vatera apeh


bobeangyal # 2012.01.16. 19:34

Érdeklődöm, tud-e kapott-e valaki választ már a vaterás értékesítéssel kapcsolatban? Mint látható egyre többen próbálják jövedelemkiegészítésként kisebb kereskedelemmel kiegészíteni a havi bevételt. Lehet-e ebből bajom pl . veszek terméket és tovább értékestem?

KBIlona # 2012.01.16. 12:49

Szeretnék sürgős segítséget kérni!
Az lenne a problémám,hogy a mai nap folyamán adóellenőrzésen megbüntettek engem,mivel itthon adószám nélkül folytattam tevékenységet és nem tudtam számlát biztosítani/nyújtani.
De tájékoztattak,hogy 15 napon belül írásban kell nyilatkoznom és teljesen tanácstalan vagyok mit kell írnom ez ügyben.
Kihez kell fordulnom ez ügyben vagy kit kell keresnem segítséget kérnem.
Feleslegesen nem szeretnék terhelni senkit de teljesen kétségbe vagyok esve,mert én szerettem volna megvárni a Januári adózási változásokat megvárni és utána vállalkozást indítani.
Várom mielőbbi válaszukat és előre is köszönöm a segítségüket.

Blint # 2011.09.27. 13:30

Az lenne a problémám, hogy 2008 júliusában ellopták az irataimat és visszaéltek vele. Különböző személygépkocsikra licitáltak NAV elektronikus árverésen és különböző NAV régiókból kaptam leveleket, amivel mentem a 9. kerületi rendőrségre feljelentést tenni 2008 augusztusában. A NAV régióknak elküldtem a rendőrségi jegyzőkönyvet és levelet csatoltam hozzá, melyben leírtam, hogy visszaélés történt. A 10. kerületi rendőrkapitányságnak adták át az ügyet, ahol közigazgatási eljárást indítottak és le is zárták az ügyet ismeretlen tettes hiányában. Egyedül a miskolci NAV régió követelte a különbözetet, 505 ezer forintot, de nyomozást nem rendeltetett el visszaélés ügyében. Az ügyvédem fellebbezéseit, kérelmeit elutasította a NAV és a felkeresett szervek sem tudtak segítséget nyújtani neki. 2010 májusában a bíróság meghozta az ítéletet, hogy fizessem be a NAV követelését, és a 10. kerületi ügyészség által elrendelt nyomozást nem volt hajlandó megvárni. A NAV-nak elektronikus bizonnyítéka van csak, semilyen aláírással, fényképes igazolvánnyal nem tudta alátámasztani a vádjait. Tudtommal a NAV-nak kára nem keletkezett, emiatt is a követelésük jogtalan. Megkaptam a végzésüket, de a felülvizsgálati kérelemhez való levelet nem, mert nem kaptam meg róla az értesítőt, és úgy vették, mivel visszaérkezett hozzájuk, hogy átvettem. A végzésben emiatt az szerepelt, hogy a döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs, amit írtam kézbesítési vélelelmet azt elutasították. A jogi segítségnyújtós ügyvédem nem írt felülvizsgálati kérelmet, mert nem látott esélyt és a jogi segítségnyújtó szolgálat sem rendelt ki új ügyvédet. A nyomozást tettes hiányában felfüggesztették, a panasz benyújtási határidőből kicsúsztam, mert az ügyvédem azt se írta meg. Elmentem a 10. kerületi ügyészségre és ők tanácsolták írjak levelet pl. tanúk, akik velem voltak az eltűnés napján, vagy ami előrelépés lehet a nyomozás folytatásában. Jelenleg a válaszukat várom. Sajnos nem vagyok fizetőképes, emiatt sikerdíjas ügyvéd lenne megfelelő számomra.

végrehajtó1 # 2011.09.17. 20:18

igen

laki79 # 2011.09.17. 18:23

ez azt jelenti, hogy bármikor ön revíziózhatok, nem kell előtte vagy a revízióval egyszerre fizetnem is az ehhez kapcsolódó díjat/költséget? anélkül is megtehető?

