magyar művészeti akadéma törvényelőkészítés


Egyjogász # 2011.07.09. 10:31

A törvény zárószavazás előtti egységes javaslata fent van a Parlament honlapján, így nagyjából azért lehet sejteni, mit szavaznak meg hétfőn :))

Egyébként a György által hivatkozott rész már a minisztérium által beterjesztett alapverzióban is benne van, annak Indokolásából egyértelműen kiderül, hogy az MMA köztestület de facto a Makovecz-féle egyesület "utódszervezete", az MMA köztestület alakuló közgyűlését lényegében az egyesület tagsága tarhatja meg.

Ezzel csak az a gond, hogy egy alapvetően nagyon jó elképzelés mehet el így rossz irányba, egy ilyen akadémiának ugyanis nem szabadna kötödnie politikai oldalakhoz, abban minden magyar művésznek részt kellene vennie, függetlenül attól, hogy négyévente kire szavaz.

gyorgy47 # 2011.07.08. 18:43

"(4) Az MMA alakuló közgyűlésén az 1992. január 31-én alapított Magyar Művészeti Akadémia társadalmi szervezet azon tagjai vehetnek részt, akik 2011. január 1-jén rendes tagjai voltak a társadalmi szervezetnek és megfelelnek a 7. § (1) bekezdésben támasztott feltételeknek, és amennyiben erre irányuló szándékukat a törvény hatályba lépését követő 45 napon belül a Szervező Bizottság felhívására és részére írásban kinyilvánítják."

A törvénytervezet 30.§ egyértelműsíti, hogy mindazok tagjai lehetnek a köztestületnek, akik korábban egyesület tagjai voltak! Ez szerintem abszurd!

ObudaFan # 2011.07.08. 18:12

a tagfelvételt az elejéről kell kezdeni, mert az egyesületi tagok ezáltal nem élvezhetnek pozitív diszkriminációt

Ezzel teljesen egyetértek. Hogy viszont mi lesz a törvényben végül, azt meg még nem tudjuk.

gyorgy47 # 2011.07.08. 14:14

Dr. Nagy Csilla által közölt a Magyar Művészeti Akadémia kiemelt köztestület készülő törvénye kapcsán a kérdésem.
Eddig a Magyar Művészeti Akadémia egyesületként tevékenykedett. Az Alkotmányban rögzítették az Akadémiát, vagyis az egyesületből köztestület lesz.
Az egyesület tagsága automatikusan a testület tagjai lesznek? Ez azért érdekes, mert az egyesületnk van több olyan tagja, akik nem felelnek meg a testület alapszabályában rögzített kritériumoknak. Az egyesületbe meghívtak több olyan művészt, akik kevésbé szakmai alapon, hanem a lojalitás, szellemi közösség, személyes barátság stb. szerint lettek tagjai. (Makovecz baráti köre)
Ők a törvénnyel automatikusan az Akadémia tagjaivá válnak? Igen érdekes!
Mert a törvényben rögziített köztestület alakulásának nem lehet jogelődje egy egyesület! Az Akadémia szelleméhez híven a tagfelvételt az elejéről kell kezdeni, mert az egyesületi tagok ezáltal nem élvezhetnek pozitív diszkriminációt, azáltal, hogy az egyesület tagjai voltak! Az egyesülés törvény és a majdani köztestület között van-e bármilyen jogfolytonosság?