A zálog adója


nandy # 2008.02.05. 07:53

Igazad van, ez elkerülte a figyelmem.
Elnézést kérek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.05. 07:42

Nandy, a konkrét ügyben a szerzéskori forgalmi értéken vagy még az alatt számítják be az ingatlant. Így nem keletkezik jövedelem.

nandy # 2008.02.04. 21:51

Ha a hiteleződ elfogadja az ingatlant a követelése fejében, akkor nem kell adót fizetned.

Ezzel vitatkoznék egy kicsit.
Hiába adja át követelés fejében, attól az még ingatlanértékesítésnek minősül az szja tv. szerint, tehát sajna adózni kell utána.

Hasonló cipőben járok én is, az ügyvédem is figyelmeztetett az adófizetési kötelezettségre. Akinek átadtam, annak pedig a szerzés után illetéket kell majd fizetnie.

bimba # 2008.02.04. 20:02

Köszönöm KBS,így már érthetőbb számomra is.
Úgytűnik elfogadja az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.04. 18:52

Zöldségeket beszélsz. (Mondjuk, ez nálad nem szokatlan.)
Ha a hiteleződ elfogadja az ingatlant a követelése fejében, akkor nem kell adót fizetned.

Ami pedig az illeték kivetését illeti - nem rád, hanem a szerzőre - ott bizony nagyon régen a forgalmi értéket veszik figyelembe. Ebben a tekintetben semmiféle változás nem történt az idén sem.

bimba # 2008.02.04. 18:15

Ezt most nem értem kbs.

Tulajdonosa vagyok az ingatlannak amit most készülök valamilyen formában átadni az adósság fejében.
Kérdés hogy az ebből a tranzakcióból származó adót átadhatom-e ilyen módon vagy az tovább terhel még engem?
Azaz,ha az apeh kitalálja hogy az ingatlan értéke 2 millió v 3 millió és nem 1,1 millió,és fizessek utána adót!Még...Ezt az adót szeretném átruházni,hiszen nekem ebből az egészből kizárólag károm keletkezett,jövedelem semmi.

De az új ingatlantörvények szerint nem az adás vételen szereplő összeget veszi figyelembe az apeh.Ebből fakad mostani aggodalmam.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.04. 17:39

Nem engedtél te azon az ingatlanon zálogjogot.

bimba # 2008.02.04. 17:00

A telek amúgy 2002 ben lett véve a kölcsönkapott pénzből.Építési telek.

bimba # 2008.02.04. 17:00

Az ingatlanügyeknél már írtam adóslevél témában és ennek a herce-hurcánaka folytatásában szeretném megtudni tőletek ha lehetséges,hogy.....inkább leírom íz elejétől tömören a történetet.

Szóval adós vagyok 1,1 millió ft-al,amit az adóspapíron lévő zálog tárgyával tudok megfizetni,sehogy máshogy.A zálog tárgya egy építési telek,aminek a tulajdonjogáról most lemondok majd az adósság fejében,vagy adásvételivel eladom az uzsorásnak pont annyi összeget ráírva mint amennyiért vettem a kölcsönkapott pénzből.
A kérdésem a következő.
Tudomásom szerint az apeh nem köteles elfogadni a tényt hogy adósság fejében adtam egy ingatlant(bár minderről papírok vannak,fizetési felszólítás stb)Mondhatja azt is állítólag hogy az az ingatlan nem 1,1 millet ér hanem kettőt.És akkor még mindennek a tetejében kibachatja(sorry de idegbeget vagyok már) a nyakamba a különbözet utánai adót.Tehát nem elég hogy egy háromszoros értékű ingatlannal elégítem ki a követelőt,de még adózzak is le a semmi után?

Mire figyeljek a szerződéskötéskor?Az uzsorás vevő átvállal minden adót és illetéket,de az aggaszt most,hogy egyáltalán átruházható -e ilyen módon az adó?
Vagy menjek be apehba és kérdezzem meg mielőtt aláírom a szerződést?
Előre is kösz a segítséget ha lesz.