Saját sarkalatos törvényét sérti a Fidesz


ObudaFan # 2011.12.26. 08:36

mert a többségi döntések az erősebb tagállamok gazdasági érdekeit érvényesítenék

Ez egészen pontosan a föderális állam felépítésétől függ. Amit tudunk befolyásolni, ha a kezdeteknél ott vagyunk. Ha megint évtizedek múlva igyekszünk, hogy beléphessünk, akkor meg majd nem. A Tanácsból még föderális keretek közt is létre lehet hozni egy erős szenátust, és akkor megint más a helyzet.

ObudaFan # 2011.12.26. 08:30

Többször világosan leírtam már, hogy nem értek egyet a jelenlegi kormány minden lépésével.

Meg ennek az ellenkezőjét is.

Ha ugyanis nagyon helyesen állítod, hogy az adópolitika a versengő pártok eszköztárából nem hiányozhat, akkor hülyén néz ki, ha párhuzamosan leírod, hogy uniós hatáskörben kellene lennie.

Azért nincs ellentmondás, mert Európai szinten is megjelenhet az a pártrendszer (részben meg is jelent) ami tagállami szinten is. A Parlament további erősítésével ez szerintem viszonylag gyorsan megtörténhetne.

Az EU demokratikus legitimációját hiába erősítenéd, mert a többségi döntések az erősebb tagállamok gazdasági érdekeit érvényesítenék, illetve megfosztanának bennünket attól hogy egy esetleg a többiekétől jobb adópolitikával versenyelőnyre tegyünk szert velük szemben.

Ez kétségtelenül örök dilemma. Egyelőre azért sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem a mi adórendszerünket érdemes olyan nagyon védeni. Ha ugyanezt egy ír írta volna le, azt már jobban érteném. Viszont a tagállamok máris belátták, hogy bizonyos adójogi kérdéseket európai szinten lehet hatékonyan rendezni. Erre épp idén figyelmeztette az országot az Európai Bíróság.

guba # 2011.12.25. 19:29

Amennyiben pedig egyáltalán felmerülne a fiskális unió olyan szoros formája, ami az adópolitika szorosabb összehangolásáról (jelenleg is sok tekintetben össze van ugye hangolva) szólna, akkor valóban azt gondolom, hogy az EU demokratikus legitimációját kell megerősíteni. Nyilván ez akkor tud menni, ha a tagállamok polgárai maguk látják be, hogy bizonyos hatásköröket hatékonyan nem tagállami szinten lehet gyakorolni.

Ez egy tévedés. Az adópolitikát nagyon hatékonyan lehet tagállami hatáskörben gyakorolni, és ha ezt az unióból diktálnák nekünk, akkor a tagállami szuverenitásunkból egy újabb szeletet származtatnánk át közösségi szintre, amely ismét egy lépés lenne egy - úgy tűnik megállíthatatlanul formálódó - föderális állam felé. Az EU demokratikus legitimációját hiába erősítenéd, mert a többségi döntések az erősebb tagállamok gazdasági érdekeit érvényesítenék, illetve megfosztanának bennünket attól hogy egy esetleg a többiekétől jobb adópolitikával versenyelőnyre tegyünk szert velük szemben.

guba # 2011.12.25. 19:14

Mikor mondtam én, hogy jó ötletnek tartom az adópolitika sarkalatos törvényben való rögzítését. Többször világosan leírtam már, de láthatólag nem sikerült felfognod, hogy nem értek egyet a jelenlegi kormány minden lépésével.
Ettől függetlenül mutattam rá, hogy te viszont megint ellentétbe kerültél korábbi véleményeddel. Ha ugyanis nagyon helyesen állítod, hogy az adópolitika a versengő pártok eszköztárából nem hiányozhat, akkor hülyén néz ki, ha párhuzamosan leírod, hogy uniós hatáskörben kellene lennie.

Károsult_Laci # 2011.12.25. 18:57

ObudaFan! Itt egy a kérdés jelenleg:
Szerinted érdekli ez őket egy kicsit is? Én nem hiszem.
Innentől kezdve ... mit is lehetne mondani?
Guba, bárcsak Brüsszelből diktálnának nekünk sok mindent! Nagyon más helyzetben lennénk.

ObudaFan # 2011.12.25. 16:17

Viszont mit szólsz ahhoz, hogy a nagy szájjal beharangozott saját sarkalatos törvényét tiporja a sárba a jelenlegi parlamenti többség?

ObudaFan # 2011.12.25. 16:05

hogy feloldódjunk a nagy Európa polgári identitásában

Nem kell feloldódni sehol. A tagállami identitás és az európai identitás nem kell, hogy kizárja egymást.

