házastárs adósságtartozása alól mentesülhetek?


Ági71 # 2005.10.04. 18:45

Köszi kiábrándult de sajnos az ügyvédtől ellentétes információt kaptam. Állítása szerint, mivel az adósság a házasságunk ideje alatt keletkezett, rajtam is követelhető azok rendezése, mert egyetemleges adóssá váltam (ami azt jelenti, hogy ha rajta nem tudják behajtani - márpedig nem tudják, mert papíron se munkája se keresete - akkor rajtam verik le akár az egészet) az nem számít, hogy a vagyonközösségünk március óta nem áll fenn, mert az adósságok ezt megelőzőleg keletkeztek. Ezért is szabadulna gyorsan a tulajdonrészétől, hogy az se legyen a nevén, mert arra ráteheti az APEH a kezét. Szerintem úgy gondolkodik, hogy majd én jól kifizetem a tulajdonhányadát, ő eltűnik a pénzzel a ködben ... hisz addigra már semmi vagyontárgy nem lesz a nevén ill. a tulajdonában én meg majd nyöghetem a tartozásokat, mert én becsülettel dolgozom, van keresetem és a lakás is az enyém lesz. Elég lehangoló :-( Ezért is kaptam azt a tanácsot, hogy ne csináljak semmit, pénzt ne adjak neki - ... s ha akar, pereljen a pénzéért. A vagyonmegosztási illeték is szép zsíros összeg, amit ki kell csengetni, meg ugye egy ügyvéd sem ártana neki, ami szintén pénzbe kerül ... és ha rákerül a jelzálog a lakásra az jelentősen csökkenti majd az értékét, aminek az 1/3 része máris nem annyi, mint eredetileg remélte és persze akkor kitérhetünk az én különvagyonomból származó pénzre, amit beleinvesztáltam ebbe a lakásba .... hááát nem sok marad neki a végén. De mindez sokáig tart és nagyon drága - ezért is próbáltam volna egyezkedni vele, de amíg csak az ügyeskedésen jár az esze, amivel önmagát megkímélheti a terhektől, arra meg magasról tesz, hogy a gyerekéről gondoskodjon ...! Nem cifrázom, szeritem sejthetőek az ezzel kapcsolatos érzéseim:-)
Köszönöm, hogy agyaltál a dolgon !!!

kiábrándult # 2005.10.04. 05:20

Kizárt dolog, hogy ez legyen az egyetlen megoldás. Ugyanis hasonló esetet láttam a családban, csak ott nem az APEH-nek, hanem cégeknek tartozott a férj, a feleségen senki sem próbált behajtani semmit. Veled nem fizettethetik ki az ő adósságait, ha már nem éltek együtt, márpedig, ha jól olvasom, régóta külön éltek, régóta nem áll már fent az életközösség, annak megszakadásakor pedig megszűnik a vagyonközösség is. Ha még nincs terhelési bejegyzés a férjed tulajdonrészén, gyorsan vedd meg, utólag már nem lehet megterhelni az ő adósságai miatt, ha már a Te neveden van. Egyébként szerintem meg kéne próbálnod meggyőzni: vagy kifizetitek a részének vételárából az adósságokat, vagy például a vagyon elosztásakor a lakásból nagyobb részt kérsz, mert bizonyítani tudod, hogy a különvagyonodból mennyit fordítottál a vételre. Az ügyvéded segítségével felvázolod neki, hogy ez milyen pereskedést, stb. jelent, így kevesebb pénzt kaphat meg, sokkal később, talán ez elég motivációt jelenthet ahhoz, hogy elfogadja a javaslatodat.

Ági71 # 2005.10.03. 16:25

Köszönöm Ildikó. Van ügyvédem és nem sok jóval bíztat. Azt tartja járható útnak ha az én nevemen sem marad semmi. Engem persze ez elkeserít, mert világ életemben becsületben éltem - a gyerekembe is ezt szeretném plántálni- és nehezen fogadom el, hogy ilyen szituációba kényszerülök más felelőtlensége miatt. De tartok tőle, hogy nem a szomorkodás fogja meghozni az eredményt. Gondoltam teszek egy próbát itt is, mert lehet másoknak is hasonló tapasztalata ill. többen rendelkezhettek olyan tudással, ötletekkel, amik nekem meg sem fordulhatnak a fejemben :-) Még egyszer köszönöm a segítőszándékot és a válaszaidat! További jókat!

ildikó31 # 2005.10.03. 09:39

Van jogi képviselőd a házasság felbontása iránti perben??

