ingatlan elajándékozása


alfonsbautz # 2007.07.09. 07:09

Ha a haszonálvező és a tulajdonos egy lesz, akkor fölösleges lemondania a haszonálvezetről.

Ha ajándékozol, akkor semmit nem kell fizetned, de pénzed sem lesz. Az illetéket anyukádra rója ki az illetékhivatal és neki is kell megfizetnie (jogszerző fél ő lesz).

Adót attól függően kell fizetned, hogy mióta van a tulajdonodban az ingatlan, mik a szerzés körülményei... Az SZJA törvény egy rakás adóalapot csökkentő költségelszámolást tesz lehetővé, ráadásul, ha lakást veszel belőle, akkor amúgysem kell adót fizetned... Legrosszabb esetben is az adó az eladási ár 25%-nak a 25%-a, tehát kb 5,125%.

De ha ez a macera nem megfelelő, akkor te anyukádnak ajándékozod a részed (ő fizeti az illetéket), ő meg ad neked zsebpénzt. Csak egy vagyonosodási vizsgálatnál az eredetét kell tudni igazolni...

alfonsbautz
_______________________
Qui non proficit, deficit...

greenpeace2 # 2007.07.03. 17:05

Szép napot!
Van-e lehetőség arra,hogy a haszonélvező lemondjon ingyenesen a haszonélvezetéről? El szeretném adni az ingatlanomat,amin anyámmal osztozunk 50%-50%-ban. Õ kijelentette hogy megveszi a tulajdonom részét,de mivel ő a haszonélvező akkor a költségek engem terhelnek. Alá akar velem iratni egy elővásárlási szerződést,és utána felértékeltetni a lakást,mivel állitólag csak igy kap hitelt. Én mondtam neki,hogy neki ajándékozom a részemet és akkor mentesülnék a sok illeték megfizetése alol,és az eladási herce-hurcáktól! Õ azt mondta hogy az ugyan annyi lenne,mint ha ő megveszi tőlem,hiszen akkor is fizetnem kell! Azt hallottam hogy létezik egy olyan megoldás is a haszonélvezetre,hogy lemond a haszonélvezetről,hiszen úgy is megveszi tőlem a tulajdonrészemet és akkor nem kell borsos árat fizetnem még azért is. Egyáltalán miért nekem kell fizetnem azért,amit nem én akartam:hogy ő legyen a hszonélvező? Milyen illetékekre számitsak? Adót kell-e utána fizetnem? A lakás értéke kb.:20-22millió ft.
A válaszokat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.03. 08:20

Az ajándékozót nem terheli adó, mert nem keletkezik jövedelme, és illeték sem, mert nem szerez vagyont.

olasz # 2007.07.03. 07:55

Ebben a témában az érdekelne, hogy ingatlan elajándékozása esetén keletkezik-e adó- vagy illetékfizetési kötelezettség az ajándékozó részére?