magánnyugdíj


Dokidi # 2008.09.05. 13:48

Szép napot!Olyan kérdésem lenne,hogy édesanyám most ment el júli 12én nyugdíjba.A ma­gánnyugdíjnál azt mondták neki,hogy egyben kapja csak meg a pénzt.
A kérdésem az,mikor meg lett kötve a szerződés,többféle verzió volt lehetséges,pl havi járandóságban,stb.
azóta változott valami,hogy most kötelezik arra,hogy egyben kapja meg?és nem éri hátrány ha mellette még dolgozik,és az év végén az adóbevallásnál hozzáadják az egyben kifizetett magánnyugdíját is?előre is nagyon köszönöm a választ
Tisztelettel:Dokidi

Lyonee # 2007.05.20. 16:52

tulkovics!
Jó ez neked?
"10 éves várakozási idő eltelte után a 10 év alatt keletkezett hozam adómentesen kivehető. A tőke azonban az SZJA szabályok alapján összevonandó jövedelemnek minősül. Amennyiben a tőke felvétele nem a várakozási idő 11. évében történik a felvett tőke jövedelemtartalma évente 10 %-kal csökken, s a 21. évben teljesen adómentessé válik a pénzfelvétel.
A Pénztár a kifizetésekkor -amennyiben a kifizetés részben, vagy egészben a Pénztártag jövedelemének minősül- SZJA előleggel csökkentett részt utalja át a Pénztártag bankszámlájára. (Az SZJA előleg a jelenlegi szabályozás szerint a jövedelemnek minősülő rész 36%-a. A jövedelemnek minősülő rész 11%-ának megfelelő EHO befizetése és bevallása viszont - a hatályos jogszabályoknak megfelelően- teljes egészében a Pénztártag kötelezettsége. (Az EHO befizetésének határideje jelenleg a Pénztár általi kifizetés negyedéve végétől számított 12. nap.)
"

tulkovics77 # 2007.05.20. 11:58

szia csuto te feltudtad venni a magánnyugdijat vagy azért tudtad fel venni mert egyébként nyugdijas lennél és jár?vagy azért mert igaz az hogy 10 év elteltével tényleg felvehető ez a pénz remélem olvasod ezt a kérdést irj nekem a tulkovics77@citromail.hu ra előre is köszike

csuto # 2006.04.04. 20:49

Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy a 10 év leteltével felvett magánnyugdíjból levont adó és egészségügyi h. visszaigényelhető-e, ha a felvétel időpontjában visszamenőleg megállapítják a rokkantsági nyugdíjat. (pl. februárban vettem fel a teljes összeget, és áprilisban rokkantságiztak le januárig visszamenőleg ) A választ előre is köszönöm.