be nem jelentett tevékenység


Csecskedi Péter # 2008.06.13. 12:15

A cégek tevékenységének cégkivonatban szerepeltetéséről!

Kétféle cégkivonattal találkozhatunk manapság, az egyikben a főtevékenység mellett van melléktevékenység is. A másikban csak egy főtevékenység szerepel és nincs melléktevékenység.
Amennyiben van fő- és melléktevékenység is a cégkivonatban, akkor a cég csak azokról a tevékenységekről adhat számlát és másról nem.Tehát ha ebbe a kategóriába tartozik a cégszámlád, akkor valószinűleg fiktív számla, bár a számlaadás kiadható a cégkivonat változásakor is, tehát előfordulhat hogy számlát kaptál olyan tevékenységről, amelyet még nem jegyeztek be a cégkivonatba, de a tevékenységi kör bővítéséről az iratokat már beadták. Kb.30-45 nap amíg megjelenik a cégkivonatban (feldolgozás alatt).Érdemes tehát később lekérni a cégkivonatot újból.
Ebben az esetben is él a jóhiszeműségre való hivatkozás és szerepeltetheted a számlát nyugodtan, maximum majd felkeres az apeh és ellenőriz.Ha nincs vaj a fejeden akkor no problem ugyebár, csak egy kis plusz papírmunka.
Amennyiben a cégkivonatban csak főtevékenysége van megjelölve és nincs melléktevékenysége akkor bármiről adhat számlát, csak ha engedélyköteles tevékenységről ad számlát akkor a megfelelő engedéllyel rendelkeznie kell, de nem kell a cégkivonatban szerepeltetni akkor sem. Ebben az esetben pedig semmi akadály hogy ez történt, hiszen ezt azért találták ki, hogy a cégeknek ne keljen mindig cégkivonatot módosítani egy új tevékenységnél plusz pénzért, hanem már a cégalapításkor csak egy főtevékenység megjelölésével alapítják a céget.Sok vállalkozás pedig megváltoztatta a tevékenységi körét csak főtevékenységre melléktevékenység nélkül, szintén a jövőbeni plussz kiadások elkerülése miatt.

Tisztelettel:Csecskedi Péter - Sárga Ember

nandy # 2008.06.13. 12:12

Én meg az EBEV Törzsadat-bázisából lekért kivonatot kérném.

Rexor # 2008.06.13. 11:43

Teljesen igazad van Jack, de én azért elkérném az APEH bejelntő másolatát ha nagyobb összegről van szó...

Jack13 # 2008.06.11. 08:20

Attól, hogy a cégkivonatban nem szerepel, még lehet hogy a cég az APEH felé bejelentette ezt a tevékenységet, mert ez most már teljesen jó megoldás, nem kötelező hogy minden tevékenység szerepeljen a cégbíróságon.

Rexor # 2008.06.09. 12:06

Igen, minősitheti az APEH ezt fiktiv számlának. Javaslom, hogy ne helyezd levonásba a számla áfa tartalmát (illetve a költséget se számold el, mint csökkentő tételt).

profana # 2008.06.09. 08:41

Sziasztok!
Egy számlával kapcsolatos a problémám, ebben kérem a segítségeteket. Kaptam egy számlát egy bizonyos tevékenység elvégzésére, és kíváncsiságból ellenőriztem a cégkivonatban, hogy szerepel-e a tevékenység TEÁOR száma, illetve besorolása a cégkivonatban. Nem szerepelt.
Én a számlát egy pályázati pénz elszámolásában szerepeltetem, ezért fontos, hogy korrekt legyek. Ha észreveszi az APEH egy ellenőrzésnél, hogy a tevékenység nem szerepel az adott cég cégkivonatában, megbüntethetnek-e érte, vagy csupán a számlát kibocsátó felelős? Ezt fiktív számlának minősíthetik, vagy csupán egy mulasztásnak? Ráadásul a tevékenységet egy bejelentett alkalmazottnak kell elvégeznie, aki rendelkezik az előírt végzettséggel.
Nagyon hálás lennék a segítségeteknek és előre is köszönöm.