Névre szóló vásárlási utalvánnyal történő fizetés


Sasfioka # 2008.08.25. 11:53

A pénzforgalomról szóló 6/1997 (MK.61) MNB. rendelkezés nem passzol ide?

Abban egyértelműen ott van mit jelent az átutalás, a készpénzes és a készpénzt helyettesítő eszközzel történő fizetés.

A vásárlási utalvány egyik kategóriában sincs benne.

SF

mimi_bacsi # 2008.08.07. 08:23

Véleményem szerint a jogosult a kereskedő, csak a vevőnek utalványban van a pénzem!
Ebben az ügyletben a kereskedelmi rendszerben jutalék keletkezik, és hogy ismét ebben a rendszerben költse el a pénzét a vevő, ezért utalvány formájában tudja elkölteni(pénz utalásával a kedvezményezett, azaz a kereskedő számlájára történő utalással lesz kiegyenlítve a áru ellenértéke) A vásárlás után adóköteles jövedelme keletkezik a vásárlónak ami után törvény szerint leadózik (SZJA). Ha nem kér számlát nem kap, ha kér és nem a saját nevére, az a kereskedőt érdekli? (hiszen egy kötelessége van a kereskedőnek, az értékesítés összege után az adót fizesse meg az államnak) A többi - és itt van félreértés - szerintem a kereskedőt nem kell, hogy érdekelje. Szerintem, hangsúlyozom, csak az én gondolatom szerint, jogilag ez így helyes. Pont azért fordultam a fórumhoz, mert azt remélem, hogy jogszabályok, törvények felsorolásával találom meg a helyes megoldást, a törvényes utat. (A kereskedő állítja a maga igazát, a vevő a magáét, azaz sakk-matt helyzet alakult ki, és mivel nem vagyok közvetlenül érintve a problémával, így segíteni próbálok azoknak, akik elbeszélnek egymás mellett, az indulataik miatt nem tudnak jelenleg objektíven gondolkodni (mert a saját igazuk az igazi)

nandy # 2008.08.07. 07:40

az összegnek a jogosult részére kifizetési utalvánnyal történő kiutalásával

igen, csakhogy a jogosult te vagy, nem pedig az, akinél az utalvánnyal vásárolsz...

mimi_bacsi # 2008.08.07. 00:19

A célom minden esetben a tudás megszerzése és nem a fitogtatása volt, és lesz ez így ezután is....

mimi_bacsi # 2008.08.07. 00:07

Senkinél NEM TUDOM jobban, csak segítséget kérek, és remélem sikerül választ kapnom nálam sokkal okosabbaktól...remélem okosabbaktól...DE csak KONKRÉT (nem "hallottam, gondolom" információkat) jogszabályi információkat várok......

Azt hiszem, ez a fórum erről (is) szól...

Ha a kérdésem valakinek a tudásán, vallási felekezetén, politikai hozzáállásán túlmutat, és azt meghaladja, attól elnézést kérek.....nem tudatos.....

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 23:45

No, megint egy kérdező, aki úgyis tudja. Sőt: jobban tudja.

mimi_bacsi # 2008.08.06. 20:53

Egy vásárlói rendszerben a magánszemély (ami után személyi jövedelemadót fizet) vásárlási utalványt vált magának (ez készpénzfizetésnek minősül) és azzal fizet. A számlát pedig nem a saját nevére kéri, hanem más, bárki nevére.

Eddig csak azt találtam:
Az Áfa törvény 159 § rendelkezik a számlaadási kötelezettségről, a számla kötelező adattartalmát pedig a 169 § írja elő.
Arról nincs jogszabály, hogy a számlát készpénzes fizetés esetén a fizető nevére kell kiállítani (a mi utalványunk készpénzes fizetésnek minősül) és hogy egy számlát csak azon feltüntetett vevő egyenlítheti ki.
Minden cégnek a számviteli politika keretében pénzkezelési szabályzatot kell készíteni (2007. január 1-től részletesen szabályozott a tartalma, az Apeh honlapon van ajánlás, hogyan épüljön fel), amiben kell rögzíteni a pénzforgalommal kapcsolatos szabályokat. Az ajánlásból van ez a részlet:

