Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


v.roni27 # 2008.03.01. 20:59

Lafead!
Köszönöm szépen a gyors választ! Bízom benne, hogy ideér! Szép estét!
Roni

lafead # 2008.03.01. 20:50

Roni, a kézhezvételtől számított 8 munkanapon belól készül el, ekkor kiküldik, és számítsd hozzá a postán töltött néhány napot...talán megérkezik...talán.

Lauben, a felfüggesztés leteltének napján mentesültéls, tiszta erkölcsit kapsz.

v.roni27 # 2008.03.01. 20:28

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne! Február 29-én elsőbbségi postával küldtem el az erkölcsi bizonyítványomhoz az igénylő lapot! Véleményetek szerint megkapom március 14-ig? Előre is köszönöm a választ!!!

Lauben # 2008.02.26. 15:52

Üdvözlet!

Szeretnék érdeklődni, hogy mikor lesz tiszta az erkölcsi bizonyítványom?
2003. nov-ben 2 év börtön bűntetést kaptam volna bűnsegédként nagy értékű lopás miatt, amit 4 évre függesztettek fel. Ez 2007. nov-ben lejárt és szeretném kikérni egy munkahely miatt az erkölcsimet és kíváncsi vagyok tiszta-e vagy sem.
Előre is köszi
Üdv.

spamm # 2008.02.26. 12:13

Üdvözlök mindenkit!

hivatásos szolgálatba szeretnék jelentkezni, aminek ugye feltétele a bűntetlen előélet. Itt nem is kell erkölcsi bizonyítványt beadni, hiszen ők maguk végzik a priorálást. Kérdésem az, hogy nekem 2004-ben volt egy ittas vezetéses ügyem, melynek vétség megállapítása lett a kimenetele (szabálysértés kategóriáját túlhaladta a mennyiség), pénzbírságot kaptam, illetve vezetéstől való eltiltást fél évre, ez jelenthet-e kizáró okot ?

Köszönöm a választ előre is.
András

Krisztián2006 # 2008.02.22. 17:33

Ez így van mert ameddig jogerősen nem marasztal el a bíróság nem látható az erkölcsiben semmi. Ha elmarasztalnak sem mindíg, függ attól, hogy mi az ítélet. Erről rendelkezik a Btk.

Vivy # 2008.02.22. 11:06

Sziasztok, én ehhez csak annyit tudok hozzászólni, hogy ellenem büntető eljárás folyik, illetve most lesz az elsőfokú tárgyalásom, és a cég ahol dolgozom, most találta ki, hogy kell neki az erkölcsim, amitől féltem! De megjött és nem szerepelek a nyilvántartásban!

Dzsémszbond # 2008.02.22. 05:24

master 10-nek:
Nem lesz benne az erkölcsidben, kérhetsz nyugodtan.

A nyilvántartásokkal kapcsolatban.

Az 1999. évi LXXXV. törvény a bűnügyi nyilvántartásról és a hatósági erkölcsi bizonyítványróltörvény alkalmazásában bűnügyi nyilvántartás

  1. a bűntettesek,
  2. a kényszerintézkedés alatt állók,
  3. a büntetőeljárás alatt állók,
  4. az ujj- és tenyérnyomatok, a fényképek (a továbbiakban: daktiloszkópiai és fénykép nyilvántartás), valamint
  5. a DNS-profilok

nyilvántartása.

3. § A bűnügyi nyilvántartás az e törvényben meghatározott adatokat tartalmazó, közhitelű hatósági nyilvántartás, amelynek feladata az e törvényben meghatározott adatok gyűjtése, kezelése, azokról okirat kiadása, törvényben meghatározott jogosultaknak adatok szolgáltatása.

7. § A bűnügyi nyilvántartás tartalmazza annak a személynek (a továbbiakban: nyilvántartott) az adatait,

