építési hitel szociálpolitikai támogatással


Srkzy # 2009.10.28. 07:43
  1. A felfüggesztésre, illetve átjegyzésre az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyző jogosult, az nála kezdeményezhető az eladást követő 30 napon belül.
  2. Az eladási árból levonható 2009. július 1.-től az ingatlant terhelő bankhitel X összegben.
  3. Átvihető/átjegyezhető :

1,6 M támogatás/jelzálog-nak a 48/83-X hányada
Remélem érthetően írtam.
Üdv.

marand # 2009.10.28. 04:48

Tisztelt Fórum,

2002-ben felvettünk 1,6 m ft. szocpol kedvezményt egy családi házra. Most ezt az ingatlant eladjuk 83 m ft-ért és veszünk egy másikat 48 m ft-ért. Ha kérjük a szocpol visszafizetésének felfüggesztését és utána a megvett ingatlanra terheljük rá, akkor mekkora összeget írnak jóvá a szocpolból? Az eladott házat hitel is terheli, ha ez visszafizetésre kerül, ez csökkenti a különbséget?

Válaszukat előre is köszönöm.

hoszime # 2009.10.16. 12:00

Tisztelt Fórumozók!

Családi ház építéséhez igénybevettük a szociálpolitikai kedvezményt, emiatt számlával kell igazolnunk az elfogadott költségvetés 70 %-át.
EGy ismerősöm - ugyan más intézetnél vette igénybe a támogatást - azt mondta, mivel családon belül történt a kivitelezés, egyeneságbeli hozzátartozó (esetükben szülő) legigazolhatott 20 %-ot saját családon belül történő munkavégzésként. NÁluk elfogadták. ( nem tudom jogosan - e ) MI ugyanebben a cipőben járunk, de nekünk azt mondták a 70 %-on felüli részt igazolhatja le.
A következő lenne a kérdésem. MIvel ezt a támogatást az állam nyújtja - függetlenül attól, hogy melyik hitelintézeten keresztül vesszük igénybe - nem mindenkire egyforma szabályok vonatkoznak?
Vagy esetleg nem volt jogos az ismerősömék 20 %-os családon belüli építési munka leigazolása..???
Mi sem rendelkezünk munkadíjról egyetlen számlával sem, miért fizetnék érte, ha a szülők meg tudják csinálni? Ja és az is szép, hogy többről kell számlát benyújtanunk, mint amennyi hitelt felvettünk. A saját pénzem igazoljam le, hogy belefektettem. De a ház ugyan elkészült..
Köszönöm