magánnyugdíjpénztár


Pupák # 2006.03.08. 16:16

Sziasztok!

Úgy érzem van némi keveredés pénztár ügyben...

Ami a magánnyugdíjpénztári tagdíjat illeti (jelenleg a bruttó bér 8 %-a, illeteve a tb felé megy még 0,5%) azt a munkáltatónak kell megküldenie a Nyugdíjpénztár felé (nem biztosítóról van szó) ebből lesz a nyugdíja a pénztártagoknak majd. Amennyiben nem fizet a cég vagy nem küld bevallást, a pénztár felszólítja a céget, ha erre nincs megfelelő reakció (fizet és bevall a cég), akkor a pénztár köteles végrehajtási vagy ellenőrzési eljárást kezdeményezni a cég ellen. (Természetesen, ha nincs se bevallás, se befizetés fel kell hívni a pénztárat, hogy hé, én ennél a cégnél dolgozom nem fizettek utánam, mert a pénztár nem tudja magától, hogy egy adott munkáltatónál ki dolgozik, csupán a bevallás alapján van infója)
Jelen esetben fantomcégről van szó, ez esetben az APEH ált iratanyag hiányában törölni szokta az ügyet...
A feljelentésről: jelenleg (jogszabályváltozás miatt) már megszűnt önálló bűncselekmény lenni a tb járulék nem fizetés (bár idén még nem figyeltem, minden esetre 2005 őszén eltörölték, lehet, hogy azóta visszaállították) most adócsalás címen fut a dolog. Jelenleg úgy tudom vita van, hogy ebbe a tagdíjfizetés elmulasztása is beletartozik-e vagy csak a bevallás elmulasztása, esetleg a PSZÁF ügyfélszolgálata már tud mondani erről infót. Minden esetre érdemes lenne feljelentést tenni mindenképpen!!

kilenc # 2006.03.06. 20:53

Kedves Old-guy !

Nyilván nem tűnt fel Neked, hogy magánnyugdíjpénztári tagdíjról van szó. Az pedig a magányszemély számláján gyűlik, ha fizeti valaki. Ha nem, akkor pech :-((

Főleg Banditáknak:

Viszont, ha valóban fantom cégről van szó, akkor - tartok tőle - érvényes munkaszerződés sincs, hiszen nincs munkáltató sem. Ez alapján nem tudom, hogy TB nyugdíj szempontjából számítható-e bárminek.

Ekkora összeg azér nem semmi. Egy év alatt nem is lehetett ekkorát "összehozni". Szóval vagy "elég jó" volt a fizetésed, (legalább évi 6 millió) vagy több évről lehet szó.
Minden esetre minden lehetséges jogi utat meg kellene mozgatni, mert én nem csupán a magánnyugíj összegét látom veszélyben, hanem minden mást is ... :-(

Nikki # 2006.03.06. 14:53

Üdv

10 év után kivettem munkáltató álltal fizetett nyugdíjpénztári hozamot még nem vagyok nyugdíjas, arra lennék kiváncsi fel kell-e tüntetni az adóbevallásba mert ez elviteg adómentes, de munkáltató azt monta be kell írni valahová, az a problámám ha adómentes miért kell feltüntettni.

old-guy # 2005.11.13. 19:44

Bár a tartozást a biztosító követelheti, ez mégis nekem okozott kárt,
A munkaviszonyban álló dolgozó sem a szolgálati idő, sem a nyugdíjalap számítása szempontjából nem kerülhet hátrányos helyzetbe a munkáltató mulasztása miatt. A munkáltatói adatszolgáltatás elmulasztása ellenére az adatok (dolgozói oldalról) okiratokkal igazolhatók.

banditak # 2005.11.10. 21:10

Volt munkáltatóm nem fizetett utánam 500 ezer Ft magányugdíjpénztári tagdíjat. A cég, amelynek nevében alkalmaztak, mint később kiderült, egy fantomcég, nincs vagyona, bankszámlája, könyvelése, nem adott le évek óta mérleget, ügyvezetője külföldi állampolgár, aki nem elérhető. A cég nem vesz át hivatalos küldeményeket. Bár a tartozást a biztosító követelheti, ez méis nekem okozott kárt, amely megtérítése úgy néz ki lehetetlen. A biztosító, és a hatóságok sem tesznek semmit, pedig az egyik volt kollégám feljelentést is tett az ügyvezető ellen. (mivel ez tb járulék nem fizetésnek számít, amely bűncselekmény) Az ügyvezető USA állampolgár, és ismert az USA lakcíme, úgyhogy a nemzetközi megállapodások szerint valószínűleg el lehetne fogatni, és ez talán kényszerítő erő lehetne arra, hogy kifizesse a tartozását. Van valakinek valami ötlete, hogy miként mozdítsam előre az ügyet?