diákhitel behajtása apeh által


végtelen # 2011.05.31. 09:54

Felmondott és APEH-nak behajtásra átadott diákhitellel kapcsolatban kérném jogászok, hozzáértők segítségét. 300 ezer forint felvett diákhitel 2007. májusban felmondásra került egyösszegű kifizetési esedékességgel.
2008. márciusban DH központ a tartozást átadta az APEH-nak behajtásra 980 ezer forint követeléssel.
Ugyanebben az időben az APEH átadta a tartozást munkáltatónak, hogy a tartozást köztartozásként adó módjára fizetésből tiltsa le. Munkáltató által APEH felé azóta is folyamatban van a letiltás. Mostanig a fizetésből letiltottak 570 ezer forintot, a munkáltató szerinti hátralék így még 410 ezer forint. 16 hónap múlva lejárna végre. Közben a 2007 évi adóbevallás után visszajárt volna 65 ezer forint adó, majd 2008-ban 6 ezer forint, amit APEH visszatartott a köztartozás kiegyenlítésre. Erről munkáltatónak nincs tudomása, ő elejétől kezdve tiltja a fizetés 33%-át (amíg el nem fogy). Amiért segítséget szeretnék kérni az, hogy minap kaptam a DH központtól egy fizetési felszólító értesítést, amiben közli, hogy a xxx számú DH szerződést 2007. májusban felmondás miatt megszűnt, a tartozás egy összegben esedékessé vált és esedékessé vált tartozás maradéktalan megfizetése nem történt meg, ezért a fennálló követelést az APEH-nak végrehajtási eljárás lefolytatása érdekében átadták.
Tájékoztatásul közlik még, hogy pénztartozás esetében a Ptk. 301. § értelmében felmerült költségeket is meg kell téríteni, végül közlik, hogy jelenleg még 840 ezer forint tartozást tartanak nyilván. Valaki érti ezt? Aki igen, kérem segítsen, mert én sajnos nem. fel lehetne hívni a megadott DH ügyfélszámot, de előbb elkezdtem a neten olvasgatni és nem sok biztatót hallani a DH központról, ezért előbb gondoltam megkérdezem itt, talán vannak jogász, hozzá értők akik segíteni tudnak nekem eligazodni ebben a zavaros ügyben.
Ha DH felmondott egy 300 ezer forintos hitelt, majd azt 980 ezer forinttal átadta APEH-nak, akkor az már nem hogy kamatos, de kamatos kamatos kamattal lett átadva behajtásra, vagy nem? Ha APEH 3 éve elkezdte azt a tartozást behajtani mint adót, közterhet, és jelenleg is behajtás alatt van és még van max. egy év a tartozás teljes behajtásáig, eddig a már kamatos kamatú 980 ezres tartozásból lement több mint a fele, (fizetésből 570 ezer + adóbevallás utáni visszaigénylésből 71 ezer forint, azaz 640 ezer ft), akkor mi ez a mostani DH által nyilvántartott még mindig 840 ezres tartozás? Lehetséges ez? Ha már egyszer átadták APEH-nak, akinek megy is a letiltás folyamatosan és lassan már végre lejárna, hogy van az, hogy közben DH újra elkezd követelni??? Segítség!

végrehajtó1 # 2011.05.31. 12:50

Menj be a Navba és kérj részletes kimuztatást hogy hova és mennyit utaltak.Ha ez meg van akkor gyere vissza.

derpate # 2011.05.31. 12:55

Sürgősen írj levelet a DHK Panaszkezelési osztályának:

  • sürgősen állítsák le az APEH-nál az újabb végrehajtási eljárást. (mert már egy folyamatban van)
  • kérj hitelszámla egyeztetést a 980 eFt-ról.
  • mellékeld a levonásokat tartalmazó bérjegyzékek másolatait és kérd meg őket a soron kívüli kivizsgálásra.
  • A leveledet vidd el a DHK valamelyik ügyfélszolgálatára és ott pecséttel aláírással vetesd át. Ha nem veszik át,tértivevényes levél.