  1. akivel szemben a bíróság jogerősen a Büntető Törvénykönyvben (a továbbiakban: Btk.) meghatározott büntetést szabott ki vagy intézkedést alkalmazott;
  2. akire vonatkozóan az ügyész a vádemelést elhalasztotta vagy megrovást alkalmazott;
  3. akivel szemben a külföldi bíróság bűnösséget megállapító határozatot hozott, és erről az igazságügyért felelős miniszter a bűnügyi nyilvántartást értesítette, vagy a külföldi bíróság által kiszabott büntetés végrehajtását a magyar hatóság átvette;
  4. aki kegyelemben részesült;
  5. akivel szemben előzetes letartóztatást, lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet, távoltartást vagy ideiglenes kényszergyógykezelést (a továbbiakban együtt: kényszerintézkedés) rendeltek el;
  6. akit gyanúsítottként, illetve vádlottként büntetőeljárás alá vontak;
  7. akinek ujj- és tenyérnyomatát, illetve fényképét e törvény hatálybalépését megelőzően nyilvántartásba vették, továbbá akinek ujj- és tenyérnyomatát, valamint fényképét e törvény alapján nyilvántartásba veszik;
  8. akinek DNS-profilját e törvény alapján nyilvántartásba veszik.

Az adatokat a önálló nyilvántartásokban kell kezelni.

  1. a 7. § a)-d) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a bűntettesek nyilvántartásában,
  2. a 7. § e) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a kényszerintézkedés alatt állók nyilvántartásában,
  3. a 7. § f) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a büntetőeljárás alatt állók nyilvántartásában,
  4. a 7. § g) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a daktiloszkópiai és fénykép nyilvántartásban,
  5. a 7. § h) pontjában meghatározott nyilvántartottra vonatkozóan a DNS-profilok nyilvántartásában kell kezelni.

További info:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Magyarországon is végre bevezetésre került először a Robotzsaru, majd az újabb változata a Neo 3.37.
Ez tartalmazza a folyamatban lévő eljárásokat, személyek,gépjármű,fegyver,szakvélemény,stb...kereshető benne és még egy adott névhez tartozó tanú- és gyanúsított kihallgatás jkv. is felkerül a rendszerbe.Így már nem alakulhat ki olyan anomália, mint sok éve, hogy kihallgattunk valakit Budapesten reggel 8-kor, de nem tudtuk, hogy Sopronban 14 órakor egy másik ügyben van jelenése és elkerülhető az a káosz ami régen a számítástechnika a bűnüldözésben való térhódításakor kezdődött.
Természetesen ehhez hozzáférése kizárólag az illetékes hatóságoknak van.

master10 # 2008.02.21. 20:25

Szia
Szeretnék másodállásban vállalkozó lenni.
37 éves vagyok.15 évesen volt egy bolti cigilopásom.
Nem volt belőle nagy ügy csak egy papírt kaptam.
Benne lessz az erkölcsi bizonyítványba?

Előre köszönöm válaszod.

lafead # 2008.02.20. 21:45

Igazad van, te a kérdésre válaszoltál, én meg nem figyeltem a kérdést pontosan. Elnézést. Félreértettelek.

ObudaFan # 2008.02.20. 19:09

Mert az volt a kérdés, hogy a "Bünügyi nyilvántartásban nem szerepel" szöveg fog-e szerepelni. Az meg szerepelni fog.

lafead # 2008.02.20. 09:32

ObudaFan,miért szerepelne?Szerintem a felfüggesztett szabveszt esetén a mentesülés a próbaidó leteltének napján áll be, a nyilvntartásban persze attól még 15 évig pluszban szerepel...szerintem.

Anmary, hát elméletileg a felvétel napján kérhet, de érthető, ha néha-néha ellenőriz...

ObudaFan # 2008.02.19. 19:46

Szerepelne.

papszi # 2008.02.19. 17:51

Tiszteletem!Az ügyben érdeklödnék,hogy 2001.január- i itéletem szerint /lopás/ 1 év 2 hónap börtönbüntetést kaptam,3 évi próbaidöre felfüggesztve.Állást váltanék.Ha a napokban kikérném az erkölcsi bizonyitványt szerepelne e "Bünügyi nyilvántartásban nem szerepel" felirat.Elöre is köszönöm a segitséget.Üdv.

anmary # 2008.02.19. 14:51

Szeretném megkérdezni, hogy a munkáltató esetlegesen milyen időközönként kérhet erkölcsi bizonyítványt, ha kérhet többször is és nem csak akkor, amikor felvettek.

lafead # 2008.02.15. 14:32

Amennyiben valaki olyan helyre, lásd lentebb jelentkezik ahol feltétel a bűnügyi nyilvtnartásban nemszerpelés, azaz hétköznapi nyelven feddhetetlenség, akkot teljesen mindeg,y hogy kapott-e valaki előzetes mentesítést vagy sem, mert az előzetes mentesítés kizárólag a bűntetett előélet alól mentesít, azaz "tiszta" lesz az erkölcsi, de ettől még szerepelni fog a nyilvántartásban. Fontos,hogy hiába felfüggesztett egy ítélet az a mentesüléstől számított 15! évig még szerepelni fog a nyilvátnartásban!