végrehajtó1 # 2011.09.17. 18:11

De hogy.Bármikor önreviziózhatod magad.

laki79 # 2011.09.17. 15:01

önrevíziót végeznék, de eléggé üres a zsebem. Jól tudom azt, hogy fizetni kell valami önellenőrzési pótlékot, ha önrevíziót akarok végezni és amíg azt be nem fizetem, önrevízió sem lehet?

omarion # 2011.06.24. 03:55

Úgy látom, hogy nem nagyon írnak már ide.
Nekem lenne pár problémám.
Vaterán szeretnék eladni, úgy, hogy felrakok termékeket, amik még nincsenek nálam, majd ez amikor valaki leüti, akkor én megrendelem külföldről.
Tehát csak viszonteladóként működnék közre.
Rendszeresen csinálnám ezt, de kis haszonnal kb. 1000 forint egy terméken, amiből még ugye fizetnem kell a vaterának jutalékot a sikeres eladás után.
A tehát minimális haszonnal. Az lenne a kérdésem, hogy ezt kell-e jelentenem az apeh felé?

chrisnemeth # 2011.05.09. 07:35

Remélem jó helyen teszem fel a kérdést, arról szeretnék érdeklődni hogy a vaterán eladott dolgok utána kell-e adót fizetni, van-e egy minimum összeg amit ha nem érek el, akkor nem kell adózni?

Továbbá hogy lehet-e GYED mellett csinálni, kereső tevékenységnek számít-e?

Nem nagy tételben árulnék, csak 1-2 feleslegessé vált itthoni ruhát, játékot, stb.

A válaszokat előre is köszönöm!

nandy # 2010.12.31. 16:25

Ha azt gondolod, hogy megúszhatod a könyvelőt, akkor sajna tévedsz...

kovacsz # 2010.12.31. 16:03

Internetről szerezném be a termékeket, tehát számla nem lenne róla.
Az APEH is segít, ha megkérdezed őket. :-)

csucsu00 # 2010.12.31. 15:37

Pár mondatba nem tudnád leírni, ha mondjuk van 100e havi bevételem amiből kb 25e a nyereség akkor ha mindent befizetek mennyi marad, csak azért kérdem, hogy érdemes a ilyesmin gondolkodni.

nandy # 2010.12.31. 13:16

Érdemes lenne felkeresned egy könyvelőt, aki rád szán 1 - 1,5 órát, és elmagyarázza, mi hogyan működik.

csucsu00 # 2010.12.30. 17:38

Sziasztok!

Szeretnék segítséget illetve infót kérni.
A vaterán szeretnék árulni üzletszerűen.
Van főállásom heti 40 órás.
Gondolom egyéni vállalkozónak kell lennem, hogy a tevékenységet legálisan végezhessem.
Kérdéseim a következők lennének.

  1. Milyen költségei vannak a magánvállakozásnak?
  2. A nyereség után mekkora adót kell befozetni?
  3. Milyen egyéb költségek merülhetnek fel?
  4. Mivel a főállásomba már megfizetem a Tb-t nyugdíjt stb... így azt már vállalkozóként ugye nem kell?

Internetről szerezném be a termékeket, tehát számla nem lenne róla.

Elnézést ha badarságot írtam volna, de nagyon nem vagyok otthon ilyen ügyekbe.

Előre is köszönöm a választ.

Rexor # 2010.12.22. 11:41

Nagyon tetszenek ezek a hirdetések, amikor delware cégek alapítását ajánlják mint lehetőséget az adófizetés minimalizására. Ha ilyen egyszerű lenne a dolog azt hiszem nem is lenne szükség adótanácsadókra :).

