Mi van Gyurcsány új frakciójával?


Dr.Attika # 2011.10.26. 19:02
hunfrakk # 2011.10.26. 18:59

független képviselők lettek így
csekély felszólalási lehetőség
jóval kisebb illetmény
kevesebb sajtóvisszhang

Dr.Attika # 2011.10.26. 18:20

Való igaz. Eltaktikázták magukat. Nem értem, hogy Gyurcsány a nagyon sok pénzével nem tudott megfizetni egy hozzáértő jogászt az előkészítéssel. Miért kellett Dr. Molnár Csabára bíznia, aki láthatóan - miniszteri múltja ellenére- "jobbhíjján jogász".

Egyjogász # 2011.10.26. 08:16

Kezdek megvilágosodni:) Ha jól értettem most a rádióban a Gyurcsi azt akarta eljátszani, amire egyszer már volt precedens jó pár éve, tán az MDF szakadásakor, azaz, hogy ők nem kiléptek az MSZP-ből és a frakciójából, hanem az kettévált, és így a két párt, illetve a két frakció a 6 hónapos kivárási idő nélkül azonnal, folytatólagosan működhetne tovább.

Erre a Mesterházy Attis odanyilatkozta, és megírta a Kövérnek, hogy ő nem tudja másként értelmezni, minthogy a gyurcsányisták kiléptek, nincs szó semmiféle párt-, vagy frakciókettéválásról. Azaz ezek szerint az Attis is azt szeretné, hogy a Fletó 6 hónapig ne frakciózhasson:) (de gondolom a gyurcsányisták e miatt is a Fideszt fogják szidni, persze szerintem már az Attist sem szerethetik sokkal jobban, mint Kövért).

Egyjogász # 2011.10.25. 13:05

Így igaz ahogy Berényi Miki írja, a FIDESZ és a KDNP pártszövetségként indultak, azaz aki a FIDESZ-re szavazott, az tudhatta, hogy a KDNP-re is szavaz.(Illetve együtt szavazott a két pártra.)

A most összegründolt és rögtön parlamenti párttá vált Gyurcsánypártra viszont 2010-ben nem szavazhatott senki...(persze ebben a Fletónak van gyakorlata, ha jól emlékszem 2002-ben sem ő volt az MSZP miniszterelnök jelöltje, aztán némi kis belső játszmák és a Medggyesi házon belüli megpuccsolása után mégis ő lett a miniszterelnök)

Nekem erős a gyanúm, hogy 2010-ben az MSZP-re leginkább az 1990 előtti időkre nosztalgiával vissszagondoló réteg szavazott, akik közül nem valószínű hogy sokan át fognak pártolni a kapitalista-milliárdos pártvezér pártjához.

Berényi Miki # 2011.10.25. 11:44

Nekem a szavazólapokról rémlik valami olyan, hogy a listán Fidesz-KDNP szerepelt, viszont MSZP-DK lista sehogy sem ugrik be...

Rexor # 2011.10.25. 11:18

Egyjogász: kicsit úgy, ahogy a KDNP sem hiányzott senkinek sem, csak a FIDESZ hátán lett a második legerősebb párt :).

Egyjogász # 2011.10.25. 10:14

Azért én annyit még beletennék a Házszabályba, hogy adott parlamenti ciklus alatt csak olyan párt képviselői alakíthatnak képviselőcsoportot, amely párt vagy a párt színeiben indulő jelölt a ciklust megelőző választásokon törvényesen szerzett mandátumokat.

Én nem emlékszem arra, hogy 2010-ben a gyurcsányista Demokrata Párt színeiben akár egy képviselő is mandátumot szerzett volna, akkor egy, az Országgyűlésbe nem a választók által bejuttatott párt képviselői hogy a francba alakíthatnak ott frakciót?

Azért arra is kíváncsi lennék, ha pl. holnap 10 képviselő megalakítaná a Magyar Nemzetiszocialista Pártot, illetve annak a parlamenti frakcióját, akkor a Fletó trükközéseit meglehetősen tolerásan viselő ballib média vajon mit hörögne össze erről a kérdésről?:)

Amidala01 # 2011.10.24. 21:09

Párthoz tartozónak kell tekinteni őket -> frakciót alapíthat, vagy függetlennek -> meglévő frakcióhoz csatlakozhat?


könyvelek

Dr.Attika # 2011.10.24. 19:17

A házszabályra hivatkozva egyes jogászok szerint igen, mások szerint nem.
A Házszabály álláspontom szerint az alábbi rendelkezésével egyértelműen azt mondja ki, hogy csak 6 hónapos független státusz után:

2. fejezet

A KÉPVISELŐCSOPORTOK

Az országgyűlési képviselőcsoportok megalakítása

14. § (1) Az ugyanazon párthoz tartozó országgyűlési képviselők országgyűlési tevékenységük összehangolására képviselőcsoportot hozhatnak létre.

(2) Az ugyanazon párthoz tartozó képviselők csak egy képviselőcsoportot alakíthatnak.

(3) E § alkalmazásában azt a képviselőt kell párthoz tartozónak tekinteni, aki

  1. párt tagja, vagy
  2. párt támogatásával indult a választáson, vagy
  3. olyan független, illetve függetlenné vált képviselő, akinek csatlakozását a képviselőcsoport elfogadta.

(4) A képviselőcsoport a tagjai sorából vezetőt választ, illetve más közös ügyeket intéző megbízottat választhat. A képviselőcsoport vezetőjének akadályoztatása esetén a képviselőcsoport vezetőjének helyettese mindazon jogokat gyakorolja, amelyeket a Házszabály a képviselőcsoport vezetőjének biztosít.

15. § (1)3 A képviselő csak egy képviselőcsoportnak lehet tagja.

(2) A képviselő a képviselőcsoportból kiléphet. A képviselőcsoport a tagját kizárhatja. A kilépett vagy kizárt képviselőt függetlennek kell tekinteni; az így függetlenné vált képviselő a kilépését vagy kizárását követő hat hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat.