Számla kérdés


Rexor # 2006.03.06. 09:29

Big Cat más a levonás és más a visszaigénylés. Levonni le lehet vonni akkor is az áfát, ha nincs "kifizetve" a számla (és igy nem keletkezik áfa fizetési kötelezttség). A könyvekben nyilvánvalóan úgy jelenik meg egyik oldalon mint kötelezettség a másik odalon meg mint követelés. A kompenzálásra pedig elég a szerződésben kitérni (vagy egy niylatkozatot írni erről, hogy megnyugtassa az APEH-ot).

the big cat # 2006.03.06. 09:10

De a számlákat mindkét cég könyveiben kompenzálással össze kel vezetni az ÁFA bevallás időpontjáig, különben nem minősül kifizetettnek, és mindkét cégnek be kell fizetnie az ÁFÁ-t! Aztán majd a kompenzáláskor vissza lehet igényelni.

Rexor # 2006.03.06. 07:34

Attól függ miről van szó. Ha két tényleges szolgáltatásról (ami társaságág érdekében merül fel), akkor amit Te kiállítasz számlát, az abban levő áfát a másik társaság levonhatja, illetve ez fordítva is igaz, tehát az általa kiállított számlában szerplő áfát a Te társaságod vonhatja le. De hangsúlyozom ez csak abban az esetben lehetséges ha tényleges (nem fiktív) szolgáltatásról van szó. Ha a két számlának megegyegzik a teljesítési időpontja, akkor egyik oldalról beteszed a saját számlád áfáját mint fizetendő áfát a másik számlát mint levonhatót (ha tényleg levonható) és a kettő kiüti egymást, ergo ehhez kapcsolódóan nincs áfa fizetés.

wargabi # 2006.03.05. 14:34

Üdvözlet !

Nekem is lenne egy számlakérdésem.
Igaz-e az hogy ha egy cég ír nekem egy számlát mindjuk 300ezer forintról, és én cégem is ír egy számlát neki 300ezer forintról, akkor ezután nem kell semmit befizetni az APEH felé?
Szerintem ez hülyeség.
Azt mindják ezt ellenszámlázásnak hívják.

Válaszokat köszöngetem

Rexor # 2006.03.03. 15:37

Félreértesz. A számla elsősorban egy számviteli bizonylat, amelynek megvannak határozva a tartalmi követelményei az áfa törvényben ez a formai feltétele a levonási jognak. Van egy másik feltétel, hogy a számlában szereplő szolgáltatásnak/termékbeszerzésnek a vállalkozás érdekében felmerült költségnek kell lennie amit szerződéssel lehet elsősorban bizonyítani (most nem beszélek az egyéb finomságokról, amikor nem lehet levonni az áfát). Tehát áfában ez az alapképlet, ha ennek megfelel, levonhatod az áfát.

Ugyanakkor az áru eredetének bizonyításakor már nemcsak a számlát nézi meg az APEH, sőt nem is csak a kapcsolódó szerződést, hanem bizonyítanod kell azt is, hogy akitől beszerezted konkrétan milyen termékeket és milyen mennyiségben adott át Neked (gondolom aláírtatok egy átadás átvételi bizonylatot, mikor átvetted az árut). Ha ez emgvan szerintem elégnek kell lennie. Szükség esetén kérd az eladó nyilatkozatást is erről.

virágelvtárs # 2006.03.03. 10:47

Akkor mondd meg, hogy hány féle számla létezik?Van olyan amely hiteles alakilag és tartalmilag a számviteli törvény szerint és van egy másfajta amelyik az áru eredetének bizonyítására szolgál? Ilyen megkülönböztetésről én semmilyen törvényben nem olvastam, szerintem csak egyféle számla létezik! Másképpen hogyan könyvelhettem volna én is és a kibocsátó is?
De ha valaki más tudja erre a választ attól is megköszönném.

