Jogtalanságok az EVA körül


Jack13 # 2008.01.11. 06:44

A kérdés jogi részéhez nem tudok hozzászólni, de egyetértek azzal, hogy azok az EVA-s vállalkozások akiket a fordított adózás érint (tevékenység miatt) valóban igen hátrányos helyzetbe kerültek. Talán még azt kéne megjegyezni, hogy a törvény kihirdetése után nem is volt idejük átgondolni hogy maradnak-e az EVA-ban vagy sem, mert ezt a döntést nekik december 20-ig kellett meghozniuk, miközben szakemberek még mai napig is merőben ellentétesen értelmezik a törvényt.

Kuglics # 2008.01.08. 18:47

A 2008-as új adótörvények közül az egyik legnagyobb horderejű az EVA-sokat érintő törvény, mivel rengeteg vállalkozót érint. Ehhez képest a médiák keveset foglalkoznak az üggyel, ezért szeretnék tanácsot és megnyugtató válaszokat kérni a Fórumtól.
A fordított ÁFA befizetésekről hozott törvény széles szakmai skálát érint, de anyagilag hátrányos helyzetbe elsősorban az EVA-sokat hozza. A törvény szerint fordított adózásra kényszerített EVA-sok a következő képpen szenvedik el a törvényt.

Példa: kőműves, tetőfedő, takarító, stb. a nettó számlaösszeg után fizeti meg a 25% átalányadót, mert ő ÁFA-s számlát nem adhat ki. 100 eFt-ból 75 eFt marad a vállalkozónál.
Ha a tevékenysége szinesfém kereskedő (ez az EVA-ba beemelt egyik új tevékenység, mely tevékenységet a törvény nem kötelez fordított ÁFA befizetésre) akkor a bruttó számlaösszegből fizeti ki a nettó bevétel 25%-át átalányadóként. Ez azt jelenti, hogy 100 eFt-ból 95 eFt marad meg a vállalkozónál. (100 eFt + Áfa = 120 eFt átalányadó = 95 eFt)

A fenti példákból látható, hogy a törvény 100 eFt-nál 20 eFt-al károsítja meg az új törvény alá esőket.

A kérdésem, Alkotmányos e ez a törvény, mivel az hogy diszkriminatív, feltételező és igazságtalan azt hiszem nem kétséges.
Milyen szempontok, érvek, indokok támasztják alá ezt a törvényt? Van-e lehetőségünk valamilyen jogorvoslásra?

Váraom szakmai levelezésüket, mely talán előrébb viszi több ezrünk súlyos problémáját!

Tisztelettel: Kuglics Imre