Diákhitel visszafizetés SOS!


ildikó31 # 2006.03.02. 07:33

Kedves isti001!

Amennyiben már megindult a végrehajtási eljárás, és te a neveden levő autót átiratod egyik családtagodra, akkor azzal a célodad ne fogod elérni.

Ptk. 203. § (1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.
(2) Ha valaki a hozzátartozójával vagy a vele összefonódásban levő gazdálkodó szervezettel, továbbá ha a gazdálkodó szervezet a tagjával vagy vezető tisztségviselőjével, illetve annak hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a rosszhiszeműséget, illetőleg az ingyenességet vélelmezni kell. Ugyancsak vélelmezni kell a rosszhiszeműséget és az ingyenességet az egymással közvetlen vagy közvetett összefonódásban nem álló, de azonos személy vagy gazdálkodó szervezet befolyása alatt működő gazdálkodó szervezetek egymás közti szerződéskötése esetén.

Előbb kellett volna gondolkodnod! Még a végrehajtóval is egyezkedhetsz, hogy részletekben teljesítesz!


ildiko31

isti001 # 2006.03.01. 14:37

Üdv!

Nem foglalkoztam vele, kevés törlesztőrészletet fizettem. Átadták az APEH-nak az ügyet, azok meg kiküldtek 800.000 Ft végrehajtás alatti összeget. Gondolom itt már nem tudok a bankkal egyezkedni. Viszont van a nevemen egy 20 éves autó (ami kb 300.000 Ft-ot ér) meg egy 14 éves amin részlet van (de ahogy olvasom ez nem jelent gondot nekik). Ha a fiatalabbik autót átiratom egyik családtagomra, akkor elvileg csak a 20 évest tudják elvinni. Családtagjaim vagyonához én úgy gondolom, hogy semmi közük nincs. Vagy tévedek?

Jelenleg 6 órás munkaviszonyban vagyok minimálbéren, ami havi 43.000 Ft. Egy Bt-nek vagyok a beltagja, ami veszteséges. Ilyenkor mit tudnak tenni?

Köszi!

dr.joci # 2005.11.17. 07:49

Kedves Isti!

Engem is érdekelne,hogy a diákhitellel,hogy tudtál idáig jutni?
Havonta a mindenkori minimálbér 6%-át kell fizetni,azért ez nem annyira nagy összeg.
Jelenleg havi 3420Ft.
Szerintem érdemes lenne a bankkal egyezkedni!

obsitos # 2005.11.17. 01:26

pupari,

Sürgős- személyes tisztázandó a bankkal, hogy miért küldik vissza a befizetéseket, mivelhogy náluk jelen idő szerint "nemfizetés"-ben vagy, és emiatt nagy kalamajka adódhat.

pupari # 2005.11.16. 21:13

Üdv!

Én már elkezdtem a visszafizetést, hogy ne kerüljek olyan helyzetbe, mint az előttem szólók. VISZONT: az átutalásimat visszadobjákt, sőt visszafizetik. Mondván, hogy "nevem és nem azonosítható". Ilyenkor mi van? Kezdjek hivatalos-levelezni a hőn tisztelt DH-központtal?
Volt már vkinek ilyen?

hercseg # 2005.10.07. 08:42

sziatok!

nem tudom aktuális-e még a téma, de van pár tapasztalatom, amit megosztok veletek.
a végrehajtó bármikor lefoglalhatja a lizingelt vagy részletre vett autót is.meg is teszi és el is adja azt.ebben az esetben az árverési vevőt eredeti szerzésmódja miatt semmiféle hitel, részlet nem terheli, csak abban az esetben, ha a hitelező bank előre kikötötte, hogy az oppozíciós jogról nem mond le.az adósnak tehát elárverezhetik a lizingelt kocsiját és fizetheti utána a fennálló hitelt.
ha a végrehajtás alá vont dolgot eviszi, eladja vagy megsemmisíti akkor az adós a tartozás fedezetének elmulasztása bűncselekményt valósítja meg.

mindenképp érdemes fizetni, akár az autó eladása útján is.ha a végrehajtó felbecsülte az autót, becsértéken is eladhatod, de csak a becsérték összegén vagy magasabb áron és csak a végrehajtó hozzájárulásával és jelenlétében (eztb nem mondják meg, szinte soha!!!!).így is jobban jársz, mintha elárverezik, mert a becsértéket a vételi ár a legritkább esetben éri el.a becsérték pedig rendszeresen alacsonyabb mint a forgalmi érték.a becsérték 25%-ig csökkenthető,tehát elképzelhető, hogy ezen az áron kel el az autó.

érdekelne, hogy hogy jutottál oda, hogy végrehajtják a diákhitelt?gondolom 1 összegű követelésről, van szó.ha saját magad kérted, próbálj egyezkedni a bankkal,részletfizetést érdemes kérni.vagy megeadják vagy nem, de egy próbát megér.minden jobb,mint a végrehajtás.

kiábrándult # 2005.09.13. 07:16

Ha van állásod, érdemes hitelt felvenni és kifizetni egy összegben, mert ha végrehajtást indítanak, a végrehajtó költségei és a teljes kifizetésig számolt kamatok megtöbbszörözik az adósságot. Nem is beszélve arról, hogy a végrehajtók egy része bármit lefoglal, azt is, amit a törvény szerint nem lehet. Előttem foglalt le egy részletre vett autót, pl. De ha ijedős ügyféllel találkozik, a veled együttlakók holmiját is lefoglalja minden jogszabály ellenére, ugyanis az átlag magyarnak fogalma sincs a jogairól, amit egyesek alaposan ki is használnak. Szeretik az időseket azonnali lakásárverezéssel ijesztgetni, mondván, ha jól megijesztik az adós idős szüleit, nagyszüleit, az inkább fizet a családtagja helyett. Vagyis legjobb őket messziről elkerülni, mert alaposan megkeseríthetik az életedet.

mekkmester # 2005.09.12. 13:12

Az autót ez esetben nem tudják végrehajtás alá vonni, de ha bármilyen kimutatható jövedelmed van, annak meghatározott százalékára is rávezetik a végrehajtást, egész addig, amig a teljes összeg ki lesz egyenlitve (beleértve a végrehajtás költségeit is).

isti001 # 2005.09.12. 11:45

A nevem jelenleg egy autó van csak, amin 1 év banki hitel van, tehát a tulajdonosa még a bank. Ekkor mit tudnak kezdeni?

ildikó31 # 2005.09.06. 13:54

Kedves isti001!

A vége végrehajtási eljárás lesz, amit bármilyen, bárhol fellelhető vagyontárgyadra foganatosítani fognak.


ildiko31

isti001 # 2005.09.06. 11:18

Üdv!

A kérdésem a következő lenne. Diákhitel tartozásomra a napokban kaptam egy felszólító levelet, hogy 8 napon belül fizessem be a fennmaradó összeget. Ez most elég sok, tehát nincs lehetőségem visszafizetni. Milyen következményei lehetnek, illetve milyen módon tudják behajtani a tartozást?

Köszönöm!