Vagyonszerzés utáni illeték...


goodman # 2007.05.18. 14:00

Sziasztok!

Van egy ingatlanszerzéssel összefüggő illetéktartozásunk. az összege kb. 1 millió lehet per pillanat. Szerintetek ha ezt a kötelezettséget átruháznánk egy kívülálló nevére, ahhoz az illetékhivatal hozzájárulna? Hallottatok már ilyet?

Rexor # 2007.05.09. 15:32

Igen, a jövdelemet le kell adóznod. Ugyanakkor próbálj meg egy méltányossági kérelmet írni az APEHNEK, emlyben kéred az adó elengedését. Csatold a rendőrségi jegyzőkönyv másolatát is.

borembukk # 2007.05.09. 14:05

Tisztelt Fórum

azt szeretném megkérdezni,hogy mit lehet a következö esetben tenni.
Tavaly értékesitettem ingatlanomat/lakas/
de a tavalyi evben a bankbol mikor felvettem az ingatlan arat/ugyanis átutaltak/
valaki vagy valakik kifigyeltek. Vaskazettat vittem be a bankba bezartam bele a pénzt es akocsim csomagtartojaba tettem . Otthon megalltam 10 percre, beugrottam a hazba közbe feltörtek a kocsit elraboltak a kazettat a pénzzel . Rendörsegi jegyzökönyv is keszült az ügyröl. A pénz nyomat azóta is bottal üthetem . Mivel masik ingatlant a lopas miatt nem tudtam venni ezt a pénzt be kell vallanom meg kell adoznom ??

üdv: László

Doboz # 2007.04.14. 16:45

Elnézést, nem írtam egyértelműen: apám tulajdonrészét szeretnénk átruházni.

Doboz # 2007.04.14. 16:42

Tisztelt Fórum!

Szüleim 94-ben elváltak, apám lemondott a lakáshasználatról, de tulajdonrésze megmaradt (50%). Anyukámé a másik 50%.Az ő beleegyezésével és hozzájárulásával szeretnénk a tulajdonrészét átruházni. (anyukámra v. rám v. húgomra).
Kérdésem: mi a legköltségkímélőbb és egyszerűbb módja ennek? Ajándékozás?
Milyen formában kell ezt a szerződést elkészíteni? Elég közjegyző előtt? Milyen illetékvonzata van, illetve az ajándékozás értékét mi alapján határozzuk meg?
Nagyon köszönöm előre is!

Gyöngyi

Kovács_Béla_Sándor # 2007.04.14. 06:07

Ha kellőképpen nagy összegű, akkor nem. Hiszen tulajdonképpen ajándékozás.

borembukk # 2007.04.14. 04:15

kérdésem a követkeö lenne

van egy Kft-m a felesegemmel közösen 50-50 % ban vagyunk tulajdonosok . A kft be elég nagy összegü tagi kölcsön van, amit anno meg én adtam . A kft rám esö tulajdonát eladtam a fiamnak . Már nem vagyok tag de az ügyvezetö én vagyok . Mivelhogy mar nem vagyok tag belemennék abba, hogy a visszafizetendö tagi kölcsön a fiamé legyen mivelhogy ö a tulajdonos. Öve lehet e illetekmentesen a kft-böl jogszerüen visszafizetett tagi kölcsön?

monalisa1 # 2007.03.21. 11:18

Az hogy a szűlőd által bankból kivenni szándékozott pénz tán adózni fog ill. szja kötelezettség áll fent, az nagy valószínűséggel előfordulhat...

Talán a megoldás: közösen nyíssatok számlát melyhez szabad hozzáférésed lesz., a szülőd csak az egyik bankból a másikba rakta át a pénzét...

monalisa1 # 2007.03.21. 11:13

... felaprózással

monalisa1 # 2007.03.21. 11:12

Csak mint laikusi vélemény: a pénzt kp. kapjad meg, amit aztán te helyezel el bankban, és ha mód van rá - az összeg nagyságától függően - akár több pénzintézetbe és több számlára.

A pénz eredetét a "felaprórázzas" szerintem senki sem fogja fírtatni.

sasika # 2007.03.21. 10:53

Sziasztok!

Abban tud -e valaki szakmailag megalapozottan segíteni,ha valamelyik szülőmtől kapok egy nagyobb összeget banki átutalással, akkor ez mentes-e mindenféle adó és illeték alól ? Esetleg az APEH bejelenti később hogy valahány % az övé?

Köszi:Sasika

ObudaFan # 2007.03.05. 20:37

Részletfizetést mindenkinek külön kell kérni, de emellett mérséklést is lehet kérni, ha ez indokolt, és érdemes is. Sőt, láttam már példát teljes elengedésre is, igaz, nagyon indokolt esetben. Kérni kell, és minél előbb.

nonsi # 2007.03.04. 14:44

Sziasztok!

