APEH... Hagyjuk?


Loren # 2007.10.12. 07:45

Kedves bucimaci!

Elvileg csak névre szóló számla számolható el, de a gyakorlat azt mutatja, hogy külföldön "nehezen" kapnak számlát, és sok cég mégis elszámolja! Meg kell mondanod a főnöködnek, hogy ha elszámolod ellenőrzéskor ezt büntetik...

A napidíj:

Igazolás nélkül 15 €/nap számolható el, de max a napidíj 30%-a. A te esetedben tehát 9€/nap az adómentes rész, ebből következik, hogy az adóköteles pedig 21€. Árfolyam pedig a felvételt megelőző hó 15-én érvényes MNB árf.

Özvegy # 2007.10.12. 07:17

Csak a tisztánlátás kedvéért: mindkettőt beadtam egyidőben. A P-t a számlaszám miatt, a másikat a visszautalandó összeg változása miatt. Mindkettő benne volt a számítógépes rendszerükben. Az a mondat, hogy "önellenőzrésen nem lehet önellenőrizni" és "hibernálni kell" mit jelenthet. (Azon felül, hogy érezteti az ügyféllel, hogy tök lúzer.)
De azt hiszem az egészet hagyjuk. A kérdésemre választ nem kapok.

bucimaci # 2007.10.11. 17:47

Sziasztok!
Nem biztos, hogy jó helyre írtam, de nem találtam alkalmasabbat.
Cégünk két ügyvezetője (egyik sem munkaviszonyos, hanem társas vállalkozó) és egy tanácsadó magánszemély elmentek Ausztriába gépeket venni. Azon a napon mikor kimentek az egyik ügyvezető vett ki 1000 Eurot a devizabetátszámláról és betette a valutapénztárunkba. Délután mielőtt elindultak felvették az 1000Eurót elszámolásra. Harmadnap megjöttek és hoztak egy számlát a szállásról és étlezésről 3 személyről, de a számlán nincs rajta a Cégünk neve.Ja és a napidíj 2*30 Euro. Tudjátok hogyan kell ezt lekönyvelnem a valutapénztáramban?
Köszi

Loren # 2007.10.11. 12:37

Oké, hagyjuk a kávét!

A lényeg: a 0653P-n nem tudtad önellenőrízni, mivel az nem a 0653-as önell. nyomtatványa.

Özvegy # 2007.10.11. 12:17

Valamint hagyjuk már azt a kávét! Nem ez a lényeg, miért próbáljátok ide terelni az egészet?

Özvegy # 2007.10.11. 12:14

Nem egészen. Modosult az összeg is, mivel időközben beérkezett egy másik igazolásom is. Ezt önellenőriztem.

Loren # 2007.10.11. 12:11

Kedves özvegy!

Megpróbálom kihámozni mi történt:

Az általad idézett nyomtatvány nem önellenőrzési, hanem egy nyilatkozattételi bevallás. Az SZJA bevallásodban beírtad, hogy jogosult vagy kedvezményre, csak azt nem írtad be, hogy ezt hová utalják! Ezért kellett a P jelű nyomtatványt kitöltened!
A kitöltött nyomtatványod azonban nem egyezett az szja bevallásban szerepeltetett adattal=tartalmi hiba.

Ezt ott helyben átjavította neked az ügyintéző a benyújtott dokumentum alapján. Járhattál volna úgy is, hogy min 10 ezer Ft-ra megbüntet.

Én megbocsátanám azt a kávét....