Rexor # 2006.03.03. 08:18

Az áfa befizetésének/levonásának semmi köze sincs az áru eredetének igazolásához. (áfa esetében csak azt nézik vállalkozás érdekében merült fel e a költség, illetve hoyg a számal megfelel e a az alaki tartalami követelményeknek)Nem tudsz esetleg olyan dokumentumot szerezni attól, aki eladta Neked a dvd-ket, hogy ő honnan szerezte őket? Akár szállítólevéllel, szerződéssel, vagy bármilyen más dokumentummal igazolva.

virágelvtárs # 2006.03.02. 18:57

Egyszerűen azt közlik, hogy a számla az áru azonosítására alkalmatlan,holott tartalmazza a megnevezést,igaz nem tételesen,hanem olyan formán,hogy /pl/ 10db használt műsoros dvd /természetesen szj számmal/,egységára:2000.-Ft
összesen x ft a mellékelt lista szerint.
/Egységáras terméknél nem kell tételesen felsorolni az árut, lásd Tesco:10 db akciós dvd/
De ettől függetlenül hangsúlyozom, hogy a kibocsátónál a fenti számlát nem kifogásolták!Ez a számla alkalmas arra, hogy ez alapján Áfa-t befizessenek, illetve én is könyvelhetem és Áfa-t visszaigényelhetek, de nem alkalmas az áru eredetének igazolására? Hangsúlyozom: nem hamisítványról vagy másolatról van szó!

Rexor # 2006.03.02. 16:22

Én azt nem értem mivel támasztotta alá az APEH, hogy igazolatlan eredetű áruról van szó? Mindenképp eleget kell tenned ennek, mert igazolatlan eredetű áru esetén a határozat annak jogerőre emelkedése nélkül végrehajtható. A fellebbezést egészítsd ki azzal, hogy kéred a károd megtérítését is.

Abacs # 2006.03.02. 11:56

Nem tudom mit tennék...
Profilváltás? Alkalmazott elbocsájtás ("Nézzétek ez van,ha megnyertem a pert visszaveszlek...,most nem tudok fizetni"-ez tiszta és egyenes)
Per sűrgetés- hivatkozni,hogy ebből élsz,ellehetetlenülés/megélhetésed veszélyben van/hivatkozva rossz anyagi körülményekre(ha valóban így van,ezt nem tudhatom)

Csak mondtam valamit,talán egy jó ügyvédtől tanács.

virágelvtárs # 2006.03.02. 11:35

Abacs

Köszönöm a tanácsot, és biztos ,hogy per lesz, de addig is kéne enni valamit amíg lesz ítélet.Mellékesen mi lesz az alkalmazottaimmal?
Mindannyian 40 fölöttiek vagyunk, több mint tíz éve nem a szakmánkban dolgozunk.Ki alkalmaz ilyen korú embereket?

Abacs # 2006.03.02. 11:16

Virágelvtárs!

Nem vagyok jogász,csak nekem is van cégem(vállakozásom) és én is próbálok megfelelni minden Apeh-es és egyéb szabálynak.
Én a következőket tenném: Engedelmeskednék a hatóságnak (mert ha nem,abból tényleg nagyobb bajom lenne),de ezzel egyidőben beperelném az illető hatóságot,ha tudom bizonyítani,hogy nekem van igazam és jogtalan az egész ellenem.
Ha pedig a bíróságon elhúzódik a dolog,de a végén megnyerem a pert,akkor csak hadd fizessenek kártérítést. Forgalom/jövedelem kiesés/üzleti kör és kapcsolatok tönkretétele/jó hírnév csorbítása/...stb,de ezt már egy jó ügyvédre bíznám.
Csak bizonyítani kell az igazamat a bíróságon,ez az első számú dolog.

Abacs # 2006.03.02. 11:03

Értem.Akkor ez megint egy olyan fantomcég,ami illegális? Nem adnak számlát és erre hivatkoznak? (Nekem így tűnik.)
Pedig netes bolt.Hmm!

Köszönöm a felvilágosításokat.

virágelvtárs # 2006.03.02. 11:03

Budapesten van egy videó és dvd kölcsönző vállalkozásom, amelybe 2005. nov.21-én kiszállt két APEH revizor és egy vámos, köszönhetően az ASVA és az APEH újkeletű együttműködésének. /Harc a kalózmásolatok ellen!/ Szúrópróba szerűen felleltároztak pár tucat filmet, illetve csak azok dobozait, hiszen meg sem kérdezték, hogy ahhoz film /áru/ tartozik-e, vagy sem. Itt szeretném megjegyezni, hogy minden film, ami az üzletemben található eredeti, magyarországi kiadó által Magyarországon forgalomba hozott adathordozón található. /Azt nem is vizsgálták, hogy eredeti, vagy sem./

