Ki fizeti a révészt?


patriota # 2008.01.04. 09:35

Kedves Rexor!
Megköszönöm a válaszodat, de éppen a mai napon kaptam meg a földhivatali határozatot a jelzálogjog törlésről, melynek illetékét a bank megfizette. Örömöm mellett ezen azért csodálkozom, mert korábban a földhivatal úgy informált, hogy csak én a tulajdonos kérhetem a törlést, és fizetnie a kérelmezőnek kell.
Mindenesetre ez jó vég. Üdv. Patr.

Rexor # 2008.01.04. 08:09

Kérheted, de nem valószinű hogy önkéntesen fognak teljesíteni. Maximum bírósághoz fordulhatsz, hogy a késedelem miatt károd keletkezett (az illeték összege) és ezt térítsék meg.

patriota # 2007.12.28. 10:34

Tisztelt Fórumozók!
Esetem a következő: 1980.-ban építkeztem. Az akkori munkáltatómtól, kamatmentes építési hitelt kaptam, melyet egy mára már patinánsá vált bank kezelt. A kezelésért járó kezelési költséget és a törlesztő részleteket, mindenkor késedelem nélkül pontosan, napi eltérés nélköl fizettem, több, mint 25 éven keresztül.
2006. októberére befizettem az utolsó törlesztő részletet is. A bank már szeptemberben írt egy levelet, hogy kb.3 ezer forint kötüli zárlati költség elérhetőségéről gondoskodjak a számlámon. ( több mint 25 élven keresztül - a kezelő banknál vezetett - folyószámlámról történt a törlesztés ) Kicsit csodálkoztam, hiszen a számlán mindig volt megfelelő mennyiségű pénz, és a zárlati költség 10 x-esének levétele sem okozhatott gondot. Így ennek különösebb jelentőséget nem is tulajdonítottam. Majd októberben ezt a kérést megismételte a bank. Akkor telefonon felhívtam őket, amikor is arról győzködtek, hogy ennek a pénznek a levételéhez külön engedélyt kell, hogy adjak, és azért keressem fel a megyeszékhelyen lévő fiókjukat. Kérésüket nem igen értettem, de eleget tettem annak és elmentem a jelzett bankfiókba. Ott az ügyintéző azzal fogadott, hogy nincs már szükség az engedélyemre, az ügylet létrejött, pénzüket levették a számláról, kölcsön kapcsolatunknak vége. Ezek az események még mind 2006.-ban zajlottak.
2007. év januárjában újra felhívtam telefonon a volt hitelkezelő fővárosi intézetet és érdeklődtem a jelzálog törléssel kapcsolatos ügyintézésről.
Az ügyintéző megnyugtatott, hogy küldik az engedélyt.
A jelzálogjog törléshez szükségez engedélyt valóban megküldték 2006. márciusban. Kisérő levelükben korrektül tájékoztattak, hogy a jelzálogjog törlése 2006. február hónaptól illetékköteles, azaz 6000,- forintba kerül.
Azt is leírták, hogy ezt a költséget a volt munkáltató átvállalhatja. Igaz én sem tartottam ezt korrektnek, azért mégis tettem egys kísérletet feléjük. Válaszuk borítékolható volt. Ők nem okai a késedelemnek, tehát ők nem fizetik meg az illetéket.
Felkerestem az illetékes földhivatalt, ahol azt a tájékoztatást kaptam, hogy a jelzálogjog törlést csak a tulajdonos (tehát én) kérhetem és természetesen a kérelmező fizeti az illetéket is.
Kérdésem: kérhetem-e a késedelmet előidéző pénzintézettől a törlési illeték megfizetését?