A panaszlevél és a törlesztési dokumentumok legyenek, mindig kéznél, ha az apeh új végrehajtást indítana nagy szükség lesz rá.

végtelen # 2011.05.31. 14:06

végrehajtó, derpate köszönöm a gyors válaszokat! Uramisten, tudtam, éreztem, hogy ez valami jó nagy gubanc lehet, eleve azt nem értettem miért adnak ki ugyanarra ügyre még egy NAV végrehajtást, évek múlva miközben a NAV-os letiltás folyamatosan ketyeg, sőt lassan lejáróba is kerül.,
Akkor most merre rohanjak? NAV vagy DHK?
DHK -nak csak egy ügyfélszámuk van közölve levél alján, illetve láttam, hogy van egy Panaszkezelési Osztályuk, ide csak postai úton levélben lehet hozzájuk fordulni, sajna telefonon nem. Személyesen Bp., én pedig 300 km-re..Nem is értem, ha egyszer működik független panaszkezelési osztály, telefonos elérhetősége miért nincs.
NAV-hoz megint csak személyesen lehet bemenni, telefonon tuti semmit nem intézhetek. Nem vészes, ide el tudok utazni (ez csak 15 km), de sajna ma már tuti nem.

Holnap azonnal jövök, reggel hívom DHK-t, aztán NAV-hoz megpróbálok eljutni valahogy, remélem elengednek a főnököm.

Szerintetek előfordulhat, hogy DHK újra kiadta NAV-nak végrehajtásra és a NAV nem veszi észre, hogy ez már folyamatban levő, sőt lassan lejáró ügy? Be sem azonosítanak (adószámom, felmondott DH hitel egy már meglévő ügy) tényleg indíthatnak meglévő behajtásra még egyet? Érthetetlen komolyan.

végrehajtó1 # 2011.05.31. 17:14

Igazából a vh kérő felel a tartozás valódiságáért ,nagyságáért. Ha ez csökken akkor a Diákh-nek kötelessége közölni a végrehajtóval(azaz a Navval.)
Ha többet vonat (azaz hajt végre) akkor ezzel okozott kárért a PTK szerint felel.(VHT)

Azért írtam hogy a Nav-hoz menj mert ott gyorsan ki tudják mutatni mennyit tiltottak és utaltak, valamint tartottak vissza.
És ha nem jogos adj be Vh kifogást a Nav-hoz.

végtelen # 2011.06.02. 12:25

Visszajöttem...
Ma voltam a NAV-hoz. Bocsánat, ha esetleg nem tudom összeszedetten leírni mire jártam, de agyilag zokni vagyok most, nem sok mindent értek az egészből. A végrehajtó elég rendes volt egyébként. Elém tett egy két oldalas papírt, aminek egyik oldalán volt az a kimutatás mikor mennyi összeg letiltás érkezett be hozzájuk a fizetésemből, amit ők utaltak/nak is mindig tovább a DHK-nak. Az összeg egyezik a bérjegyzékeimen szereplőkkel.
Papír másik oldalán pedig a hozzájuk DHK által küldött legutolsó (februári) frissített kimutatás volt. Na ebből nem értettem semmit, de még maga a végrehajtó fiatalember sem nagyon. Ezen oldalon is szerepelnek a DHK-hoz beérkezett letiltások összegei, de e mellett még olyan adatok is, hogy a beérkezett letiltás összege után mennyivel csökkent a tartozás, mellette pedig még kamat feltüntetve. Úgy magyarázta a végrehajtó fiatalember, hogy az a baj, hiába elkezdték a 980 ezer forintot letiltani, eleinte (2008-2009 évben végig) olyan kevés összegek érkeztek be (10-13-16 ezer forintok, 3-4 hónapban pedig kimaradás is volt mert sajnos táppénzen voltam) hogy azzal a DHK -nál a tartozásom tulajdonképpen nem csökkent, hanem hónapról hónapra nőtt a rászámított kamatok miatt. 2010.márciustól lett magasabb a letiltások összege (23 ezer ft), most pedig 2011 januártól (25 ezer) ami a végrehajtó fiatalember szerint már egy elfogadható nagyságú összeg, és ha kezdetektől így ment volna, most talán a DHK által számított tartozás is sokkal többel csökkent volna. Így tulajdonképpen semmit, vagyis alig. 3 év alatt a 980 ezer tartozásból letiltottak eddig tőlem 590 ezer forintot, a NAV-nál legutolsó frissített februári állapot szerint 740 ezer forint DHK tartozás van, amit pedig nekem küldött most a DHK, azon 840 ezer. Amit a NAV végrehajtó sem értett és tudott rá választ (azon kívűl, hogy jegybanki alapkapmat számolnak), hogy mi alapján, honnan kezdve, hogyan számolja a DHK a kamatot vajon. Például DHK-nak hogy jött ki a legutoljára nekik is megküldött 60 ezer forint kamat fél évre. Érthetetlen. Nem csak a velem foglalkozó végrehajtó nem értette "az egész DHK-t, mi alapján mit hogy számolnak és egyáltalán mikor lesz vége egy ilyen tartozásnak", de a még vele egy szobában ülő másik két végrehajtó kollégája sem. Pedig nem én vagyok egyedüli "diákhiteles ügyfelük".
Annyit tudott javasolni a végrehajtó fiatalember, hogy írjak mielőbb egy részletfizetési kérelmet a DHK-nak, írjak bele valamit, hogy például sikerült jobb fizetésű munkát találnom, és részletekben a mostani 25 ezer forint letiltásnál tudnék pár ezer forinttal többet (30 ezret javasolt) fizetni. Ha ezt a DHK engedélyezné, akkor a végrehajtást felfüggesztenék, és legalább az nem fenyegetne, ha ingatlanom vagy autóm lenne a közeljövőben (mert sajnos most még az sincs, de 3 éven belül úgy néz ki talán lesz) akkor nem kerülne egyből veszélybe.
Amit már a végén végképp nem tudtam felfogni, rákérdeztem, hogy akkor most a DHK újabb végrehajtást indított, ezt valóban elindítják? Erre egyszer az volt a válasz, hogy igen, majd az, hogy nem. Igen is meg nem is. Nem értettem és most sem értem hiába próbálom visszaidézni a szavait. Azt mondta, hogy ugyanerre a már meglévő végrehajtási ügyemre nem indítanak egy teljesen új második vh-t, de a DHK által megküldött 840 ezres tartozásra újraindítják erre az összegre (?), istenbizony de képtelen vagyok kiigazodni már ezen az egészen..