Egy eljárás, amely folyamatban van, a hatósági erkölcsi bizonyítványban nem, míg a bűnügyi nyilvátnartásban az eljárás jogerős befejezéséig szerepel.

Dzsémszbond # 2008.02.15. 06:27

Mindenki figyelmébe!

Az előzetes mentesítéssel a terhelt megszabadul a büntetett előélethez fűződő joghátrányoktól, de...
Az IRM szervek valamint a VPOP nem minden beosztáshoz látja elégségesnek a tiszta "erkölcsit".
A bűntettesek és a bűügyi nyilvántartás két különböző dolog és van ahol FEDDHETETLEN ELŐÉLET a követelmény!

A keresztlányával szemben az eljárást megtagadó hivatalos személy helyesen járt el és nem lett volna szabad megbüntetni.Jogorvoslattal kellene élnie, mert az elfogultság bejelentése természetes dolog, sőt kötelezettség is!

Szép napot!
Váradi Laci

tzsan # 2008.02.15. 05:33

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy a folyamatban lévő ügyet hogy jelenítik meg az erkölcsiben?Vagy esetleg csak hónapok multán fogom megkapni,mikor vége lesz az ügynek?
Köszi előre is a választ,ha tudtok valamit erről.

kapitany82 # 2008.02.14. 18:59

Köszönöm. Az egyik rokonom, aki rendőrként nem volt hajlandó eljárni a keresztanyjával szemben kötelességszegésért kapott 3év felfüggesztettet és lefokozták őrmesterként, így távoznia kellett a cégtől, szintén jelentkezni akar a Vám és Pénzügyőrséghez. Ő is előzetes mentesítésben részesűlt mint én. Kérdésünk lenne, hogy neki hivatalos személyként elkövetett bcs. miatt lehet-e jelentkeznie hivatásos állományba, valamint a nemzetbiztonsági vizsgálaton (mert állítólag van a VPOP-nél) fennakadhat-e annak ellenére, hogy mentesítést kapott. Vagy az előzetes mentesítés véd ez alól?
Előre is köszi, nagyon készséges vagy Obudafan!

ObudaFan # 2008.02.14. 18:16

Igen.

kapitany82 # 2008.02.14. 11:39

Sziasztok. Szeretnék egy kis segítséget kérni. 2006-ban a bíróság 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt 2év próbaidőre felfüggesztve. Azzonnal előzetes mentesítésben részesűltem. Kérdésem lenne, hogy jelentkezhetek-e a tűzoltóság vagy a vám és pénzügyőrség sorállományába. Az ügyvédem szerint igen. Válaszotokat előre is köszönöm.

tzsan # 2008.02.14. 04:32

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni.
Kb 2 hete megvádolt a munkáltatóm, több kollégámmal együtt.Rendőrségi ügy lett belőle,viszont én nem csináltam törvénybe ütköző dolgot. Volt házkutatás,és minden egyéb,rabosítás is.A kollégáimnál találtak lopott dolgokat,de nálam nem.Nincs még vége az ügynek,valószínű, hogy a bíróságra kerül. Mivel a munkáltatóm gyanúsított meg,meg is szünt a munkaviszonyom,de közös megegyezéssel,mert nálam nem volt semmi lopott cucc. Kérdezni szeretném, hogy fog kinézni az erkölcsim, amire tegnap adtam fel az igénylést a postán?

ObudaFan # 2008.02.13. 19:32

A szabadságvesztés kezdőnapjától számított 5 év 6 hónap + 5 év elteltével kérheted a mentesítést az ügyben elsőfokon eljárt bíróságtól.

endru10 # 2008.02.13. 19:21

Üdv.
Informáciot szertnék kérni.
2000 06.honapban elkövettem egy sikkasztást.5év 6hónap fegyházbüntetést kaptam.2004 06.hónapban szabadultam kedvezménynyel.A kérdésem az lenne kérvényezhetem e az erkölcsi bizonyitványom tisztává tételét,és hogy mit kell irni a kérelembe.Köszönöm.

ObudaFan # 2008.02.12. 20:25

A bűnügyi nyilvántartásból való törlés után. De az nem holnap lesz.