Valóban nem a házasság felbontása okozza itt a problémát, hanem a vagyonmegosztás. Mindenképpen azt javasolnám, hogy fogadj egy ügyvédet, hogy mindenképpen a lehető legjobban gyere ki ebből az egészből!!!


ildiko31

Ági71 # 2005.09.30. 12:50

Kedves kiábrándult és Ildikó31!
Köszönöm, hogy velem gondolkodtok. A probléma az, hogy nem akarja az APEH adósságot rendezni, mert arra pályázik, hogy 5 év múlva elévül és ez mekkora buli, hogy az idő előrehaladtával csak fogy az adósság - ami fokozatosan duzzadt ekkora összegre a vállalkozás után be nem fizetett adók ill. különböző járulékok következtében. Beláttatni nem tudom vele, hogy csak addig működik a dolog, amíg végrehajtásra nem kerül...azt pedig nehéz kikerülni. Úgy ügyködik, hogy lehetőleg ne legyen a nevén semmi és a nem létező vagyonával meg ugye nem felelhet az adósságaiért ... majd szépen megtalálnak engem. Gyerektartást egy fillért sem kapok tőle 8. hónapja és csúfos rezsihátralékot hagyott rám, mikor elment (március) még most is nyögöm. Kilátástalannek érzem a helyzetet és kétségbeesetten keresem a kiutat, mert épségben szeretném felnevelni a lányunkat...
Ildikónak igaza van abban, hogy nem tudom rávenni az adósságok kifizetésére, mert neki csak egy érdeke van: hogy megkapja a pénzt, amit követel - ennek rendel alá mindent... Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy jóhiszeműen írattam rá anno a lakás 1/3 részét. Valójában 6,2m-ért vettük ezt a lakást és 4,5m ft-ot az én különvagyonomat képező kisebb lakás eladásából teljes egészébe ebbe forgattam. Amennyire tudom, ez esetben csak a fennmaradó rész felére van jogosultsága ez kb. 13 % (természetesen a lakás jelenlegi értékéhez viszonyítva, ami most kb. 12m).
Jövő honap közepén lesz a válóperünk második tárgyalása és meg volt bennem a szándék, hogy egyezzünk meg békés úton de az elémtárt adósságkupactól nagyon megijedtem ezért ez a szómenés :-)
Még egyszer köszönöm, hogy írtatok és nyitott vagyok további ötletekre! Szép napot :-)

ildikó31 # 2005.09.30. 06:08

Kedves Ági!

Azért nem árt, ha ügyvéddel is beszélsz erről, és előre megírjátok a szerződést a lakás 1/3-ad részéről, nehogy kifizesd a férjed adósságait, és a végén meg nem írja alá a szerződést!!!

Kedves kiábrándult!

A férjenek igy sem, úgy sem lakása, nagyon motíválni kell, hogy ebbe a megoldásba belemenjen!


ildiko31

kiábrándult # 2005.09.30. 05:51

Kedves Ági, nem Neked kell kifizetni a férjed adósságait. Vegyél fel kölcsönt az 1/3 lakás megvásárlására, amíg nincs megterhelve a férjed része, és úgy állapodj meg a férjeddel, hogy amikor megkaptad a pénzed a banktól, közösen elmentek az APEH-hez, meg a lízingcéghez, és ott Te kifizeted a tartozásokat, a harmadrész árából ami megmarad, azt viheti a férjed. Magyarázd neki, hogy ezzel még mindíg jobban jár, mintha a tulajdonrészére ráterhelik az adósságait, mert akkor árverezés lesz, és árveréskor legfeljebb annyi jön be, amennyi az adósság, és akkor se ingatlan nem lesz, se pénz. Te pedig csak a fenti feltételekkel vagy hajlandó kifizetni őt.

ildikó31 # 2005.09.29. 07:22

Kedves bootmaker!