Szóval a lényeg amire jutottam ma tömören: 980 ezer forint tartozásból 3 év alatt letiltottak közel 600 ezret, és jelenleg van 840 ezer tartozásom, vagyis lement 140 ezer. Mert a kamat a DHK-nál az véget nem érő időkig ketyeg...én pedig fogalmam nincs ezek után mitévő legyek? Kérlek segítsetek!
Írjam meg a végrehajtó által javasolt kérelmet 30 ezer forintra a DHK-nak, vagy hagyjam így, és megy tovább 25 ezrével (fizetés emelés talán 10 év múlva), mit javasoltok? Mert én most legszívesebben felakasztanám magam. Úgy örültem, hogy egy év múlva ilyenkor már nem lesz a letiltás, megkönnyebbülhetek, és ki lesz fizetve a 300 ezer forintos diákhitel fejében az a 980 ezer. Álmodik a nyomor. HELP

végrehajtó1 # 2011.06.03. 18:51

A diákh.közp. nem hasraütésszerüen adja meg a tartozás összegét ellentétben sok követeléskezelő céggel ellentétben.
valószínű hogy az összeg nőt hiszen évekig nem vagy alig fizettél.
De ha nyugtalanít írj levelet a dhk-nak és kérj kimutatást.

végtelen # 2011.06.08. 07:21

Újra itt. Végrehajtó1, köszönöm, hogy válaszoltál. Hála vannak azért még emberek akik odafigyelnek a segítséget kérőkre. Azt nem is feltételeztem egy percig sem, hogy hasra ütés szerűen állapították volna meg a tartozás összegét. Csak egyszerűen nem értettem, hogy miért csak alig csökkent a tartozás majdnem hatszázezer forint letiltás után. Meg azt, hogy a kamatot nem tőkére számolják. Volt ugye a háromszáz ezres tőke tartozás, amiből felmondáskor lett majdnem egymilliós tartozás. Erre kiadták a végrehajtást, eltelt három év, tiltás megy folyamatosan, és akkor jön a DK kp.-tól, hogy még mindig nyolcszázezres tartozásom van. De mostmár értem miért van így sajnos. Felhívtam a DH kp. ügyfélszolgálatát is. A kamatszámítást három éve nem a háromszázezres tőketartozásra hanem a majdnem egymilliós (a már eleve kamatokkal növelt tőketartozásra, amire elindult a végrehajtás is) történik. Vagyis van most még a nyolcszázezres tartozásom, akkor hány évig fogják még ezt 25 ezer forintjával tiltani, lesz ebből a tartozásból egyáltalán nulla valaha? Tudom, ha egy összegben kitudnám most fizetni akkor igen, de sajnos ennyi pénzt egyszerre sem most, sem az elkövetkező pár évben nem tudok kifizetni.

