentesített személy nem szerepel a bűntettesek nyilvántartásában, tehát nincsen priusza.

Az előzetes bírósági mentesítés

A bíróság nemcsak a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt személyeket mentesítheti, hanem kérelemre előzetes mentesítésben részesítheti azt a felfüggesztettre ítélt személyt is, aki erre érdemes. Előzetes mentesítés esetén tehát egyáltalán nem lesz priusza a felfüggesztettre ítélt személynek.

A mentesítésben részesült személyek bűnügyi nyilvántartása

A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen személyek nyilvántartásában annak az adatait tartják nyilván akinek a mentesítés következtében törölték az adatait a bűntettesek nyilvántartásából. Annak az adatai is szerepelnek ezen nyilvántartásban akivel szemben a bíróság mellőzte a büntetés kiszabását, akit próbára bocsátották, aki megrovásban részesült, illetve akivel szenben a felmentő ítélet mellett kényszergyógykezelést, elkobzást, vagyonelkobzást rendeltek el. Az adatkezelés ideje ezen bűnügyi nyilvántartás esetén a mentesítés beálltát követő legfeljebb nyolc év.

Egyéb tudnivalók a bűnügyi nyilvántartásról

A bűnügyi nyilvántartások több egymástól elkülönült nyilvántartást foglalnak magukba:
a bűntettesek nyilvántartását,
a büntetőeljárás hatálya alatt álló személyek nyilvántartását,
a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlen előéletű személyek nyilvántartását,
a kényszerintézkedés hatálya alatt álló személyek nyilvántartását

A fenti nyilvántartások a személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásával egyetemben alkotják a bűnügyi nyilvántartási rendszert.

Zoltán43 # 2017.01.04. 14:07

tisztelt szakértő!

2016 évben elmarasztaltak jogerős bírósági végzéssel, ittas járművezetés bűncselkéménye vétsége miatt,(pénzbüntetés ítélettel.)

  • ez szerepel az erkölcsi bizonyítványban?

Vízum ügyintézés miatt vált fontossá!

köszönöm megtisztelő válaszát előre is!
Rudolf

Öreg Tölgy # 2017.01.04. 07:53

T. kéflab,

a leírtak már semmilyen nyilvántartásban nem szerepelnek, de a rendőrség az elbírálás során bármilyen információt figyelembe vehet. Ezzel együtt, mivel nagyon régen volt, és nem is a jelentkezőt, hanem a szülőjét érinti, el nem tudom képzelni, hogy akadály lenne. Gondolom, valószínűleg még nem is élt akkor, vagy nagyon kicsi lehetett, így nem feltétlenül kell tudnia róla.

T. tomanita,

ha nincs még jogerős ítélet, akkor a sima erkölcsiben biztos nem szerepel. Ha olyan dolog kapcsán kéri, ahol az arra vonatkozó törvény szerint feltétel az is, hogy eljárás alatt se álljon, akkor - az arra vonatkozó külön kérdésre - jelzik az eljárás tényéét.

T. aggódó12,

az biztos, hogy bűncselekményről van szó, nem szabálysértéssel gyanúsították meg. Az, hogy a bűncselekmény nevében benne van, hogy "szabálysértési értékre elkövetett", az nem jelenti azt, hogy ez szabálysértés lenne, éppen az üzletszerűség és a (részbeni) dolog elleni erőszak miatt bűncselekményről van szó (azon belül vétség).

Jelenleg feltehetően a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló büntetlen előéletűek nyilvántartásában szerepel, de ezt pontosan nem tudom megmondani, mert néhány dolgot nem értek abból, amit leírt. Így a "bírósági levélből" idézett szöveg az ún. "vádemelés elhalasztása" nevű jogintézményre vonatkozik, viszont akkor nem is kerül bíróságra az ügy, és nem is szabnak ki büntetést. Tehát

  • vagy nem a bíróságtól jött a levél, és ez a 30 ezer forint valamilyen más jogkövetkezmény,
  • vagy nem a vádemelés elhalasztásáról rendelkezik. Viszont pénzbüntetésként a 30.000 forint akkor is kevésnek tűnik.

Még annyit, hogy a magyar jog szerint mindenképpen büntetlen, de az amerikaiak a saját jogszabályaik (illetve kényük-kedvük) szerint járnak el.

aggodo12 # 2017.01.03. 11:45

Tisztelt Öreg Tölgy és szakértő fórumozók,

Egy speciális kérdésem lenne, amire sajnos nem sikerül választ találnom. Már a kérdést is nagyon szégyenlem, de nem tudok saját magam választ találni a kérdéseimre.

A jelenlegi párom (USA állampolgár) és én úgy döntöttünk, hogy tavasszal összeházasodunk, és USA zöldkártyát igényelünk számomra, hogy együtt tudjunk élni. Tudom, hogy a zöldkártya igénylésnél elég rendesen utána néznek az ember előéletének, ezzel kapcsolatos a kérdésem:

2014 júniusában elkövettem egy lopási vétséget, amit nagyon megbántam. A tényállás a következő volt: 3 üzlet számára okoztam egy 17, egy 8 és egy 9 ezer összeg körüli kárt (itt volt egy áruvédelmi eszköz eltávolítás is).

a leírt vádak: szabálysértési értékre üzletszerűen elkövetett lopás vétsége és szabálysértési értékre üzletszerűen és dolog elleni erőszak elkövetésével elkövetett lopás vétsége. Átestem rabosításom és a rendőrségen felvették a jegyzőkönyvet.