Erre is van írányadó bírói gyakorlat, mégpedig úgy, hogy a vállalkozáshoz szükséges gépeket berendezések felszereléseket természetben teljes egészében a vállalkozó házastársnak kell kiadni.


ildiko31

bootmaker # 2005.09.28. 16:39

Egy kis adalék ehez a témához.
Amikor váltam az ex követelte rajtam a vállalkozásom bevételéből megvett gépek szerszámok értékének a felét. Azért ez is fura, ha kifizetem akkor nekem még +50% ba lettek volna a dolgok árai, sőt jóval többe mert azt már az adózott jovedelmemből kelett volna kifizetni.
Vagy ha nem fizetem ki, és természetben megosztozunk a dolgokon, akkor hogy számoltam volna el az esetleges ellenörzéskor az APEH felé a hányzó eszközökkel?
B

Ági71 # 2005.09.28. 15:55

Köszönöm a hozzászólásokat!!
Akkor, az, hogy a lakás 1/3 része az ő tulajdonában van, adhat okot, arra, hogy nagyon gyorsan szabadulna tőle ?- hisz ha jól értem, ez már terhelhető lenne az apeh által is, ha viszont kiszállna belőle, akkor pusztán én felelnék az adósságaiért, hisz a nevén nem lenne az égvilágon semmi és papíron még munkája sincs, rajtam viszont lehetne követelni. Így egy sezmélyben nyöghetném az egész terhet ? Egy tényleg így működik? Van ebből kiút. Volt egy kocsink, amit elloptak de mivel a biztosítást sem fizette, nekünk sem fizetett a biztosító. Még az is lízing alatt van, ez is kb. 1M ft-os adósság, gondolom azzal is ez a heylzet...:-(

ildikó31 # 2005.09.28. 09:02

Kedves sücy!

Sajnos tévedsz!

  1. a házasság felbontásánál a közös vagyon megállapításánal beleszámít a magánvállalkozó aktívái és passzívái. Nem csak az amit vállalkozói kivét címén kivett.
  2. az osztatlan közös tulajdon bizony azt jelenti, hogy ha az egyik tulajdonostársnak tartozásai vannak, akkor a tartozásért csak a saját tulajdoni hányadával felel. ezért szokott például az APEH (is) fél házakat, lakásokat árverezni.

ildiko31

Sücy # 2005.09.28. 08:28

De szóljatok, ha tévedek...

Sücy # 2005.09.28. 08:28

egy osztatlan vagyonnak nincs egyikre vagy másikra eső fele... közös vagyon van, melynek teljes mértékig mindketten tulajdonosai.

kiábrándult # 2005.09.28. 07:59

Szerintem csak a közös vagyonnak a vállalkozóra eső fele lehet fedezet a vállalkozásból eredő tartozásokra.

Sücy # 2005.09.28. 06:40

MEgint belekotnyeleskedem...
A magánvállalkozó vállalkozási tevékenyéségéhez a házastársnak vagyoni köze nincs, hacsak nem részese, tagja a vállalkozásnak. Az egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel ugyan, de azért van benne egy olyan csavar (itt lehet, hogy joghézag van?), hogy a válallkozása vagyona az csak az övé mindaddig, amíg nincs belőle vállalkozói kivét. (A vállakozói kivét olyan, mint ha fizetést kapna, leadózik belőle, és a kivett vagyon átkerül a házassági közös vagyonba.)
Szóval a kétely (és gyanítom, hogy ezzel "mindössze" átfogalmaztam Ági71 kérdését), hogy a vállalkozó saját és vagyonközössége többi tagjának teljes vagyonával felel a vállalkozásáért, míg a vállalkozás jövedelme a vállalkozóé marad mindaddig, amíg ki nem veszi?

Ági71 # 2005.09.27. 19:17

Válófélban vagyunk a férjemmel, aki, mint mostanára kiderült tetemes apeh adósságot halmozott fel, a házasságunk ideje alatt magánvállalkozóként üzelmeltetett vállalkozása révén. Jelenleg alkalmi munkákból tartja fenn magát, ügyelve arra, hogy papíron ennek ne legyen nyoma. A vagyonmegosztásról folytatott beszélgetéseink során többször biztosított, arról, hogy viszi magával az adósságát és erre nekem ne legyen gondom de amennyire sikerült körbajárnom a témát, ez nem ilyen egyszerű. A felhalmozott adósságról nem volt tudomásom, és annak mértékéről sem volt hajlandó pontos információt adni. Jelen pillanatban 1,5 millió ft-ról beszél. Ennek terhét nem szeretném magamra venni, mert a jövőben egyedül kell gondoskodnom e lányunkról, aki után 8. hónapja gyerektartást sem fizet, valamit hitelt kényszerülök felvenni, hogy őt "ki tudjam fizetni" és az eddig közös lakásunk az én tulajdonomba kerülhessen. Létezik erre valami megoldás? Köszönöm.