VargaAnett # 2011.07.05. 13:09

Kedves Jogi Fórum!

Ugyan ebben a témában szeretném a segítségeteket kérni. Én sem fizettem rendesen a Diákhitelemet, felmondták és átadták a NAV-nak behajtásra, több mint 1M Ft-ról van szó. Tavaly november óta vonják is a fizetésemből. Tökéletesen elégedett voltam evvel a megoldással, a maradék fizetésemből úgy ahogy meg tudtam élni, a hitel is csökkent látványosan hónapról hónapra. Ma azonban nem bírtam kivenni a fizetésem a bankból, ahol közölték, hogy inkasszó van a számlámon. Csak ez lehet, mert nincs más ekkora összegű tartozásom. Evvel gyakorlatilag ellehetetlenítették a helyzetemet. Még ebben a hónapban ki tudtam venni bizonyos összeget a bankból, de a 35 napos inkasszó érinti a következő hónapi fizetésemet is.
Olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet ebben a helyzetben tenni? Egyedül élek albérletben, rezsit élelmiszert kell magamnak biztosítani, ami 0 ft-ból igen nehéz. Lehet vmi kérelmet beadni a Nav-nak, hogy méltányosságból tekintsenek el az inkasszótól??? Nem akarom, hogy a tartozásom elengedjék a tartozásom, mert én csináltam magamnak, úgyhogy természetes, hogy kifizetem, és így tökéletes is lenne, ha minden hónapban levonnák a kis 24.000-et.
Kérem segítsenek, hogy hova forduljak? Az Önkormányzat Adócsoportjához, vagy a területileg illetékes NaV kirendeltséghez??? Van-e erre nyomtatvány?
Segítségüket előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.07.05. 15:23

Először is kérdezd meg a bankban hogy ki tette rá az "inkassót".És nézz utána hogy miért.

Majd ha tényleg a Nav és a hitel miatt akkor adj be vh kifogást mert nem lehet a munkabérből letiltani és pluszz még a letíltás után vissza maradt fizetést le "inkassózni".

diakhitel # 2011.07.05. 19:24

Tisztelt Hozzáértők!

Segitsen nekem valaki legyenszives. Diakhitel tartozas miatt folyik ellenem vegrehajtas. Szerintem a szerzodesem 2005 nyaran kellett felmondaniuk. Akkor kertem reszletfizetest amit megkaptam, de akkoriban nem tudtam fizetni. Most kaptam egy levelet a diakhiteltol, hogy a nyilvantartasuk szerint a felmondas 2006.02.01-en tortent. Gondolom azota vagyok apeh vegrehajtas alatt. 1 eve kaptam inkasszot. Azt szeretnem megtudni, hogy az 5,5 eves elevulesi ido mikor jar le? Es ha elevultem mi tortenik a maradek tartozassal? Ezt torlik, vagy csak nem lesz vegrehajthato? Mert a diakhitel szamon tart, de szerzodesem ugye mar nincs, es ez innentol mar ado tartozas szerintem.

Koszonom a segitseget!

diakhitel # 2011.07.06. 14:23

Tisztelt Hozzáértők!

