szerződés egyetemistának


riko # 2005.10.22. 15:10

ennél a résznél: e tevékenység önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül

...valamiért lemaradt..

riko # 2005.10.22. 15:09
Ja, igen és van még egy olyan opció: E tevékenység önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül (lehetőségek)
  • ennél a résznél:
  • kérem a szerződés összegét kisösszegű kifizetésként elszámolni (csak 15000 Ft-ot meg nem haladó szerződési összeg esetén)

ekkor is kellene adózni?

riko # 2005.10.22. 10:13

Köszi az eddigieket, és hogy ilyen gyorsan válaszoltál!
A munka egy könyv technikai szerkesztéséből és ábrák rajzolásából áll. Ösztöndíjam mindössze 6000Ft/hó. Tehát kétlem, hogy a 1,5millió összejönne egy év alatt...

Az, hogy adóelőlegként befizetem, az mit jelent? Levonják automatikusan a jövedelemből vagy külön kell majd befizetni?

Azt hiszem a tételes költségelszámolás akkor kiesett... nem hiszem, hogy ilyen jellegű költségeim lennének.

A szerzői jog talán... de, mint fentebb írtam, nem én írom a könyvet, csak szerkesztem és ábrákat rajzolok. (az ábrákat sem én találom ki, csak megrajzolom) Tehát ezek szerint én nem vagyok szerző!

Most úgy látom, hogy a 90% jövedelem, 10% költségátalány a legjobb választás, adóelőleget még nem tudom.

A nagy kérdés, hogy majd képes leszek-e kitölteni az adóbevallást?! Még nem csináltam ilyet. Mással meg nem töltetném ki, mert drága...

Sücy # 2005.10.21. 19:29

Szia!

1. A tételes költségelszámolás azt jelenti, hogy a munkával/megbízással kapcsolatos saját költségeidről számlát szerzel be, amik a te nevedre szólnak (????), a megbízásod/munkád díjának max. felének mértékéig (pl. részletes telefonszámla, kiemelve a megbízáshoz kapcsolódó hívások), ezt levonva a díjból marad a jövedelemnek számító rész, ez után kell adóznod. (azaz jövedelem=megbízási díj - számlák összege; jövedelem>=megbízási díj * 0,5)
A 90% jövedelem (10% költségátalány) azt jelenti, hogy anélkül, hogy bármilyen számlát beszereznél, a megbízási díjad 10%-a költségnek számít, 90%-a jövedelemnek, ez után kell adóznod.
A szerzői jogos téma akkor fontos, ha az a munka, amit végzel, abból szerzői jogod származik. (Tehát könyvet/szoftvert/zenét írsz a megbízásod alapján)

2. Adóelőleg:

  • megbízási díj 38%-át befizeted adóelőlegként
  • A megbízási díjad, az ösztöndíjad(!), segélyeid(!), egyéb nyári munkád díja összesen nem haladja meg a 1,5MFt-ot. Ezt a részt nem ismerem, nem tudok nyilatkozni.

3. Járulékrész:
Jól tetted.

4. Kérdések:
Meg lehet-e oldani, hogy ne kelljen adóbevallást írnod? Idei szabályok szerint nem. A jövő évre vonatkozólag nem tudom, hogy rád vonatkozhat-e az a rész, hogy az APEH elkészíti... De maradjunk abban, hogy kell adóbevallásodnak lenni, és valószínűleg neked kell megírnod.
Melyik a legjobb konstrukció számodra? Ha sok költséged van a melóval kapcsolatban, akkor tételes elszámolás. Ha nem, akkor 90%. Az adóelőlegnél tök mindegy igazából, így is, úgy is ugyanannyit kell adóznod.
Mit válassz? Ld. fentebb...
Mit kell a ....-k helyére írni? Az elsőbe csak akkor kell írni, ha szerzői jogos téma van, akkor előszeded a jelzett törvényt, és beírod a megfelelőt. A másodikban beírod az ösztöndíjad és a segélyt...

Hirtelen ennyi, többet csak több info alapján lehet írni...

riko # 2005.10.21. 16:09

Kaptam egy munkát/szerződést, és nem igazán tudom, melyik opció mit jelent, mi lenne a legideálisabb nekem. Kérlek, ha tudtok, segítsetek!

Nappali tagozaton, egyetemen tanulok, önálló jövedelmem nincsen, nem adózok.

A szerződés:

E tevékenység önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül (lehetőségek):

  • tételes költségelszámlolást választok, egyúttal nyilatkozom, hogy az önálló tevékenység munkadíjából …….Ft felmerült költség (de legfeljebb a munkadíj 50%-ának) levonását kérem.
  • 90% jövedelem (10% költségátalány figyelembe vételével)
  • szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. Törvény ………….. pontja alapján szellemi tevékenységből származó jövedelemne minősül

Az adóelőleg megállapítását a következők szerint kérem (lehetőségek):

  • Általános szabályok szerint 38%
  • Az adóévben várható jövedelmem nem haladja meg az 1.500.000 Ft-ot, ezért kérema göngyölítéses módszerrel történő adóelőleg-levonást. Az adóévben várható adóterhet nem viselő járandóságom: ………………Ft

A járulékok megállapításához értelemszerűen a nappali tagozatos diák vagyok változatot választottam, ezért nem írom le a többi lehetőséget.

A kérdés(ek):
Meg lehet-e oldani, hogy ne kelljen adóbevallást írnom?
Melyik a legjobb konstrukció számomra?
Mit válasszak szerintetek, és mit kell a ……..-ok helyére írni.

Lehet, hogy nem a megfelelő fórumban teszem fel a kérdést, lehet, hogy a válasz nagyon egyszerű, de úgy gondoltam, jobb ha utána nézek, mivel még nem volt dolgom ilyesmivel.

Köszönöm előre is!