ObudaFan # 2011.12.25. 16:04

Tehát az probléma, hogy a Fidesz 2/3 os törvénnyel betonozza be az adópolitikát, de az már nem, ha ugyanezt Brüsszelből diktálják nekünk.

De, a bebetonozás baj lenne. Csakhogy egyelőre épp annyi a kívánalom, hogy egy 4 évre választott többség ne betonozza be 20 évre az elképzeléseit, ennél többet egyelőre senki nem kér.

Innentől fogva mivel az érvelésed alapját valótlanságra építed, aligha kell komolyan venni a végeredményt.

Amennyiben pedig egyáltalán felmerülne a fiskális unió olyan szoros formája, ami az adópolitika szorosabb összehangolásáról (jelenleg is sok tekintetben össze van ugye hangolva) szólna, akkor valóban azt gondolom, hogy az EU demokratikus legitimációját kell megerősíteni. Nyilván ez akkor tud menni, ha a tagállamok polgárai maguk látják be, hogy bizonyos hatásköröket hatékonyan nem tagállami szinten lehet gyakorolni.

Nem hiszem, hogy bárki vitatná azt, hogy az USA demokratikus legitimációja hiányzik attól, hogy nem minden jelentős fiskális hatáskör a tagállamok kezében van.

Senki nem fog senkit kényszeríteni nyilván arra, hogy részt vegyen egy nagyobb közösségben. Ahogy az EU csatlakozásra sem kényszerítette senki ezt az országot. Csak aki kimarad, az lemarad.

cionista ultraliberális

Ezek után meg végképp komolyan lehet téged venni.

guba # 2011.12.25. 09:55

Ha az EU demokratikus legitimációja egyértelműbb lenne (EP megerősítése, Bizottság tagjai kiválasztásának közelítése a tagállami kormányokéhoz, stb.), abszolút nem.

Tehát az probléma, hogy a Fidesz 2/3 os törvénnyel betonozza be az adópolitikát, de az már nem, ha ugyanezt Brüsszelből diktálják nekünk. Csak csiszolni kell egy kicsit az EP meg a Bizottság demokratikus legitimációján, és máris sokkal korrektebben fogják képviselni a nemzeti érdekeinket mint a magyar parlement és a kormány.
Ez az elképzelés így még egy cionista ultraliberális szájából is vicc lenne. Akkor inkább mondd azt, hogy nem kell nekünk saját adópolitika ahhoz, hogy feloldódjunk a nagy Európa polgári identitásában. Annak legalább lenne értelme, szemben azzal amit írsz.

ObudaFan # 2011.12.24. 19:36

A szanyis topikban mintha nem fájlaltad volna, hogy az adópolitika kikerüljön a tagállami hatáskörből.

Ha az EU demokratikus legitimációja egyértelműbb lenne (EP megerősítése, Bizottság tagjai kiválasztásának közelítése a tagállami kormányokéhoz, stb.), abszolút nem. Különösen mivel az intenzív fideszes gerrymandering és a négy évre választott fideszes többségi parlament 40 évre szóló szabályozási tervei miatt a magyar Országgyűlés demokratikus legitimációja közben egyértelműen csökken.

efi99 # 2011.12.24. 16:19

Nem számít mit írtak bele.
Remélem 2014-től több kulcsos adó lesz.
Ilyen alapon azt is bele lehet írni, hogy nincs több választás. Vagy csak 50 évente.

guba # 2011.12.24. 13:47

A Fidesz sarkalatos törvénnyel betonozná be az adópolitikát, ami minden normális demokráciában a politikai verseny tárgya és a kormányerők gond nélkül módosíthatnak a szabályokon.

A szanyis topikban mintha nem fájlaltad volna, hogy az adópolitika kikerüljön a tagállami hatáskörből.

ragyasdezso # 2011.12.24. 13:26

A magyar kreatív gondolkodású!-hogy, idézzem a jelenlegi vezérünket.

ObudaFan # 2011.12.24. 10:19

Az egész történet igen jól jellemzi az "Alaptörvénnyel" létrejövő közjogi helyzetet. A Fidesz sarkalatos törvénnyel betonozná be az adópolitikát, ami minden normális demokráciában a politikai verseny tárgya és a kormányerők gond nélkül módosíthatnak a szabályokon. Ugyanakkor természetesen azonnal megszegik a saját sarkalatos törvényüket, ugyanis a sarkalatos törvény ellenére valójában nem egykulcsos lesz az szja jövőre Magyarországon. És a legjobb: az "Alaptörvény" kiiktatja a sarkalatos törvény megsértésének a jogkövetkezményét, ugyanis az Alkotmánybíróságnak nincs hatásköre az adótörvény alkotmányosságának ellenőrzésére.