A felleltározott filmekről számlát kellett bemutatnom, aminek eleget is tettem három nappal később az APEH Pest Megyei Igazgatóság Operatív Ellenőrzési Főosztályán illetve 3db számlát később levélben küldtem be.
2005. december 22-én megkaptam a határozatot, melyben 30000.-ft bírságra ítélnek és a bírság kiszabása mellett 2006. március 01-09.00 órától 2006.március 12-én 09.00 óráig bezárják az üzletemet! Indoklásként azt hozva fel hogy az általam bemutatott számlák közül 2 db számla nem hiteles és így igazolatlan eredetű árut forgalmazok és ennek ez a büntetési tétele. Enyhítő körülményként hozzák fel hogy soha semmi mulasztást korábban nem találtak, és a határozatban megjegyzik, hogy amikor ügyintézőjük telefonon megkeresett a zárás időpontjának egyeztetése miatt, akkor nem voltam hajlandó együttműködni, hiszen sem határozat, sem indoklás, sem fellebbezési lehetőség biztosítása akkor még nem volt meg!
A fellebbezésemre, miszerint a bemutatott számlák alakilag és tartalmilag a törvényi előírásoknak megfelelőek, valamint törvényesen működő cég adta ki azokat, valamint a számláért elsősorban a számla kibocsátója felelős, eddig még érdemi válasz nem érkezett./2005. 01.20-án átvették a fellebbezést/
Érkezett viszont három újabb APEH revizor /2005.02.09./ akik a lakásomon kerestek fel, majd amikor a náluk lévő papírokból kiderült, hogy az iratok őrzési helye máshol van akkor átmentek a könyvelőmhöz, ahol végre sikerült hibát találni 1db 2500.-ft /kettőezer ötszáz/ értékű számla, mellyel használt filmeket vettem, nem lett lekönyvelve! Ezt jegyzőkönyvben is rögzítették. Kérdésemre, hogy meddig tart még ez a vegzálás, mert az első fokú határozatban leírják, hogy a fellebezésre való tekintet nélkül végrehajtható a határozat, nem tudtak válaszolni.

Tegnap márc.01-én megjelentek a tisztelt revizorok, hogy az üzlet bezárást foganatosítsák, tekintet nélkül arra, hogy fellebbezésemre választ még nem kaptam. Természetesen nem járultam hozzá az intézkedés végrehajtásához, erre a főrevizor rendőrt hívott, miszerint fenyegetve érzi magát. Szegény rendőrök nem tudták mit keresnek ott, elnézést kértek tőlem, majd mint hatósági tanuk aláírták a jegyzőkönyvet, amit a revizor írt és amelyben már több milliós bírsággal fenyegetnek.
Már nem kell fenyegetőzni, hiszen az eddigi a védekezésre fordított összegbe is lassan tönkre megyek. Hogy létezik az, hogy egy számla megfelelő arra, hogy az azon szereplő összeg Áfa-ját befizessék /lásd számlakibocsátó, akinél nem kifogásolták ezt a számlát/, de arra nem alkalmas, hogy azzal bármilyen áru eredetét bizonyítsam?

Tisztelettel meghívom önöket egy szép tavaszi vasárnap déli 12-kor történő nyilvános akasztásomra a Vörösmarty térre, hiszen a bűnösöknek bűnhődniük kell!

Rexor # 2006.03.02. 07:52

Nem kell sem az Uniós adószám, sem a magyar adószám a számlán (ez csak akkor szükséges, ha közösségen belüli értékesítésnél a Ti cégetek az adó fizetésére kötelezett).

ildikó31 # 2006.03.02. 07:49

Kedves Abacs!

Nem igaz, hogy csak közösségi adószámmal rendelkezők számára lehet/kell /tudnak számlát kibocsátani.


ildiko31

Abacs # 2006.03.02. 06:44

Elnézést,az a tény lemaradt,hogy a cég,akitől rendeltem és a mi cégünk is magyar.

Abacs # 2006.03.01. 21:12

Tisztelt adóügyekben hozzáértők!

Ma rendeltem egy internetes cégtől (számlát kérve) üres DVD lemezeket. Ezt a választ kaptam és meglepődtem. Cég vagyunk,adószámmal. De ilyennel még nem találkoztam. Létezik, hogy nem kapok számlát, ha nincs Unios adószámom?

"Kérem küldje el az Europai Unios adószámát.
A Magyar és EU-s törvények értelmében cégnek/jogi személynek csak a
közösségi adószámra tudjuk kiállítani a számlát"