Képviselők költségtérítése


Roni04 # 2007.01.30. 18:43

Arról sajnos nem én tehetek és nem azok akik elégedetlenek a rendszerrel, hogy egyesek nem látják a fától az erdőt. És emiatt isszuk a levét.
De egy emberként kevés vagyok.
Ez valóban így van, hogy erre van a választás. De azért minden hazugságot nem kellene nyelni.
EZEN belül is kellene valami korlát.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.30. 17:34

:)
Szerintem meg a tiszta pártlistás választás lenne a legcélszerűbb. (És a legolcsóbb.)
Egyébként közéletünk siralmas színvonala többségében olyan okokra vezethető vissza, amelyek nem orvosolhatók jogi eszközökkel, így a választási törvény módosításával sem.

T r a v e n # 2007.01.30. 07:46

Kedves Hozzszólók!

Maga a választási rendszer is hibás. Ugyanis listás szavazásnál olyan pártkatonák is bekerülnek a képviselők közé, akiket látni sem bír már az ember, illetve van olyan, aki 20 éve folyamatosan képviselő.
A választási rendszer módosításával lehetne elérni azt, hogy csak hogy kizárólag személyre lehessen szavazni és a relatív többség megszerzésével eredményes lenne a szavazás az adott körzetben. Így nem kellene második fordulókat kiírni, illetve személy szerint követni lehetne, hogy ki is kerül képviselői státuszba.

Ezenkívül szerintem országgyűlési képviselők esetében az újbóli jelölést, választást maximálni kellene, azaz kétszer lehetne képviselői státuszban az illető, többször nem.

Dr.Attika # 2007.01.29. 23:08

A korlát az, hogy a négy évente tartandó választásakon úgy szavazunk, hogy ne lehessen ilyen helyzet. Politikai ámokfutót nem szavazunk meg. Politikaia ámokfutót támogatót sem.
A politikai állásfoglalás csak politikai ismeretek birtokában lehetséges. Ehhez szükséges ismeretk megszerzéséhez pénz szükséges. Az átlagnak nincs pénze, ezért úgy dönt ahogy a Tv2-őn Havas henrik "elkurvult" dikálja.

Roni04 # 2007.01.29. 18:04

valóban kellene most már valami korlát, mert gusztustalan ami itt folyi. A mi a politikusaink megtehetnek MINDENT felelősségrevonás nélkül, lásd az elmúlt pár hónapot.
Abszolút támogatom az ötletet. Ha tettem az ügyben valamit, azonnal közlöm.

Rexor # 2007.01.29. 15:32

Teljesen egyetértek a javaslattal. Nem értem, hogy miért van ez a pozitív diszkrimináció a képviselőkkel kapcsolatban. Mint minden állampolgár ők is képesek számlát kérni és a számláikat összeadni. És szerintem ehhez a munkához rendelkezésre áll megfelelő létszámú adminisztrációval foglalkozó személyezt is...

the big cat # 2007.01.29. 15:25

Csaba, mint látod javaslatommal nem is a demokráciát támadom, a politikusok erkölcseiről azonban az ügy bizony sokat mond.

nikkk # 2007.01.29. 14:54

Ezt a cikket én is olvastam, és hasonlóan fel voltam háborodva.
Big Cat-nak teljesen igaza van, az ötlet nagyon jó. Remélem lesznek emberek itt, akik meg tudják valósítani. (sajnos nem vagyok se jogász, se weblaptervező)

dr Zákányi Csaba # 2007.01.29. 14:20

Hadd legyek én az első, aki támogatja törekvésedet. Egyetértek veled, bár ismert lesújtó véleményedet a politikusok erkölcseiről és a demokrácia működéséről nem osztom.

the big cat # 2007.01.25. 15:34

...országban...

the big cat # 2007.01.25. 15:30

Olvasom a neten a képviselők válaszait az elszámolás nélkül felvett költségtérítéseikre vonatkozóan, és fortyogok. Szerintük ez nekik "jár", meg ennél többet adnak vissza, tehát akkor lophatnak nyugodtan, meg túl sok idő lenne mindent bizonylatolni (ja mert gazdasági társaságoknak nem sok idő, és őket mégis megvágja za APEH, ha az ÁFÁ-s számlán az Á-ról Hiányzik az ékezet), meg nekik lakniuk és enniük meg utazniuk kell a munkájukhoz (ja mert nekünk, többieknek nem)

http://index.hu/…ul/0124kpvs/

Ezt az országot erkölcsi hullák irányítják, akiknek a nyíltszini harácsoláshoz elegendő alap, hogy saját maguk alkottak egy törvényt, ami ezt megengedi. Ehhez képest Berlusconi mintapolgár a saját próbálkozásaival. És ötpárti megegyezés van az ügyben. Végre valamiben!

Vagy mégse. Szerintem ez így nem jól van, és szerintem lassan el kellene kezdeni valahol a rendcsinálást, mert egy ország, ahol a vezetők a mindenkire vonatkozó szabályok alól való kibújáshoz a jogot használják, a jogkövető magatartás álom marad, és ügyeskedők, sunyik, csalók, rongy emberek országa lesz.

Úgy gondolom feltételnül tenni kellene valamit, és a következőt találtam ki:

Kezdeményezzünk népszavazást annak érdekében, hogy kötelezzük az Országgyűlést miszerint alkosson törvényt arról, hogy:

  1. Az országgyűlési képviselők kizárólag a gazdasági társaságokra vonatkozó mindenkori költségelszámolási bizonylatolási szabályok szerint vehessenek fel költségtérítést.
  2. Az országgyűlési képviselők ne számolhassanak el olyan költségeket, amelyekkel gazdasági társaságok sem csökkenthetik a társasági adóalapjukat vagy amelyek után kifizetőként a természetbeni juttatásokra vonatkozó adókat és járulékokat kell fizetniük, vagy amelyeket a magánszemélyek jövedelemadó bevallásukban jövedelemként kötelesek kimutatni.

Ahhoz kérném a tisztelt érdeklődők és kollegák segítségét, hogy a kérdéseket fogalmazzuk meg szabatosan és olyan módon, hogy azt az OVB ne tudja elkaszálni, majd nyilván aki érez magában némi lendületet, azt az aláírásgyűjtés megszervezésére, honlapkészítésre, kampányolásra biztatnám. Nem biztos, hogy lesz eredméyne, de ha meg sem próbáljuk semmi sem fog történni, mert a harácsolásra ebben az országban ötpárti konszenzus van.