Ha egy ev volt a hitelfelomondasom a dhk-nal az az egy eve nem szamit bele az apeh vegrehajtasba ugye?

proni # 2011.09.17. 09:12

Érdeklődni szeretnék,hogy a diákhitel tartozás elévül-e?A fiam külföldre költözött,ott is kíván letelepedni.A diákhitelét viszont nem kívánja fizetni.Ingatlanja,autója magyar bankszámlája nincs.A felszólító leveleket én nem veszem át.Az állandó lakcíme nálam van.A mi ingatlanunkra remélem nem tudja rátenni a APEH a kezét?!A kérdésem az,hogy elévül-e egy idő után a tartozás,vagy ha egyszer örököl majd utánunk,akkor számíthat arra,hogy lecsapnak rá?Gondolom a külföldi munkahelyén nem tudják letiltatni a béréből.
Köszönöm a választ!

végrehajtó1 # 2011.09.17. 13:07

elévül.Te ingatlanod nincs veszélyben.

marcika # 2011.09.18. 07:37

Kedves Proli
én csak egy gondolatot tennék hozzá:

Annak idején felvette a diákhitelt és talán még ingyen is tanult. Ergo elvárja a társadalomtól, hogy még most is fizesse a hitelét? Mit gondol kivel fogják kifizettetni az ilyen ingyenélők húzásait?
A mostani diákokkal. Remélem büszkék magukra!

marcika # 2011.09.18. 07:38

elnézést Proli=Proni

végrehajtó1 # 2011.09.18. 09:19

Annak idején felvette a diákhitelt és talán még ingyen is tanult. Ergo elvárja a társadalomtól, hogy még most is fizesse a hitelét? Mit gondol kivel fogják kifizettetni az ilyen ingyenélők húzásait?

Ez érvényes a nem fizető deviza hitelesekre is.Az adót nem fizetőkre, a számlát nem adó vállalkozókra.
Az egész ország ezt csinálja.

marcika # 2011.09.18. 14:03

Hurrá, csináljuk mi is :)

efi99 # 2011.09.18. 14:17

Mivel valaki kitalálta és bevezette azt a hülye fogalmat, hogy elévül.
Milyen alapon? Ne évüljön el, hajtsák be akár 50 év múlva is. Ami csalás volt 5 éve, az most is az.

laki79 # 2011.09.18. 15:31

Valahol azt olvastam, hogy az adók módjára behajtható köztartozás (pl.: diákhitel) behajthatatlanság címén már nem törölhető. Ez azt jelenti, hogy hiába telt le az 5,5 év, akkor sem szabadul a tartozástól az illető?

végrehajtó1 # 2011.09.18. 17:33

Behajthatatlan saját (Navos)tartozásokat a Nav törli.Az adók módjára történő tartozások behajtása ugymond nem adótartozás, mint pl. az áfa tartozás.Ezért a Nav nem törölheti.Ezeknél a Nav csak végrehajtói szerepet tölt be.Tehát el sem engedheti.

laki79 # 2011.09.18. 17:41

Akkor elvileg a diákhitel a fizetni nem tudó / nem hajlandó delikvens élete végéig behajtható / számon kérhető?

proni # 2011.09.19. 07:41

Felháborító,úgy-e?!Mielőtt 'lecsalóznák',azért elmondom,hogy törlesztettem mindkét gyerekem hitelét,eddig tudtam,nem könnyen,de kinyögtem.Sajnos,úgy hozta az élet,hogy már a gyógyszereimet sem tudom megvenni,vegetálok...Az idősebbik gyerekem(bár Ő is évek óta külföldön él) törleszti a sajátját.A fiatalabbnak nincs rá lehetősége,egyenlőre szeretne Ő is talpon maradni.A felháborító az,hogy el kell hagyni az országot,értelmes diplomás fiataloknak.Ne mondják,hogy van munka itthon!Ne higgyék,hogy kalandvágyból (jó kedvvel)kényszerülnek menni!

efi99 # 2011.09.19. 17:00

Felháborító, igen.
"A fiam külföldre költözött,ott is kíván letelepedni.A diákhitelét viszont nem kívánja fizetni"

  1. Külföldön több a fizetés, lenne miből előbb-utóbb.
  2. Nem kívánja = nem akarja, az értelmező kéziszótár szerint.
  3. Valaki(k)nek ki kell fizetni. Ha más nem, akkor a többiek plusz 32 Ft-tokkal. Sok 32Ft, sok plusz.

Nincs ez így rendben.

laki79 # 2011.09.19. 17:15

Hát én utánaérdeklődtem egy-két helyen, és felemás válaszokat kaptam elévülés ügyben. Diákhitellel kapcsolatban és adótartozással kapcsolatban is.
A paragrafusok pedig egy laikus számára összességében sokszor kibogozhatatlanok.
Nehéz azt egy laikusnak eldönteni, hogy kinek és mit hihet el.