"8. Készpénzfizetés és készpénzfelvétel

A készpénzfizetés teljesíthető:

· készpénz átadásával,

· az összegnek a jogosult bankszámlájára teljesített készpénz-befizetéssel,

· az összegnek belföldi postautalvánnyal vagy pénzátutalási megbízással a jogosult részére való továbbításával,

· az összegnek a jogosult részére kifizetési utalvánnyal történő kiutalásával (amelynek továbbítása távirati úton is történhet),

· az összegnek készpénzfelvételi utalvány útján történő kifizetésével,

· pénzforgalmi betétkönyv felhasználásával,

· postai küldemény utánvételezésével.

Készpénzfelvétel a bankszámláról:

A számlatulajdonos a bankszámlája terhére kiállított készpénzfelvételi utalvánnyal, illetve az annak adatait tartalmazó levél alapján készpénzt vehet fel a számlavezető pénzintézet, illetve - külön megállapodás alapján - más pénzintézet pénztáránál. "

Azaz, nem csak készpénz átadással történhet készpénzes fizetés. Szerintem ide illeszthető az utalványos fizetés is.

Ugyanakkor, ha vásároltam és számlát kértem, soha NEM kérdezték meg, mi közöm ahhoz a céghez, akinek a nevére a számlát kértem? Várom azt a jogszabályt, vagy rendelkezést, ami alapján ezt nem lehet!

Objektív dolgokat és nem szubjektív dolgokat várok....

nandy # 2008.08.06. 20:39

Azért lehet még hamis az a számla, mert a rajta szereplő tételeket nem a cég vásárolta, hanem te. Te pedig nem vagy anyagbeszerző, elszámolásra előleget sem vettél fel a cégtől.

Nem tudom, valamikor született erről egy állásfoglalás (PM), szintén hamisnak minősítette az ilyen számlákat. Persze ezt nagyon nehéz megfogni, készpénzes vásárlásnál nem tudni azt, hogy ki fizette ki a számlát.

De ha pl. a saját bankkártyáddal fizetsz, akkor bukta van, annak ellenére, hogy talán tényleg a cég részére vetted az anyagot, szolgáltatást.

nandy # 2008.08.06. 20:34

Azt a vásárlási utalványt gondolom nem te saját magad vetted, hanem a cégedtől kaptad.

A céged ezt egyszer már elszámolta költségként.

Ha az utalvánnyal vásárolt áruról számlát kérsz szintén a cég nevére, akkor egy kifizetést duplán fog elszámolni az a cég.

Nem is értem az egészet. Ha utalvánnyal vásárolsz, arról elvileg nem adhat számlát a bolt.

mimi_bacsi # 2008.08.06. 20:25

Konkrétabban? Mert nem találok SEHOL utalást, hogy más nevére nem állíthatják ki a számlát!

Sokszor volt úgy, hogy a városban járva eszembe jutott, szüksége lenne a cégemnek nyomtató patronra, és nálam a saját adózott pénzem volt, megvásároltam a patront, a cégem nevére kértem a számlát, majd a cégemhez visszatérve a cég kasszájából kivettem a kifizetett összeget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.08.06. 20:19

Az a számla hamis.

mimi_bacsi # 2008.08.06. 20:16

Szeretném megkérdezni a Tisztelt Fórumozókat, van-e konkrét jogszabály, törvény vagy eljárási rend: Egy saját névre szóló vásárlási utalvánnyal a vevő vásárol és a vásárláskor a cége nevére (vagy bárkiére, de nem a saját nevére) vagy a vevőtől eltérő magán vagy jogi személy nevére kéri a számlát!

Lehet-e gondja ettől, sért-e valamilyen jogszabályt? (mert soha nem kérdezték tőlem, ha valahol kifizettem az áru ellenértékét (készpénzzel) és egy cég nevére kértem a számlát)

Igaz, itt névre szól a vásárlási utalvány.

Ha lehet, konkrét jogszabályokat is szívesen fogadok, mert jelenleg sok az ellentmondás!