Ha nemzetiségi vagy nem szavazhatsz pártra ?


Olcetti # 2014.01.07. 04:22

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, kedves Béla/Sándor (melyik?).

És főleg, hogy - noha az én információim voltak tévesek, mert merészeltem a helyiek infóit készpénznek venni, de neem, nem keverem össze a kettőt :-) - utaltál a pontatlanságra, főleg ezt köszönöm, ebből tudok a legtöbbet tanulni (Neked köszönhetően most nyugdíjas koromig sem fogom elfelejteni, mire kell az ilyen jellegű kérdéseknél ügyelni. :-) )

Községben szavazunk amúgy, ejnye, szánom-bánom, hogy ez nem jutott eszembe, és csak az emlékezetből idéztem fel azt a meglehetős bulis szavazónapot - viszont sokszor mondják szóbelin is, hogy jókat mondok, de sokszor elkapkodom és pontatlankodok, mert annyi mindent akarok mondani egyszerre.

Nagyon örülök igazán, hogy válaszoltál, esetleg lehet még egy személyes kérdésem a tanuláshoz? Mivel, hogyan tudok javítani a precizitásomon, hogy a sok mondanivaló mellett ne legyen katyvasz a tudásból?


joghallgató

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.05. 07:16

Nem. Korábban nem is volt nemzetiségi lista az országgyűlési választásokon. (20 éve át ígérték, hogy mindjárt lesz, de nem volt.) Sőt, nemzetiségi lista az önkormányzati választásokon sem volt, de ott - legalábbis a kislistás technikát alkalmazó helyeken, tehát a falvakban - a jelölt megtehette, hogy nemzetiségiként veteti fel magát, és akkor kedvezményt kapott. (Ha nem került be rendesen, de legalább fele annyi szavazatot kapott, mint az utolsó helyen bejutó, akkor ő is képviselő lett.) Illetve akkor lehetett jelentősége a dolognak, ha egy falu képviselő-testületének a többségi nemzetiségi volt.
Amivel kevered a dolgot, az nyilván a kisebbségi önkormányzat választása, amelyet akkoriban egyszerre tartottak a helyi önkormányzati választással, de valami egész más. (Meg kell jegyezzem, hogy egy joghallgatónak ezt illene tudni.)

Félreérted az új módszert is, pedig Egyjogász idézte a korrekt értelmezést: aki nemzetiségi szavazóként regisztráltatja magát, az kap egy opciót, szavazhat a nemzetiségi listára. (Nem nemzetiségi pártokra, az megint más.) Aki a nemzetiségi listára szeretne szavazni, az nem szavazhat a pártlistára - de ez nem kötődik szükségszerűen ahhoz, hogy nemzetiséginek vallja magát, ez egy plusz választás.

Szvsz nincs ezzel nagy gond. Ha meg akarták oldani a nemzetiségi kisebbségek direkt parlamenti képviseletét, akkor valamilyen technikával ki kellett küszöbölni azt, hogy ez többletjogot jelentsen. Hiszen a választójog egyenlőségének az elvét is tiszteletben kell tartani.
Csak megjegyzem, hogy az USA-ban például fel se merül, hogy a nemzetiségi kisebbségeknek a rendes választójogon kívül kellene biztosítani a parlamenti képviseletet. Szerintem nálunk is a szomszéd országoknak szóló üzenet akart ez lenni annak idején, aztán benne maradtunk - hiába derült, hogy felesleges volt.
Abban pedig, hogy épp a Fidesz és épp most váltotta valóra az ígéretet, elég rendesen benne van a szándék, hogy a cigány szavazatokat elterelje.

Olcetti # 2014.01.05. 04:36

"„az elmúlt választásokon mindenre szavazhattunk, és kaptunk egy plusz listát a "saját" nemzetiségi képviselőjelöltjeinkről”
Ezek szerint az előző választáson nem Magyarországon szavaztál."

Hogy hogyan volt pontosan, már nem tudom, akkor töltöttem be épp a korhatárt :-) túúúúúl fiatal voltam, na. Viccen kívül, most ha ez a lényegtelen részlet ennyire fontos, hogy asszem, máshol kellett szavazni, másik helységben, és akkor ott kaptuk a különcetlit, vagy másik napon volt, nem tudom.
A lényegen nem változtat. Mindenre szavazhattunk.

De most komolyan, nagyon érdekelne, Te hogy látnád ezt a problémát, Szerinted rendben van, amit művelnek a kisebbségi szavazókkal?


joghallgató

Olcetti # 2014.01.05. 04:32

Naa. Hagyjuk a politizálást.

A kérdésem nem a jogszabályok interpretációjára vonatkozott.