Özvegy # 2007.10.11. 11:33

Az agyműködését késztetthette volna a 10 perce lejárt ebédidő alatt is. A délutáni ügyfélfogadás fél 2-től fél 4-ig tart. 3 ügyintéző volt a szobában egyiknél sem volt ügyfél. De nem ez a lényeg!
A totális hozzá nem értés a lényeg! Meg a nemtörődömség! Bele sem nézett a számítógépébe, mielőtt a levelet kiküldte, mert ott volt az a bizonyos P nyomtatvány. Az "önellenörzött" összeget a P nyomtatványon szereplő számlaszámra kb. két hónapja elutalták. És a helyszínen meg megpróbált úgy tenni, mintha neki lenne igaza.
Az a lényeg, hogy ne hívjanak be feleslegesen sem engem, sem senkit. Ha most hallgatok, lehet, hogy a főnöke azt hiszi minden rendben. 100 hibás bevallást 140 %-ra teljesített, kár hogy volt benne 40 jó.
A konkrét kérdésemre az ügyintézési határidőre vonatkozóan van valami tipp?

Rexor # 2007.10.11. 06:51

Bölcs hozzászólás volt monalisa :)

Özvegy, ha sérelmezel valamit, irhatsz az adott igazgatóságra, ha emiatt ténylegesn kár ért akár kártérítés miatt is perelheted őket (pl. nem vettél volna ki egyébkénts szabadságot). De nem hiszem, hogy ez megéri a fáradtságot.

monalisa1 # 2007.10.10. 21:21

Nézd, egész nap mások jó-rossz adatait ellenőrizni, nem könnyű munka. Végül is az a csésze kávé megfelelő agymüködésre késztette, és számodra ez a lényeg.

Remélve jövőre a bevallásod másik (= jobb) ügyintézőhöz kerül majd.

Özvegy # 2007.10.10. 13:26

Postán APEH behívót kaptam: tartalmi hiba 8 napon belül Madarász u.-ba segítenek kijavítani. Ügyfélgogadás hétfőn és szerdán de. és du. Du. fél 2-től fél 4-ig. Igen ügyfélbarát.
Folyosón senki. Kopogás, benyitás. „Tessék várni.” 5 perc múlva kávéscsészével: ”Tessék ideadni a levelet” Gondoltam előkészíti. Újabb 5 perc: „Tessék bejönni.” Bevallásomat elővesz. Nem jó az önellenőrzés, hibernálni kell, 0653/P-n kell önellenőrizni” Nem értem „Önellenőrzési lapon nem lehet önellenőzini”. „.Tessék? De nekem az APEH telefonos ügyfélszolgálatán ezt mondták.” „Rosszul. Na nézzük csak!”, mégegyszer belenéz a bevallásomba. Pár perc alatt kinyitja a számítógépen az adataimat. Nem talál semmit. Valamit a bajsza alatt mondogat a számokról. „Ezt miért írta ide be?” Igazolást megmutatom. „Ja!” Közben a saját papírjaim között megtalálom a 0653/P-t. Rövid kutakodás a számítógépben. „Ja igen, itt van. De az önellenőrzés nem kell.” „De az összeg is módosult.” „Ja, tényleg. Mindenesetre az önellenőrzést hibernálni kell.” Áthúzza és aláíratja velem. „Így már teljesen rendben. Az lehetett, hogy még nem vitték be a számítógépbe a 0653/P-t” Mondom, az lehetetlen, mert az összeget visszautalták. Mondanom sem kell se bocsánatkérés, se érthető magyarázat. „Ézért kellett idejönnöm? (1 nap szabadság?)” „Miért mit gondol, hogy lehetne ezt intézni?” „Mondjuk telefonon?”
Azt nem lehet, mert akkor ő nem tud az ügyfelekkel foglalkozni.
Kérdések:

  1. Milyen törvény szabályozza, hogy az egyes hivatalok mennyi időt engednek az ügyintézésre. APEH 8 nap, Illetékhiv. 15 nap. De a Föv. Bíróság pl. 30 napot ígér, de be nem tartja soha. Csak az ügyfélnek kell ilyen rövid időn belül reagálnia?
  2. Hol lehet ezt észrevételezni, mert ha mindig csak lenyeljük, soha nem javul semmi. Ha nekem, akinek más foglalkozása van, ilyen szinten kell értenem az adóbevallási űrlapokhoz, neki miért nem kell tökéletesen?