Adotartozas, vegrehajtas menete ?


Avita # 2006.06.29. 19:14

@eleem

Eljárási cselekmény pl. hogy felszólították az örökhagyót levélben (általában ezt szokták) a fizetésre, vagy megpróbáltak a bankszámlájáról letiltani (ezt is szeretik), ne adj Isten árverést tűztek ki az ingatlanra... A hagyatékátadó végzéssel menj be az illetékes APEH ügyfélszolgálatra és náluk érdeklődj. Ugyanakkor meg kell mondjam, előfordulhat, hogy ún. mögöttes felelősként (Art. 35. § (2) bek.) Téged köteleznek fizetésre az örökrész erejéig. A tartozás összege csak azért érdekes, mert ha az elhunyt többel tartozott, mint annak az ingatlannak az értéke, amit örököltél, akkor sem kell a különbözetet megfizetned; vagyis a legrosszabb, ami történhet, hogy tkp. nem marad semmi...

Avita # 2006.06.29. 19:06

@Eaglet

Postát próbáltátok megkeresni? Mármint náluk meg kell lennie a ragszám alapján (ami a másolaton látszik), hogy adott időben postára adott az illető egy küldeményt az APEH-nak. Ha felülvizsgálatra viszitek az ügyet, azért jó lett volna megőrizni a feladóvevényt, de sztem a Posta tájékoztatását el kell fogadniuk. Nem is értem az egészet, a 2005-ös feladóvevényen nemcsak a ragszám, hanem a dátum is más, mint a 2004-esen...

eleem # 2006.06.29. 17:11

köszönöm a választ! eljárási cselekményen mit értessz és hogy nézzek utána ha örököltem és nem találtam dokumentumot a dologról. a tartozás ha jól olvastam
3 millió.+ járulékai /megjegyzem szép összeg/ez számit valamit? A másik kérdésem nem ide vág de hátha tudtok valami mondani: Perelem az illetőt
aki az apám halálos közlekedési balesetet okozta, kérhetem plusszként azokat az összegeket amit tartozásként örököltem?köszi a segitséget.

Eaglet # 2006.06.29. 09:26

A be nem érkezett bevallás miatt már kiszabott az apeh 30.000 Ft-os bírságot, amit ügyfelem be is fizetett és már akkor leírta, hogy a feladóvevényt nem fogadja el.

Az adófolyószámlán a pótlólagosan beküldöttet III.negyedévi áfa bevallást érkeztették október 20 helyett december 15-én. Ezt követően már csak a december 15-i feladóvevényt őrizte meg, mivel jogerős határozat született. Ha nincs meg az eredeti akkor közvetett bizonyitékok alapján tud az apeh bírságolni. Ügyfelem milyen érveket tud felhozni, ha az apeh a nála másolatban lévő feladóvevény alapján valószinüsíti, hogy nem történt meg a feladás időben.

Itt egy apeh tájékoztatás:
Erre vonatkozóan külön jogszabályi rendelkezés nincs. Amennyiben az
adófolyószámlán is rögzítve van a bevallások benyújtásának ideje, úgy
ebben az esetben az adóhatóság - más, ezt a körülményt meg nem
változtató tény felbukkanásáig - ezt tekinti a bevallás benyújtásának
tényleges dátumának. Ha az adófolyószámlán is rögzített bevallás
benyújtására vonatkozó dátum megegyezik az Ön birtokában lévo
feladóvénnyel úgy annak megorzése nem szükséges. Ebben az esetben a
szankciónak sincs alapja. Azonban személyes véleményem szerint a
bizonylatok megorzésére az adózás rendjérol szóló 2003. XCII. tv.
47.§-ban eloírt határidoig célszeru a feladóvényeket a bevallásokhoz
hozzátuzve megorizni.

Rexor # 2006.06.29. 08:39

Eleem ez még nem évült el (az 5. év végével fog elévülni, ami 2006. december 31-e) Azt meg kellene nézni, hogy történt e valami eljárási cselekmény, vagy mennyi volt a tartozás.

eglet: ha nincs feladóvevény, nem tudjátok az APEH állítását sem megcáfolni, hogy nem került benyújtásra a bevallás. Azt feltételezem, hogy a feladóvevényt nem hamisították meg.. Mulasztási bírságra számithat.

