Banki tartozás - speciális elemekkel


aLamer # 2005.09.06. 09:19

Üdvözletem! Sajnos nemrégiben megismertetett a sors egy "emberrel", aki rákos, haldokló betegnek ismertette meg magát, akiben azt hittem bízhatok. (Röviden:)Sajnos azon felül, hogy kölcsönadtam neki, még közös számlát is nyitottunk továbbá kezese lettem egy nagyobb hitel felvételénél, mivel elhittem neki, hogy az csak pillanatnyilag kell, s mielöbb rendezni fogja. Azóta kiderült, hogy semmi nem volt igaz az állításai közül én meg itt maradtam egy olyan közös számlával miből nem tudok kilépni, mert már nem tudom vele felvenni a kapcsolatot, s arról a hitelről sem igazán tudok már miben kezességet vállaltam:( .. csak abban bízok, hogy "rendesen" intézi a törlesztést s mint kezestől nem próbálják meg behajtani a tartozást. A kérdésem az lenne, hogy hogyan léphetnék ki mégis a közös lakossági számlánkból, illetve a kezesség alól hogyan kérhetném a felmentésem. Sajnos elég agyafurt csaló az illető, így voltaképp nem sok konkrét bizonyítékom van ellene :c/ Köszönök bármiféle segítséget előre is.

office1 # 2005.08.24. 15:08

Kedves Bogi!

A párja bizonyára készfizető kezességet vállalt az öccse tartozása után, ami azt jelenti, hogy egy sorban felel az öccsével a tartozáért, azaz a bank választhat, hogy a követelést az adóstól vagy közvetlenül a kezestől hajtja be. Az Önök esetében bizonyára sikeres volt a kezessel szembeni végrehajtás, mivel a munkbéréből letiltották a tartozást. Az ügy összes körülményeit meg kellene vizsgálni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, a bank és a végrehajtó miért nem elsősorban az adóstól kísérelte meg behajtani a követelést. Elképzelhető, hogy az öcs munkabérét már terheli valamilyen más jogcímen letiltás, így abból már nagyobb százalékot a banki tartozás fedezetéül nem lehetett letiltani, de az is lehet, hogy nem bejelentett munkabérjövedelme van, vagy a a jövedelmet nem munkabérként, hanem más jogcímen, pl. vállalkozóként kapja a párja öccse. ezek a körülmények mind befolyásolhatják a végrehajtás irányát. Sajnos készfizető kezesként nem lehet kifogásolni, ha a bank a követelést közvetlenül a kezestől hajtja be. A kezesnek a polgári jog alapján ilyenkor megtérítési igénye nyílik meg az adóssal szemben, azaz követelheti, hogy az adós fizesse meg neki azokat az összegeket, amelyeket a végrehajtás során ő kezesként a bank felé az adós helyett megfizet. A kezes által teljesített fizetésnek megfelelő mértékben a követelés és az azt biztosító jogok is (így az Önök esetében a jelzálogjog) a tövény erejénél fogva a kezesre száll.

gelar # 2005.08.23. 19:18

Tisztelt Olvasó!

A problémám a következő lenne : 2003-ban párom öccse felvett egy nagyobb összegű, ingatlanfedezetes hitelt. Kezesként párom és az anyukájuk szerepelt. Egyéb okokból kifolyólag nem lett fizetve a hitel (úgy volt, hogy az anyukájuk fizeti, mert neki kellett és szól, ha valami gond van, de nem szólt) és egyszercsak párom kapott egy felszólítást, hogy 8 napon belül a teljes összeget fizesse be járulékokkal együtt. Ezt sajnos nem tudta megtenni és meg lett kérve emelt részletfizetéssel, amit az anyuka szintén nem fizetett, így a párom testvére felkerült a BAR listára. Felmerült, hogy a fedezetként felkínált ingatlan el lesz adva, de nem sikerült eladni és egyszercsak felhívatták párom a pénzügyre náluk és közölték vele, hogy bírósági végzés van, hogy innentől kezdve tiltják a fizetésének a 33%-át. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez az eljárás így helyes volt-e, nem-e a főadóstól kellett volna bírósági végzéssel a fizetéséből vonni, vagy ez így normális, hogy rögtön a kezest veszik elő. Párom öccsének is rendes, állandó fizetése van, több is, mint páromé és tőle is vonhatták volna. Kérem erről az esetről a véleményét, tanácsát ezzel kapcsolatban.
Tisztelettel: Bogi

office1 # 2005.08.18. 09:46

Kedves Erika!

Amennyiben a kölcsönszerződésről közokirat készült (ezt egy banknál feltételezem), akkor közvetlen végrehajtásnak van helye, ha a vőlegénye nem fizet. Ez azt jelenti, hogy végrehajtóhoz kerül az ügy, aki az adós vagyonát felméri (ha van mit, természetesen) és a követelést megpróbálja behajtani. A végrehajtás a leírtak alapján eredménytelen lesz, mivel nincs végrehajtható vagyon. A vőlegénye a banki feketelistára már bizonyosan felkerült, azaz Magyaroroszágon ismételten valószínűleg jó ideig nem fog tudni banki kölcsönt felvenni.

erika1213 # 2005.08.11. 23:11

üdvözletem,
volt völegényem ügyében keresnék válaszokat. Személyi kölcsönt vett fel az egyik banktól 1999-ben. Fizette a részleteket,majd elvesztette 2001-ben /ha jól emlékszem/ az állását ,majd mindenét. Nem tudta tovább a részleteket fizetni. Barátok segítségével az USA-ba került / többek között annak reményében,hogy az ott keresett pénzzel tartozásait kiegyenlítse majd/, ahol alkalmi munkákat végez, hogy fenntartsa magát. Semmilyen vagyona és semmilyen tulajdona nincsen. Pár napja kapott egy hívást a banktól /valahogyan megtalálták a számát/ ,hogy tud-e fizetni,mert ha nem,akkor az ügyvédekhez kerül a dolog. Sajna nem tud fizetni. Mi fog történni most? Mit tud a bank tenni vele? Milyen lehetöségei vannak egyáltalán Neki és a banknak? Nagyon megköszönnék minden választ és segítséget!
Tisztelettel, Erika