"Ha valaki kéri a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételét, ezzel részt vehet a megjelölt nemzetiség nemzetiségi önkormányzati képviselőinek választásán. E mellett az érintett személy kérheti azt is, hogy a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételének hatálya az ogy. képviselők választására is terjedjen ki."

Ez világos. De ez a pártlistáról nem beszél.
Nem lehet pártra szavazni. Egy párt képviselőjére szavazni nem ugyanaz.

Ami inkább érdekelne, hogy Szerintetek mi a jogdogmatikai alapja, hogy a kisebbségeket ilyen módon megkülönböztetik? Mivel érvelnek amellett, hogy a kisebbség az országot működtető pártok listájára nem szavazhat? Miért nem, és milyen logikai mozaikkal támasztják alá?


joghallgató

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 21:37

:) Már csak a poén kedvéért is.

ObudaFan # 2014.01.03. 18:47

Ilye-olyan bérencezésem előtt jelzem,

Pedig azt mindig érdemes bevárni a jelzés előtt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 11:00

És ez így pontos is. És ez így messze nem jelenti azt, hogy aki nemzetiségi, az ne szavazhatna "pártra".

Egyjogász # 2014.01.03. 10:58

Ha valaki kéri a nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételét, ezzel részt vehet a megjelölt nemzetiség nemzetiségi önkormányzati képviselőinek választásán. E mellett az érintett személy kérheti azt is, hogy a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételének hatálya az ogy. képviselők választására is terjedjen ki.

Ebben az esetben az egyéni jelölt mellett NEM pártlistára, hanem HELYETTE az adott nemzetiség országos önkormányzata által állított listára szavazhat.

Ilye-olyan bérencezésem előtt jelzem, hogy fentieket a Nemzeti Választási Iroda hivatalos tájékoztatójából idéztem.

ObudaFan # 2014.01.03. 10:58

Ha úgy regisztrálsz, hogy nemzetiségi vagy és nemzetiségi listára szeretnél szavazni, akkor pártlistára valóban nem szavazhatsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 08:58

Oké, hogy fideszfóbiád van, de akkor muszáj hülyeségeket beszélned?

végrehajtó1 # 2014.01.03. 07:11

a nemzetiségi vagy, nem szavazhatsz pártra?

nem szavazhatsz

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 06:59

az elmúlt választásokon mindenre szavazhattunk, és kaptunk egy plusz listát a "saját" nemzetiségi képviselőjelöltjeinkről
Ezek szerint az előző választáson nem Magyarországon szavaztál.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.03. 06:57

Ha valóban az a kérdésed, amit a címben feltettél akkor a válasz: de.

Olcetti # 2014.01.03. 01:29

Bocsi, kimaradt a címből egy vessző, szóval helyesen:

Ha nemzetiségi vagy, nem szavazhatsz pártra?


joghallgató

Olcetti # 2014.01.03. 01:27

Kedves itteni Fórumozók!

A 2014 tavaszi választások "alkalmából" annak, aki regisztráltatja, és egy kisebbséghez tartozónak vallja magát, pl: bolgár, akkor, ha az önkormányzatára is szavazni akar, nem szavazhat "magyar" pártra!

(Tájékoztatóul: az elmúlt választásokon mindenre szavazhattunk, és kaptunk egy plusz listát a "saját" nemzetiségi képviselőjelöltjeinkről.)

Kérdésem, milyen jogon és milyen alapon zárják ki ezt???

Sajnos nem ismerem ki magam alkotmányjog terén, de úgy érzem, ez sem logikailag, sem emberi jogilag nem kóser, nagyon sántít! És felháborít!

Miért nem szavazhatok én a pártokra, akik meghatározzák az ország működését, ha bolgár nemzetiségűnek vallom magam?

Miért kényszerítenek bele abba a csapdába, hogy mintegy bélyeget ragasztttanak rám, miszerint, ha kisebbség vagyok, foglalkozzak a kisebbségi "pártommal" - amúgy is, úgy tudom, a romákon kívül nincs is más kisebbségi párt az országban - akkor az én véleményem nem számít, nem érdekli őket, hogy én melyik pártra akarok szavazni? Nincs beleszólásom a haza ügyeibe?
És ez nem diszkriminatív?

Mit lehet tenni ilyen esetben? Nagyon nagy ótvarságnak tartom ezt, én bolgár vagyok származásilag, de magyar is, mindkét nyelvet egyaránt beszélem, ez a hazám és itt élek, itt dolgozom, és nem vonhatják meg tőle azt a jogot, hogy a "magyar" pártokra szavazzak!

Kérlek, segítsegek válaszaitokkal, nagyon érdekelne, mi a véleménye a hozzáértőknek wrről!


joghallgató