Avita # 2006.06.29. 06:49

@Eaglet

az Art. 47. § alapján az adómegállapításhoz való jog elévüléséig meg kell őrizni minden iratot. A konkrét esetben lezárt időszakot teremtettek? Mármint adóellenőrzés volt, vagy csak "szimplán" megbírságolták az ügyfeled amiatt, hogy nem adott be bevallást?

@eleem

kérd az adóhatóságtól írásban, hogy elévülésre tekintettel legyen kedves a Földhivataltól kérni a végrehajtási jog törlését, vagy pedig adjon hozzájáruló nyilatkozatot ahhoz, hogy Te magad töröltesd. Egyébként biztos vagy benne, hogy az örökhagyónál nem szakították meg az elévülést?

eleem # 2006.06.27. 06:35

sziasztok! ha már elévűlt az adótartozás de még a tulajdoni lapon szerepel a
végrehajtási jog , mit kell tenni, hogy az lekerűljön róla?konkrétan 2001.01.25 én volt a bejegyző határozat.tehát letelt az 5év.köszi a segitséget

Eaglet # 2006.06.26. 12:44

2005.október 20-án a negyedéves áfa bevallás nem érkezett be az Adóhatósághoz. Felszólitásukra ügyfelem december 12-én egy ajánlott feladóvevény másolatával igazolta a postára adást. ( Az apeh is másolatot kért. )
Az Adóhatóság a feladóvevény másolatát nem fogadta el hitelesnek és leírja, hogy feltételezi, hogy egy előző évi feladóvevény lett becsatolva. 2006 február 23-án határozatot hoznak " Az elsőfokú adóhatóság határozatát helybenhagyom" Határozatom a kézbesítéssel jogerős, ellene további fellebbezésnek nincs helye, azonban jogszabálysértésre való hivatkozással bírósági felülvizsgálata kérhető. Eztkövetően ügyfelem az illetéket és bírságot befizette.
junius 23-án fútár hozott levelet ügyfelemnek, melynek tárgya: meghívó. A meghívón a május 5-i dátum szerepel. Arra kérik ügyfelemet, hogy vigye be magával a feladóvevény eredeti példányát.
Mi történik ebben az esetben, amikor az eredeti feladóvevényt az ügyfelem a jogerős határozat után már nem őrizte meg és csak a pótlolagosan feladott feladóvevény másolata található meg.
Azt tudjuk, hogy a 2004 évben leadott áfa bevallás ajánlott szelvényének sorszáma nem azonos azzal amivel a 2005 évi feladás történt, de mivel azóta adófolyószámla kivonatok is lekérésre, ellenőrzésre kerültek nem volt értelme tovább őrizni a feladóvevényt, a jogerős határozatra tekintettel sem.
Ha az Apeh feltételezés alapján bármilyen szankciót indit mit lehet tenni mivel nincs előírása a feladóvevények őrzésére.

ObudaFan # 2006.06.06. 22:23

Elévül 5 év alatt, ha nincs ezidő alatt végrehajtási cselekmény. Az örökös viszont a hagyatéki tartozásért csak örökrésze erejéig felel.

eleem # 2006.06.04. 15:37

sziasztok! örökölttem egy belterületet. ezzel csak az a gáz, hogy végrehajtási jog van rajta az az x forint, az apeh javára.. adótartozás és járulékai erejéig. 2001 ben történt a terhelés nos a kérdésem ez is elévűl 5év múltán vagy mint örökös örökőltem az adóságot is. köszi a segitséget.

mert23 # 2006.05.27. 20:00

Ki zaklat?

Avita # 2006.05.24. 07:52

Az okés, hogy nincs mit behajtani, de ők ettől még próbálkoznak. Pl. leveleket küldenek, mondjuk évente egyet...
Láttam olyan esetet, ahol a cég felszámolását az APEH kezdeményezte, mert anélkül nem ment volna a végrehajtás, a felszámolás folyt-folydogált, majd amikor befejeződött, a Cégbíróság az adótartozás miatt nem tudta törölni a céget. Az APEH ugyanis csak ún. "technikai megszűntnek" nyilvánítja az ilyeneket és bár tudja, hogy ebből már bevétel nem lesz, nem törli végrehajthatatlanság címén, hanem küldözgeti a leveleket a tagoknak.

e-freak # 2006.05.23. 11:34

Koszonom a hozzaszolasodat.
Ugy ertelmezem a torvenyt , hogy akkor szakitjak meg az 5 evet , amennyiben van mit behajtani.
Pl. mint emlitetted bankszamla, egyeb ingosag, etc.
Am amennyiben nincsen/nem keletkezik 5 ev alatt semminemu behajthato ingosaga, fizetese, etc. ugy nincsen mit behajtani.

