Tartozás behajtása foglalással


Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.15. 20:28

A fizetés letiltása az első. De ott csak akkor áll meg a dolog, ha várható, hogy abból belátható időn belül megtérül a tartozás.
Az autó is ingóság. De ha a tv-re, hűtőre, ilyesmire gondolsz, azt nagyon nem csípik a végrehajtók. Macerás, kis pénz jön be belőle.
Minden további nélkül foglalják a jelzálog alatt lévő ingatlant is, ha kell.

Sylva # 2007.10.15. 18:13

Ez biztos? Mert egy ismerős ügyvéd azt mondta, hiteles lakást/autót nem tudnak foglalni, fizetésletiltásra és/vagy ingóságra mennek.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.15. 17:11

A legjobb az lenne, ha fizetnétek - akár vagyontárgyak eladása árán is.
Már csak azért is, mert ha bármelyik hitelező követelése végrehajtási szakaszba jut, akkor borítékolható, hogy a végrehajtó lefoglalja az ingatlant és az autót is. Akkor pedig - hiába fizettétek legalább azokat rendesen - azonnal felmondják a lakás- és az autókölcsönt is, és egyösszegű teljesítést fognak követelni. A legrosszabb esetben elárverezik mind a kettőt, és még a tartozások egy jelentső része is megmarad.

Sylva # 2007.10.15. 08:43

Előre is elnézést kérek, ha rossz helyen teszem fel a kérdést!
A helyzet a következő:
A feleségemmel 1/2-1/2 arányban van egy lakásunk, ami (jelzálog)hiteles (közös OTP számláról megy), amivel nincs is semmi baj. Ugyanígy van autó, hitelre, azzal sincs gond. A probléma a sok összegyűjtött személyi hitelből és hitelkártyából adódik. Szégyen, de átestünk a ló másik oldalára (amiben benne volt a munkahelyem a maga kis "váltsd ki a vállalkozóit, add vissza a vállalkozóit" műsorával is, de ez más napra tartozik) és bizony egy részét nem tudjuk fizetni.
A kérdésem az, hogy mire számíthatunk, ha valamelyik bank (vagy akár több is) azt mondja elég. Bíróság, behajtás? Főbelövés?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.04. 11:18

Apropos: a kérdésed eléggé topikot tévesztett.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.04. 11:13

Igen; az általános szabályok szerint; nem, az a szabály, hogy 18 éves koruk után kell megfizetni az illetéket, csak az öröklésre vonatkozik. Méltányosságból mérséklés, részletfizetés kérhető.

Ha viszont a juttatás gyermektartás díj fejében történt, akkor az nem ajándék, hanem visszerhesen szerzett vagyon, az illetéke sokkal alacsonyabb.

Gyámhatóság hozzájárult? Bíróság által jóváhagyott egyezség vagy peren kívüli?

Erikas # 2007.10.04. 11:08

Tisztelt "Fórum"-osok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbiról:
két kiskorú gyermek válás után az édesanyjánál maradt, az apa a lakás felét ajándékozással a gyermekeknek adta. Illetékköteles-e a megszerzett lakásrész, ha igen, mely módon kell a gyermekeknek kifizetni a rájuk kirótt illetéke. Van-e halasztási lehetőségük?
Előre is nagyon köszi a választ, szép napot:Erikas

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.04. 10:37

Igen.

Bande # 2007.10.04. 09:50

Az ingallan 1/2 része az enyém a másik 1/2 rész édesapámé,de az én részemen rajtavan édesapám haszonélvezeti joga. Az lenne a kérdésem ilyenkor,hogy foglalhatnak? Előre is köszönöm válaszukat!