orwell fantáziátlan volt 2005-höz képest


rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.16. 19:08

kortent ismered? ő használt ezt a kifejezést, meg chomsky is szokta
egyébként szerintem durva hogy sasolják az e-mail forgalmat, a kommunikációt stb a szabadság jegyében sőt agyonlőhetnek a metrón és nincs is közfelháborodás sőt azt mondják így tovább
ez tényleg kezd hasomlítani a "gondolat rendörségre"
de az egy másik mű

ui: milyen szankciókat helyeznének kilátásba ellenünk ha mi is csak így engednénk be az usa állampolgárokat és itt ne is csak a diplomáciára gondolj

dr Zákányi Csaba # 2006.01.15. 23:17

Tényleg fura lenne tőlem, liberálistól, ha örülnék annak, hogy biometrikus azonosítási kötelezettléghez (és egy csomó egyéb feltételhez) kötik azt, hogy beutazhatok az Egyesült Államokba vagy nem, ill. a Föld bármeny idegen országába, de valóban elfogadom, és persze ez nem érinti a "személyes mozgásszabadságomat", szvsz. ne használjunk ily' nagy szavakat. És ha állampolgárság szerint különbségek vannak az USÁba való beutazás szempontjából, az nem különösebben felháborító, mindenhol így van ez. Pl. mi is "diszkriminálunk" magyar és egyéb állampolgárok között, mi értelme lenne egyébként magának az állampolgárságnak.
Ja és honnan van az neked, hogy "libertarianista"...? Most látom csak, esetleg ugyanonnan, ahonnan az "újlenyomat"!

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.13. 22:49

nekem kissé furcsán hat egy liberálistól az hogy elfogadja hogy a személyes mozgásszabadságot újlenyomat vételhez, biometrikus azonosítási kötelezettséghez kötik, ráadásul diszkriminálnak amerikaiak és "egyéb" államnpolgtárok között
bár igaz hogy ezt a totális nyomonkövetést és azt hogy bárkit, figyelmeztetés nélkül lelőhetnek a londoni metróban! az utóbbi évtizedek libertarianista tobzódása okozta
de hogy egy liberális még ezekre is talál magyarázatot az egy kicsit sok

én ezeket a paranoiás reakciókat, valamint ezeket a LIBERTARIANISTA mellékhatásokat nem tudom elfogadni

the big cat # 2005.12.27. 09:53

Valójában a probléma a személyi számmal az volt, hogy generális azonosító volt, azaz alkalmas volt arra, hogy egy személyhez kapcsolódó különböző adatbázisok tartalamzta adatokat összekapcsoljanak, és mondjuk egy munkához való jelnetkezésnél ellenőrizzék a bűnügyi előéletet, vagy az egészségügyi előéletet. Nyilván ehhez azért az adott adatbázisokhoz kellett hozzáférés, de nem kell túl nagy fantázia hozzá, hogy hogyan lehetne iylen adatokhoz, akár magánszemélyeknek is hozzáférni, nemhogy az államnak.

Az ujjlenyomattal is ugyanez a probléma, generális azonosító lehet, és amennyibven máshoz is használják, mint az útlevélhez (márpedig mi másért akarnák bevezetni) az állam, vagy bárki más olyan adatokhoz juthat rólad, amit nem akarsz közölni velük esetleg.

dr Zákányi Csaba # 2005.12.26. 21:16

Köszi, így igaz.

Karika # 2005.12.26. 19:16

Egy kis kiegészítés:
A személyi számról nem azt mondta ki az AB, hogy alkotmányellenes. A korlátlan felhasználását tiltották meg. Ma is van személyi száma mindenkinek, és egyes esetekben használják is.

dr Zákányi Csaba # 2005.12.26. 15:51

Én azzal értek egyet aki szerint a méltóságunk fontosabb mint a biztonságunk. De nem érzem méltóságomat sértőnek, ha biztonsági okokból rutinszerűen ujjlenyomatot vennének pusztán azért, mert a bűnözőknél is igy szoktak eljárni, sőt még azért sem mert eddig CSAK a bűnelkövetőkkel kapcsolatban alkalmazták ezt a fajta azonosítást. Az az érzésem, kedves földpolgár, h. a látszat alapján, vagy lényeg helyett a jelenség (vö. még tartalom - forma) alapján ítélsz.
A személyi szám, mint analogia szerintem is lényegbevágó és helytálló, de én annál sem értettem az alkotmányjogi aggályokat.

