hogy is van ez?


Eaglet # 2006.08.17. 14:58

Világos. De ilyen nincs amit az ügyfél mond hogy:" a maga kutya kötelessége elmenni és elintézni a regisztrációt és nem nekem sorbaállni "
Megfogja ütni a guta, de nem regisztrálok.
Viszont érdekes a szituáció, mert ha én mennék könyveltetni akkor azért jól körbe bástyáznám magam...

Avita # 2006.08.17. 13:59

Ha úgy állapodtok meg, hogy állandó meghatalmazottként te nyújtasz be bevallásokat az ügyfeleid helyett, akkor neked kell regelni. Ez azonban nem kötelező.
Mi itt a hivatalban tartunk attól, amit _Lala_ is megpendít, jelesül

  • a könyvelők érthető módon még akkor sem szeretnek állandó meghatalmazottak lenni, ha most már a módosított Art. alapján mentesülhetnek a bírság alól (kell a fenének, hogy Te mehess bizonygatni, hogy az ügyfél volt a hunyó)
  • ezért az ügyfelek regelnek, de mivel nem akarnak a bevallások beadásával foglalkozni (szintén érthető módon), hát továbbadják a könyvelőnek a loginnevet, jelszót, stb.

Aztán majd jönnek a viták, ha valami nem stimmel a bevallásban...

Eaglet # 2006.08.17. 13:26

Az ügyfelek 90 százalékban az egyszerüsítés végett az egyik általam létrehozott, nevemet is tartalmazó email cim megadásával regisztráltak. Saját maguk elmentek és regisztráltak és megadták az általam megadott email cimet. Ezt követően emailben megjelent a regisztráció és én azonnal lecseréltem a jelszót a sajátomra.
Vannak olyan ügyfeleim akik amerikába meg ki tudja hová mennek és nem akarnak a bevallásokkal foglalkozni.
A ma eljáró ügyfelem, aki "lebarmozott és kontárnak mondott " mert nem hajtom végre az Apeh utmutatását azt mondja, hogy kötelességem nekem regisztrálni.
Szerződésünkben ilyen regisztrációs témára annak idején nem is gondolhattunk.
Egyszerüen elhajthatnak regisztrálni, amikor én nem akarok? Szakmabeliek közül is sokan elzárkoznak, hogy bárkit saját nevükben regisztráljanak.
Azt értem, hogy nekik az az elönyös ha én regisztrálok, de nekem nem elönyös.
Egy ügyfelemet kénytelen voltam magam alá reggelni, mert határidőt vesztettem volna és nem húzok újjat az Apehhel 500.000 Ft-os bírság fenyegetéssel. A másik ügyfél egy orvos, ennél megemeltem a könyvelési dijat, mivel ezek után a teljes felelősség rám hárul, akármit is irkál az Apeh körlevelekben.

_Lala_ # 2006.08.17. 13:13

Eaglet, amennyiben a bevallást Te fogod megtenni (személy szerint), akkor Neked kell regisztrálnod magadat, az ügyfelednek pedig Téged megbíznia.
Olyat is lehet, hogy a bevallást Te előkészíted, és az ügyfél pedig maga nyújtja be - ebben az esetben pedig Neki kell magának regisztrálnia.

Tehát ez megállapodás kérdése.

Ugyanis a regisztráció személyhez kötött (mint pl. egy névre szóló bankkártya), így a jelszavát senki nem adhatja meg másnak, mondván, hogy ő a megbízott - ehelyett a megbízottnak magának kell regisztrálnia saját magát.

Eaglet # 2006.08.17. 12:14

2007. januárjától a társaságoknak és az egyéni vállalkozóknak regisztrálniuk kell magukat, hogy bevallásaiknak elektronikusan tehessenek eleget. Az "általános jog "szerint engem arra okosítottak, ki hogy az ügyfeleket el kell küldeni regisztrálni, tehát ezt ők a saját nevükben teszik. Egy email cimet kapnak tőlem amire regisztrálnak és ezzel a továbbiakban ők már nem foglalkoznak.
Az egyik ügyfelem most telefonált magából kikelve, hogy teljesen szabálytalan amit csinálok, mert a "könyvelőnek kutya kötelessége " eljárni és a saját nevében regisztrálni. Szabálytalan amit én csinálok, mert az Apeh irányelv is mást tartalmaz.
Mit mond a jog ? Mihez van kutya kötelességem és mihez nincs ?

dulifuli # 2006.05.31. 18:29

vagyis akkor a héten péntekig megkapom a pénzt ez biztos?

monalisa1 # 2006.05.31. 14:39

És te azt véled, hogy egy 29-i utalás 31-én már fizetésre is kerül?

Na MOST "üldögélhet" a posta egy csöppet a pénzeden, de EZT be nem tudod bizonyítani semmiképpen.

Meglesz a pénz, nyugi.

Avita # 2006.05.31. 13:59

Elnézést, ezek szerint félreértettem. Hogy a posta meddig ül rajta, azt sajnos nem tudom. Azért kitartást, a héten csak megkapod!

dulifuli # 2006.05.31. 13:27

utalványt kéne, hogy kapjak de eddig nem érkezett meg. sem kedden sem am szerdán.

dulifuli # 2006.05.31. 13:27

az apeh már elutalta a postának a pénzt, csak eddig nem kaptam meg.
Utalás időpontja.: hétfö. 29.-e.

Kérdésem az lenne, hogy a posta mennyit ül rajta vajon, amig hozzám elér a pénz.

Javitani való nem volt, a bevallásomban.

Avita # 2006.05.31. 12:53

Az Art. 37. § (4) bek. alapján a magánszemélyeknek visszatérítendő jövedelemadót a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban az adóévet követő év márc. 1-jétől utalják ki.
Nem akarlak elkeseríteni, de a költségvetési helyzetre tekintettel alighanem ki fogják használni az időt, mert az utalandó összeg napi kamata is tétel (vö. sok kicsi sokra megy).
Persze ha kiutalás előtti ellenőrzést tesznek nálad folyamatba vagy javítani kell a bevallásod, akkor tovább is csúszhat. :-(

dulifuli # 2006.05.30. 18:20

Sziasztok!

Következő kérdésem lenne.: várok az apehtól pénzt postaio uton.
Megkérdeztem, a postán és azt mondták, hogy az apeh utalja a postának (banknak) a pénzt és utána kjapja meg az ügyfél a postástól a várt pézt. Ez állitolag 1,5 hét is lehet. Igaz ez?
Ugyanis egk dolgozó: 2-3 napot mond, másik 1 hetet, 3-dik pedig 1,5 hetet. Tud ebben valaki nekem segiteni?