Lakásvásárlás utáni illetékfizetés -hez részletfizetés csak méltányosságból kérhető? (én úgy hallottam, hogy csak a kamatmentes részlet -hez kell fizetési papirokkal, stb. indokolni)

arra gondolok, hogy kérhetek részletfizetést úgy mondjuk, hogy az összeg felét befizetem az első csekken, és a második felét kb 6 hónap alatt fizetem ki? (ilyenkor férjemnek és nekem is kell részletfizetést kérni, külön-külön?)

hány hónap a max. a részletfizetésre?
köszi előre is

hercseg # 2007.02.23. 18:36

arra mindenesetre számíts, hogy az APEH-hoz tartozó illetékhivatal környezettanulmányt végeztethet a lakcímed szerinti jegyző és általában szociális intézmény vezető útján. az említett személyek lakásodban is megjelenhetnek.vagyis:dugd el a mercit és a perzsaszőnyeget valamint a picasso-képet se mutogasd :-) .
sok sikert!

bali8080 # 2007.02.21. 20:44

Köszi,hogy ilyen gyorsan válaszoltál!

ObudaFan # 2007.02.21. 20:40

Adhat. Kérelmet kell beadni, erre ők ellenőrzik a kérelmező jövedelmi, vagyoni helyzetét.

bali8080 # 2007.02.21. 20:34

Szia! Az lenne a kérdésem,hogy az illeték hivatal ad-e részletfizetési lehetőséget?Ha igen,mi a teendő?Kérvényt kell benyújtani?

vanda24 # 2007.02.19. 07:53

szia!

nekünk is hasonló kérelmünk volt, nyugodtan írhatod egy levélben, de tüntesd fel az illétékhivataltól jött levélen levő ügyiratszámot külön-külön.
írhatod gépelve, ezzel ne foglalkozz:)
arra szerintem nem lehet számítani ,hogy elengedik az összeget, részletfizetést meg szokták adni.

Arra készülj fel ,hogy nagyon sokára válaszolnak..

kágika # 2007.02.19. 06:39

OK, köszi a segítséget.
Még valami: szerinted nagy gáz, hogy a külön-külön leírt levél szövege tulajdonképpen egy és ugyanaz? Egyszerűen képtelen voltam máshogy megfogalmazni ugyanazt a témát... Elvégre férj-feleség vagyunk, vagy mi...
A másik: valaki azt tanácsolta, hogy kézzel írjam a levelet, az hatásosabb, mert hát milyen dolog az, hogy vagyoni helyzetre meg méltányosságra apellálok, közben meg egy pofás kis nyomtatott levelet küldök el... Csak hát természetemből fakadóan, és nem utolsó sorban munkakörömből adódóan (titkárnő vagyok) én egy nyomtatott, formailag is helyén lévő levelet eszkábáltam össze.... Tényleg ezen múlna?

Tudom, hülye kérdések, de hát ez van...

A kamatmentes részletfizetést azért nem fogalmaztam első körben bele, mert úgy okoskodtam, hogy az első levéllel is telik az idő, aztán ha visszautasítják a kérelmet, még húzhatom tovább egy második levéllel, amiben kérném a részletfizetést.... Vagy nem jó taktika?
Egyébként 24 havi részletre volt már példa? Nekünk az kb. 7000 Ft-ra jönne ki havonta, azt még valahogy ki tudnám nyögni!

_Lala_ # 2007.02.18. 12:38

Külön-külön nyújtsátok be.
Véletlenül se nevezzétek fellebbezésnek, mert ez nem az (az kiszabott összeg törvényességét ugyanis nem kifogásoljátok); ez egy "méltányossági kérelem".
Ennek megfelelően egy fillért se fizessetek a kérelem mellé (ha ezért kérnek külön bármit, arról majd szólnak).

A kérelemben fel kell sorolni, hogy az összeg elengedése, jelentős csökkentése, ill. kamatmentes részletfizetés iránt folyamodtok. Ha nem írjátok bele, hogy kamatmentes részletfizetést kértek, akkor jó eséllyel nem fogják maguktól felajánlani.

kágika # 2007.02.18. 12:02

Kedves hozzáértők!
2006. tavaszán megvettük férjemmel első közös lakásunkat. Most kaptuk kézhez a "vagyonszerzés utáni illetékfizetési meghagyást", fejenként (tehát külön-külön kiküldött) 84500 Ft-ot követelnek tőlünk. Kettőnk együttes jövedelme az elmúlt hónapban 156.360 Ft volt, tehát az egyösszegben történő kifizetés teljesen ellehetetlenítené a családot, de a részletfizetés is komoly anyagi megterhelést jelentene számunkra. Bátorkodtam az összeg elengedéséért, vagy jelentős mérsékléséért kérelmet írni.
Kérdésem csupán az lenne, hogy:

1. Most akkor külön-külön nyújtsunk be kérelmet, vagy együtt is írhatjuk a levelet?

Külön-külön kérelmezés esetén ugyebár a fellebbezés illetéke legalább 5.000 Ft, kettőnk esetében ez már 10.000 Ft, amit szintén sokallok, evégett is költségmentesség iránti kérelmet nyújtanék be.

2. Na de most akkor előbb a költségmentességi kérelmet küldjem (addig meg ketyeg az illeték kamata?), és elbírálást követően a fellebbezést, vagy mehet a kettő együtt? Vagy küldjem a fellebbezést, mely után kiküldik a kérelem illetékét, amire aztán kérem a költségmentességet?!

Remélem érthető voltam. Köszi a segítséget előre is!