ÁFA ingatlanvásárlás esetén


Rexor # 2007.09.21. 10:55

A felújítási költségeket, ügyvédi díjat és a kapcsolódó munkadíjat, tehát amelyek közvetelnül az ingatlanhoz kapcsolódnak mint a bekerülési érték részét ráaktiválhatod a lakóingatlanra. A számviteli gyakorlat zserint ingatlant a használatbavételi engedély megszerzését követően aktiválhatsz, kérdés, hogy folyamatban levő építkezésről van szó, vagy már "kész" lakóingatlanról. Fejlesztési tartalékot tárgyi eszköz beszerzésére lehet fordítani, tehát felhasználhatod a lakóingatlan beszerzésére is.

Az áfa levonásával/visszaigénylésvel az a probléma, hogy a lakóingatlan bérbeadása /értékesítése minden esetben tárgyi adómentes tevékenység (tehát az erre jutó áfa nem vonható le)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 21:02

Ha Áfa-körbe tartozó eladótól vette, miért ne lehetne visszaigényelni az Áfát? A járuléko sköltségek viszont nem később amortizálandó, hanem azonnali költségek.
A probléma majd akor keletkezhet, amikor az APEH feszegetni kezdi, hogy mennyiben szolgálta ez a kiadás a társaság jövedelemszerzését.

bucimaci # 2007.09.20. 19:38

Egyik Cégünk vett egy lakóingatlant "véletlenül" az egyik tulajdonos háza mellett. Adásvételi szerződés szerint magánszemélyektől 7.500.000 Ft-ért vásárolták. Természetesen nem számolok áfát. Beruházásra könyvelem, de nem tudom, hogy az ingatlannal kapcsolatos számlákat (ügyvédi ktg, felújítás anyag és munkadíj ktg, stb.) is rá tehetem-e erre a beruházásra és ezt mikor aktíválhatom? Ja és ezeknek a számláknak az áfáját visszaigényelhetem? 2006-ban Fejlesztési tartalékot képzett a cég, arra lehet ezt a lakóingatlanvásárlást fordítani (beszámítani)? Egy "kicsit" összetett a kérdésem, de ez a lakóingatlan gyanús nekem!!!!!!! Előre is köszi Bucimaci
_________________

Rexor # 2007.09.18. 11:41

Kicsit szerintem nem ártana szétválasztani a dolgokat:

Te átruházol egy ingatlant, jelzáloggal terheletn, amire azt mondja a veveő, hogy megveszem tőled jelzálogostul, de cserébe nem fizetem ki a teljes vételárat, hanem annak csak egy részét. Igy a fiezetett ellenérték fogja képezni az áfa alapját is. Maga a tartozásátváallalás egyébként menetes az áfa alól.

Társasági adó szempontból az átvállalt kötelezettség növelui az adóalapot.

Akoma # 2007.09.18. 11:10

KBS

Eszembe jutott még valami!

Ha az adásvételi szerződésben csak a különbözet van áfástól és mellette van egy külön tartozásátválalás, akkor is ingyenes a tarozásátvállalás?

Mi van akkor, hogy ha a vevő cég terhelten veszi meg az ingatlant, erre tekintettel határozzák meg a különbözet + áfa összegben a vételárat és csak később születik tartozásátvállalás? Gondolom itt is áll az, hogy "az ingyenes előnyhöz juttatott bevételként könyveli az előnyt (azon tartozás összegét, amelytől megszabadul), a tartozás átvállalója azonban nem vagy nem teljes egészében számolhatja el költségként a juttatást". Ekkor kifogásolható a vételár alacsony összege?

Gondolom, ha a tartozásátvállalás meg van emlegetve az adásvételi szerződésben, akkor mindenképp a vételár része az átvállalt tartozás, áfástól.

köszi

Akoma # 2007.09.18. 10:29

Köszönöm, szervusz Neked is!

Ilyen irányban kutakodom célirányosan. Köszönöm mégegyszer!

szia

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.18. 06:33

OFF
Tegeződjünk! Szervusz!
ON

Lusta vagyok fellapozni a társasági adótörvényt de rémlik, hogy az ingyenes előnyhöz juttatott bevételként könyveli az előnyt (azon tartozás összegét, amelytől megszabadul), a tartozás átvállalója azonban nem vagy nem teljes egészében számolhatja el költségként a juttatást.
A könyvelő biztosan tudja.

Akoma # 2007.09.18. 05:53

köszönöm a gyors választ!

Mit ért azon, hogy "Az meg adózás szempontjából nem túl kedvező"?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.18. 05:47

Az ingatlanért cserébe juttatott vagyoni előny egésze a vételár. Szerintem ez az alapja az ÁFÁ-nak is.

Ha a szerződésben csak a különbözetet tüntetik fel, akkor a tartozásátvállalás ingyenes lesz - nem áll veles szemben ellenszolgáltatás. Az meg adózás szempontjából nem túl kedvező.

Akoma # 2007.09.18. 05:17

Kérdés: Ha cég vesz cégtől jelzáloggal terhelt ingatlant áfásan, akkor mi számít vételárnak és az áfa alapjának, ha a vételár úgy kerül kifizetésre, hogy a vevő cég a jelzáloggal biztosított eladói tartozást a jogosult engedélyével átválalja és az eladó felé az átvállalt tartozás és a valós forgalmi érték különbözetét fizeti meg? Ilyenkor a szerződésben ezt a különbözet + áfa összeget kell feltüntetni vételárként? A különbözet az áfa alapja? Az átvállalt tartozás összege nem a vételár része? Arra nem kell áfát fizetni?

köszönöm