földpolgár # 2005.12.25. 01:18

Nem vagyok jogász, de az én emberi méltóságomat (alkotmány) mélyen sérti, ha olyan nyilvántartási és ellenörzési eljárások alá vonnak, melyeket eddig egyértelmüen csak a bünnel legalábbis alaposan gyanúsítható személyekkel szemben alkalmaztak. Mint jeleztem, nem tudom pontosan a történetet a személyi számmal kapcsolatban, de az biztos, hogy ugyanazok a jogi aggályok még eröteljebben érvényesülnek. Az ujjlenyomat nem más, mint egy velünk született személyi szám.
Igy nem is a megléte, hanem a felhasználása aggasztó. Az ellenörizhetöségnek kell legyen definiált határa! Ami ma történik, már türhetetlen! Minden lehetséges megfigyelö eszközzel viszzaélnek azok, akiknek rendelkezésére bocsátják. ( lásd pl. a repülöterek átvilágitási ügyeit - szó szerint -, a rendörség adatkezelési történeteit a videokamerákkal, vagy az USA lehallgatási botrányait. ) Nos, ez is a baj többek között. Az egyértelmü azonosító pedig nagyon megkönnyíti a dolgukat. Ennél a hozzászólásnál is feljegyzik gyorsan az IP címet.
Ha valóban demokráciában élnénk, és ez a jövöre is biztosítható lenne, akkor talán nem lenne olyan nagy baj a szigorú ellenörzés, akkor az közérdekböl történhetne. Ma azonban messze nem ez a helyzet, a totális ellenörzés egyértelmü, hogy mely érdekeket szolgál, s jó lenne mindenkinek megérteni az ezzel járó veszélyeket. Elég sok irodalom létezik ehhez a témakörhöz, nincs értelme itt végigtárgyalni. Szerintem megérne az is némi jogi elmélkedést, hogy a jelenleg folyó pánikkeltés a terrorral kimeríti-e valamely magyar büntetöjogi kategória tartalmát. A földön nagyságrendekkel több ártatlan ember hal meg autóbalesetben vagy éhen a gazdasági terror miatt, mégsincs ugyanakkora felhajtás. Vajon miért?
Észre kellene már venni, hogy itt nem a terrorgyanus elemek ujjlenyomatát (biometriáját) akarják, hanem a tömegek kontrollálhatóságát. Ez pedig igazán nagy baj.

dr Zákányi Csaba # 2005.12.24. 11:46

Én is bírom a Sólymot , a G. Bush-t meg nem csípem, mégis felmerül bennem a kérdés, mi a baj az ujjlenyomat vétellel. Különösen azt szeretném tudni, az Alkotmány melyik szakasza tiltja, hogy olyan útlevelünk legyen, amiben benne van az ujjnyomunk?

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.23. 17:17

én kifejezetten birom sólyom lászlót de ha már azt mondta nem akkor nem
bár igaz hogy egy politikusnak rugalmasan kell kezelnie az álláspontját
ezt már gondolom ő is kezdi tapasztalni

orloc # 2005.12.23. 16:18

sólyom ensz vízummal utazott new yorkba, ami csak a városon belül érvényes és a beutazáshoz nem kell az amerikai hatóságok ellenőrzése

Vadmacs # 2005.12.23. 15:05

sziasztok! Nemrégiben 15 éveseknek tartottam órát az emberi jogokról. Azt hiszem, sokkal több tudatosságot kell az emberekbe plántálni a jogaikkal és persze a kötelességeikkel kapcsolatosan. Nekem egyébként egyre inkább az a benyomásom, hogy a cél pontosan az elbutított társadalom lesz.....főleg ahogyan a mai magyar kulturpolitika tevékenységét látom..


Üdv néktek

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.13. 19:59

jose ortega gasset: tömegek lázadása
az az igazság hogy a liberalizmus a túlzott szabadság folytja meg saját magát olyannyira hogy a nagy liberális állomak a szabadság nevében vezetik be a totális nyomonkövetést
new yorkban a liberalizmus mekkájában a szabadság szobor újra látogatható a hajón ami kivisz a szoborhoz egy táblán ez olvasható "szólj ha látsz valamit"

földpolgár # 2005.12.10. 14:55

A gond éppen az, hogy erre is kondicionálják az embereket (Huxley), mármint az " úgyis mindegy" gondolkodásra. Minöségi különbség az, hogy ha változó kulcsok alapján kell az adatbankokat összekapcsolni, vagy egy életre meg vagy vele egyértelmüen bélyegezve. ( Hiába, mindig az SS tetovált számai jutnak eszembe, bár a célok nem azonosak.) A személyi számmal kapcsolatos alkotmányossági vitákat jó lenne ismét felidézni. Abban igazad van, hogy a kontrol-terrort nem lehet megakadályozni, de lehet olyan drágává tenni, hogy esetleg már ne érje meg. A most használt IP-t is rögtön ki lehet keresni és felvenni valamely CIA/KGB adatbankba. Én nem ilyen világot akartam.
Sólyom, ha jól olvasom ENSZ vizummal ment. Nem hiszem, hogy ö ezen a meccsen labdába rúghat, még ha komolyan gondolja is. Engem az zavar a legjobban, hogy a tömeg mindent bevesz.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.08. 19:42

szerintem az operációs rendszered a mobilod, stb. alkalmas arra hogy totálisan kontrolálhassanak
megjegyzés sólyom aztán csak el ment new yorkba az ensz közgyűlésre...

földpolgár # 2005.12.02. 14:27

Azt olvasom
http://www.tasz.hu/index.php?…
http://europa.eu.int/…00010006.pdf
alatt, hogy az új biometrikus adatokat tartalmazó útlevél alkotmányellenes lesz. Ezt jelenleg nem tudom megítélni, viszont az nyilvánvalónak látszik, hogy rosszabb mint a személyi szám. A terrorizmus ürügyén létrehozzák a totális ellenörzést. Sólyom Lászlótól idézik http://www.nol.hu/cikk/378750/
, hogy nem megy az USA-ba, amig ott újlenyomatot vesznek. Nem tudom ez igaz-e, de nagyon szimpatikus. Azt viszont remélem, a törvényt hivatalból ellenörizteti az alkotmánybírósággal.
Kíváncsi vagyok, mikor kapunk a nyakunkba egy belött chip-et, mint a kutyák.