A vádak leírása után a következő mondat olvasható a bírósági levélben: „A gyanúsított a bűncselekmény elkövetését elismerte, megbánta. A BTK 222. (1) bekezdése szerint az ügyész vádemelés helyett a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetendő bűncselekmény miatt a vádemelést egy évtől 2 évig terjedő időre határozattal elhalasztja, ha ennek....

Az első kérdésem az volna, hogy akkor én most szabálysértést vagy bűncselekményt követtem-e el? Szabálysértéseel vádoltak meg, de a levelekben többször a bűncselekmény megnevezés szerepel, így ez nem világos, és úgy tudom, ettől függ, hogy az ember milyen adatbázisba kerül. Mivel ez egy büntetőeljárást, én úgy gondolom büncselekmény, de szabálysértésre utalnak a vádak. Előre is köszönöm.

Az ügy következménye: 30.000 HUF értékű pénzbüntetés, amit azonnal megfizettem és azóta megszüntették ellenem a büntetőeljárást.
Azóta már munkavállals miatt kellett erkölcsi bizonyítványt kérnem, és azon büntetlen előélet volt feltüntetve. Illetve kétszer is kértem ESTA beutazási engedélyt, mindkétszer megkaptam, és az USÁ-ba is sikeresen beléptem (itt vettek ujjlenyomat bár ez valószínű nem releváns információ).

A zöldkártáyához olyan erkölcsi kell, amin a vízumhoz szükséges információk vannak (még ez sem annyira aggaszt). A másik kérdés, hogy zöldkártya kérése esetén is vesznek ujjlenyomatot amit összehasonlítanak az FBI és az Interpol adatbázisával (ez az információ nincs ténykekkel alátámasztva, fórumokról származik), emiatt aggódom nagyon.

A második kérdésem tehát: milyen adatbázisban elérhetőek az adataim? Problémát jelenthet-e ez a zöldkártya igénylésnél? Megjelölhetem-e a büntetlenségre vonatkozó választ a kérvényen?

Mindenki segítségét előre is nagyon köszönöm.

Aggodo12

tomanita # 2017.01.03. 09:16

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy az erkölcsi bizonyítványomban benne lesz e az, hogy eljárás hatálya alatt állok?
2009-ben előzetes letartóztatásba kerültem az akkori munkahelyem elkövetett csalásai miatt!
Tavaly január 20.-án ítéletet hozott a bíróság, amit írásban a mai napig nem kaptunk meg! Akkor ott fellebbeztem, így az ítélet nem jogerős! Számíthatok tiszta erkölcsire?
Köszönöm

Kéfllab # 2016.12.30. 21:26

Tisztelt Szakértő!
Gyermekem rendvédelmi szervhez szeretne jelentkezni továbbtanulni. Úgy tudom kimennek házhoz érdekelődni. Megkérdezik volt-e a családban valaki büntetve. 28-30 évvel ezelőtt egy fiatalkori botlásért 1 1/2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Azt szeretném megtudni befolyásolja-e ez a dolog a gyermekem továbbtanulását? Nyilvántartásban van-e még? Hallottam olyat, hogy volt akit azért utasították el mert hazudtak, nem mondták el.

értetlenke10 # 2016.12.09. 07:28

Tisztelt Öreg Tölgy! Köszönöm a jó tanácsát és kérelemmel fordulok a T.Bírósághoz, hogy rendeljen ki számomra védőügyvédet!Köszönettel és Tisztelettel értetlenke10

Öreg Tölgy # 2016.12.08. 16:21

Tisztelt Értetlenke10,

most már kezdek én is értetlen lenni.

Be. 46. § A büntetőeljárásban védő részvétele kötelező, ha

  1. a bűncselekményre a törvény ötévi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztést rendel,
  2. a terheltet fogva tartják,
  3. a terhelt hallássérült, siketvak, vak, beszédképtelen vagy - a beszámítási képességére tekintet nélkül - kóros elmeállapotú,

d)a terhelt a magyar nyelvet, illetőleg az eljárás nyelvét nem ismeri,

  1. a terhelt egyéb okból nem képes személyesen védekezni,
  2. e törvény erről külön rendelkezik.

Be. 242. § (1) bekezdés: A tárgyaláson a védő részvétele kötelező

  1. ha e törvény másképp nem rendelkezik, a törvényszék mint elsőfokú bíróság előtt,
  2. a 46. §-ban szabályozott esetekben,
  3. amennyiben a szabályszerűen megidézett vádlott bejelentette, hogy a tárgyaláson nem kíván részt venni,
  4. ha pótmagánvádló lép fel.

Tehát: a Be. 46. § a) pontjára tekintettel, a Be. 242. § (1) bekezdés b) pontja alapján valóban a kötelező védelem EGYIK törvényes oka, ha a büntetési tétel öt év vagy azt meghaladó. De!!!! A Be. 242. § (1) bekezdés d) pontja alapján akkor is kötelező - bármekkora büntetési tétel mellett - a védelem, ha pótmagánvád alapján folyik az eljárás. Itt valami nem stimmel, egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ekkora hibát ejtene a bíróság. Ha a kötelező védelem ellenére védő nélkül tartják a tárgyalást, az ún. abszolút hatályon kívül helyezési ok, azaz fellebbezés esetén a másodfokú bíróság minden további vizsgálat nélkül helyezi hatályon kívül az ítéletet.