Csak egy két apróság, mielőtt valaki ilyenbe belevág:

  • attól még, hogy valakinek delaware cége van Mo-n van a tevékenység tényleges ellátása, tehát itt nagy valószinűség szerint telephely fog keletkezni. A magyar fióktelep pedig Mo-n adózik.
  • ha a delaware-i társaság "managementje" Magyarországon ülészik, itt lesz a központi ügyintézés helye, tehát innetől magyar illetőségű lesz a társaság. Ha magyar illetőségű a társaság szintén itt adózik Mo-n.
  • A delaware-i társaság un. ellenőrzött külföldi társaságnak minősül magyar szempontból, ami többek között azt is jelenti, hogy az ott keletkezett nyereséget is le kell adózni Mo-n
  • aztán nem beszéltem arról, hogy magánszemélyként ki is kell venni a társaságból a pénzt, az osztalék után pedig szja fizetési kötelezettség van.
  • stb.
nandy # 2010.12.17. 22:10

Krisztina:
Nem ajánlom! alapvetően abban az országban kell adózni, ahol ténylegesen tevékenykedsz. Az pedig nem az USÁ-ban van, hanem Magyarországon...
Ráadásul egy ilyen külföldi cég fenntartása nem kevés pénzbe kerül.

nandy # 2010.12.17. 22:09

Jingsaw: Az adó számításánál nagyobb probléma, hogy egy esetleges adóellenőrzés során a feltárt adóhiányra megállapítják majd a bírságot, és a késedelmi pótlékot is. Így már könnyen az adókötelezettség dupláját is befizettethetik veled.

Ezért jó lenne, ha inkább könyvelőhöz fordulnál, és magatoktól vallanátok be a jövedelmet, adót.

horvathkrisztina31 # 2010.12.17. 21:01

Kedves előttem szóló, a következő lehetőséget ajánlották nekem:

USA cégalapítás, 0% nyereségadóval.
Bár én úgy vagyok vele, hiszem ha látom, azért egy utánajárást megér mindenképp, főleg, hogy ingyenes konzultációra is van náluk lehetőség.

ha érdekel az oldal címe:
http://diamondriver-inc.com/?…

én is árulok teszveszen és vaterán egyaránt, és jó lenne ha lenne egy ilyen lehetőség ténylegesen.
ha esetleg te jutottál valamire akkor kérlek írj be ide ezzel kapcsolatban. köszönöm

Krisztina

Jigsaw # 2010.12.16. 12:17

Hello nandy!

Sokat olvastam mostanában a témáról, gondoltam személyesen is megkérdem a véleményedet. Vaterán árultam idén szeptember és december között kb 3 hónap alatt sikeresen kb 1.8 millio értékben. Az árú külföldről volt, csak az átutalások vannak meg a beszerzésükről. Az eladásból lett kb. 100-110 + értékelésem, kb 40 nyaklánc, a többi különböző kabátok, pulcsik, többnyire újak. Nem lett az adó bekalkulálva az eladási árakba, az elsődleges munkámból éves szinten több100 ezer szját vonnak le. Szerinted hogyan kellene ezt jövőre intéznem? Ennek az 1.8-nak tényleg a 90%-át számolják úgymond haszonnak, amiből 20-on akárhány % az adó?! akkor még többet kéne befizetni, mint a haszon volt.. Várom válaszod! Köszi!

nandy # 2010.12.11. 17:15

vitanzs: ha az a Kft működik, akkor a személyes közreműködés megvalósul.

nandy # 2010.12.11. 17:14

kedves sunlight, olvasd el mégegyszer ezt a topikot. Nincs, és soha nem is volt olyan szabály, hogy ha 800 ezer forint feletti értékesítésed van, akkor az adóköteles.
Ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb a kérdés.
nem kell sokat visszaolvasnod, csak 3-4 hozzászólást, ahol leírtam az adózás lényegét.

sunlight # 2010.12.11. 12:22

Kedves Fórumozók!

Most hallottam, hogy a vaterán 800.000 Ft éves "jövedelem" után az Apehnek adózni kell. Én magánszemélyként árulok fennt dolgokat, többnyire használt megunt termékeket, de volt hogy újat is tettem fel, mert kaptam másikat, vagy a méret nem lett jó. Tehát elenyészők a tételeim. A lényeg az, hogy a barátom megkért rakjam fel a motorját a vaterára 890.000 Ft-ért. El is vitték a motort, az adás-vétel sikeresen zárult. Csakhogy mivel nem az én motorom volt, a nevemen sincs ilyesmi és nem is volt, én most akkor kell hogy adózzak ezután? Mert nem az enyém volt a motor. Be kell vallanom? Nem is gondoltam erre, mikor feltettem, hiszen most akkor én fogok szívni, mert tettem valakinek szivességet? Kérem segítsen valaki, hogy mi a teendőm. Köszönöm szépen előre is.