Avita # 2006.05.23. 08:27

Azért nem várják babérjaikon az 5 év eltelését, hanem időnként felszólítanak a fizetésre, inkasszózzák a bankszámlát, stb.; magyarul megszakítják az elévülést, így az 5 év a megszakító ténytől újrakezdődik... Adótartozást behajthatatlanság címén nagyon ritkán törölnek.

Rexor # 2006.05.18. 10:54

Nem, szabadságvesztés nem lehet belőle (hacsak nem követett el adócsalást). Ha nincs mit végrehajtani, akkor nagy valószinűséggel törlik a tartozás fennmaradó részét, vagy eladják egy behajtó cégnek.

e-freak # 2006.05.18. 09:39

Kozben ezeket talaltam :

Behajthatatlan adótartozás törlése

94. § (1) A végrehajtási eljárást lefolytató adóhatóság határozattal törli az adótartozást, és errõl a tartozást megállapító, illetõleg nyilvántartó adóhatóságot tájékoztatja, ha a tartozásért helytállni köteles személyek mindegyikével szemben lefolytatták a végrehajtási eljárást, de az nem vezetett eredményre.

(2) A végrehajthatatlanság címén törölt adótartozást újból elõ kell írni, ha a végrehajtáshoz való jog elévülési idején belül az adótartozás végrehajthatóvá válik.

(3) Az esedékessé válás évében az adótartozás végrehajthatatlanság címén nem törölhetõ.

(4) Az adótartozást megállapító adóhatóság az (1) bekezdésben megállapított feltételek hiányában is törölheti a 100 forintot meg nem haladó adótartozást, ha a tartozás nyilvántartása, a behajtás érdekében szükséges intézkedés megtétele a tartozással arányban nem álló költségeket eredményezne. Az így törölt tételekrõl az adóhatóság külön nyilvántartást köteles vezetni.

es :

A végrehajtáshoz való jog elévülése

A végrehajtáshoz való jog általános elévülési ideje öt év, különös eljárási jogszabály ennél rövidebb időtartamot is megállapíthat. Az elévülést bármely végrehajtási cselekmény megszakíthatja. Nyugszik az elévülés a végrehajtási eljárásban engedélyezett fizetési kedvezmények időtartama alatt is. A döntés jogerőre emelkedésétől számított tíz év elteltével azonban a határozat nem hajtható végre .
Az elévülés az önkéntes teljesítés jogalapját nem érinti, csak annyit jelent, hogy a kötelezettség érvényre juttatásához a továbbiakban állami kényszer nem vehető igénybe.

Ezek szeritn , amennyiben jol ertelmezen 5 ev elteltevel , amennyiben addig semmilyen bevetelre , ingosagra nem tesz szert az illeto, az adotartozast torlik ?

e-freak # 2006.05.18. 06:53

Ez mar megtortent es elutasitottak.
Lehet szabadsagvesztes a vege amennyiben nem tud eleget tenni?
Mivel szankcionalhato az a szemely aki nem tud elget tenni az adofizetesi kotelezettsegenek es nincsen sem ingatlanja , sem ingosaga?

ObudaFan # 2006.05.17. 21:39

Akkor kérjen méltányosságból halasztást, részletfizetést, mérséklést.

e-freak # 2006.05.17. 15:03

Tisztelt forumosok!

Kerdesem lenne az esetleges adotartozas fennalasakor hogyan mukodik a "vegrehajtas"?
Mi tortenik, ha valakinek nem all modjaban a bevallasa alapjan fizetendo adot befizetnie es sem ingatlanja sem egyeb ingosaga nincsen?

Pl. nagyszulo eladja a lakasat es gyermekehez koltozik , am a kapott osszeget gyermekenek adja ( vagy elkolti, Casino, etc ).
Igy az adofizetesi kotelezettsegenek nem tud eleget tenni.

Valaszotokat elore is koszonom.