vintazs # 2010.12.09. 22:20

Internetes kereskedelemmel szeretnék foglalkozni, többnyire aukciós oldalakon értékesíteni. Jelenleg felsőoktatási intézményben tanulok, azonban levelező szakon, munkahelyem nincs. Értesüléseim szerint, és ahogy ezt az előző válaszban is olvastam, ha egyéni vállalkozóként szeretném ezt űzni, akkor összesen kb havi 60ezer forint járulékot kell megfizetnem akkor is, ha semmi forgalmam nem volt. A kérdésem az, hogy amennyiben egy egyszemélyes Kft-t alapítok, akkor is feltétlen kell fizetnem ezt az összeget minden hónapban? Ha jól értelmezem amit olvastam, Kft esetében csak személyes közreműködés esetén kell fizetni járulékokat, azonban ilyen kötelezettség nincs. Megoldható tehát, hogy csak a tényleges forgalmam után adózzak, eltekintve más állandó terhektől?
Előre is köszönöm a választ!

nandy # 2010.10.21. 21:32

3. Ezt a kérdésedet nem igazán tudom értelmezni. Nem az a döntő, hogy te mit szeretnél, hanem a valóság. Ha tényleg csak a saját cuccaitokat adjátok el, azt megteheted sima magánszemélyként, és nem kell adószámot kérned. De ha emellett kifejezetten eladásra vásárolt cuccokat is értékesítesz, akkor szerintem a saját cucc eladását már nem lehet bizonyítható módon elkülöníteni a vásárolttól, így az egészre az üzletszerű értékesítés szabályait kell alkalmazni. (és akkor ugrott a GYED is)

4. Szerintem nem kötelező a vállalkozói engedély.

5. Induláskor az adószám kiváltását javasolnám magánszemélyként, aztán ha tényleg beindul a dolog, onnantól mehet akár az egyéni vállalkozás is. Arra kell figyelni, hogy egyéni vállakozóként köteles vagy fizetni havonta a minimálbér utáni járulékokat akkor is, ha semmi hasznod nincs. Tehát érdemes meggondolni!

nandy # 2010.10.21. 21:24

1. Nagyon keskeny a határ az üzletszerű és a nem üzletszerű értékesítés között! Ha eladsz egy vében 5 db 128-as méretű pulcsit, aztán köv. évben 5-6 db 134-es méretűt (ugyanez cipőkkel, kabátokkal, néhány játék stb...), akkor talán egyértelmű, hogy a saját használt ruháitokat adjátok el. De ha felteszel egy évben 50-100 db pulcsit, azt már nagy valószínűséggel nem a te gyermeked hordta el, hanem eladásra vetted. Ezért nézi az apeh a jutalék nagyságát (ami a forgalomtól függ), és a tételszámot is. Ha valaki egy évben 3-4 ezer tételt értékesít, az már nem lehet nem üzletszerű - hacsak nincs 20 gyereke!

NEM üzletszerű értékesítés esetén van egy olyan szabály, hogy ha az eladott ingóság beszerzési ára nem állapítható meg (mert pl. nincs meg a számla), akkor az eladási ár 75%-a levonható költségként, és a maradék 25% után kellene adót fizetni. De ha ez a 25% nem haladja meg a 200 ezer forintot (tehát az összes bevétel a 800 eezr forintot), akkor nem kell megfizetni az adót utána.
Ha üzletszerűen értékesítesz, az az első forinttól adóköteles, és ha nincs meg a beszerzés számlája, max. 10% költséghányad vonható le.

2. Ha nem folytatsz üzletszerű értékesítést, akkor nem veszélyezteti a GYED-et, hasonlóan ahhoz, mint amikor eladod az autódat, lakásodat. Üzletszerű értékesítés esetén viszont elveszted a GYED-jogosultságod.