Öröklési illeték - rendhagyó


Initram5 # 2006.07.06. 00:17

.

Initram5 # 2006.06.29. 16:29

köszi! ha lesz az ügyben valami, megírom mert érdekes ez az egész történet.

monalisa1 # 2006.06.29. 10:12

Initram5, a "kedves" Gizi nénitek most és utoljára próbál minél jobban lenyúlna benneteket...

Ami követelés jogos azon nem érdemes vitatkozni, de ne ex has mondjon számösszegeket hanem adjon tételes elszámolást mindenről felmerült költségről.
(Egyébként bármekkora is az a lakás 50.000 Ft/hó költség nem irreális.)

Amúgy NAGYON lapított a néni éveken keresztül arról a lakásról - ha már havi/kéthavi telefonkontaktusban voltatok -, de az most elment neki...

Egyébíránt szerintem a néninek kellene tudni bizonyítania (...), hogy az időközben megboldogult bácsikátok nem-e őneki igérte azt a lakást (?!) és így a kettőjük közti ezen szóbeli megállapodás alapján vállalta be a néni évekig a lakással kapcsolatos havi költségeket - ellenkező esetben már rég átpasszolta volna a számákat nektek.

Szerintem...

És van egy olyan jogi szakkifejezés, miszerint "biztatási igéret".

Mert ebben az esetben a néni a megboldogulttól kérheti csak a pénzét (...) tőletek azonban nem!

Egy jó ügyvéd nektek sem ártana ezen vélelem dolgában, legalább is megérne némi egyszeri költség és egy kellően fineszes ügyvédet megkérdezni.

Hátha kitalál valamit, hogy azt a 600 ezer forintot ne kelljen megfizetnetek.

kiábrándult # 2006.06.29. 05:55

Monalisa, ha a lakást annyiért adják el, amennyi becsült érték után kifizették az örökösödési illetéket, nem kell adót fizetni, mert nem keletkezett jövedelem, csak bevétel.

Initram5 # 2006.06.28. 16:58

monalisa1, köszi szépen! :) a hagyatéki tartozás - mohóság témában levél jött "Gizike néni" ügyvédjétől... érdemes elolvasni...

monalisa1 # 2006.06.28. 08:36

Hát nagyon úgy néz ki, hogy kétszeres öröklési eljárás lesz, mármint ha az édesanya 2 gyereke jogot formál az anyai örökségre.

De gondolom mindent kifizetve még mindig BÕVEN marad a lakás vagyoni értékéből, igaz ha azt is eladják a gyerekek, akkor meg majd szja fizetési kötelezettségük lesz (...) ha csak a fele-fele arányú pénzt a maguk és/vagy családtagjuk: gyerek-, házastárs- tstvér javára egy harmadik ingatlan vásárlására nem fordítják. (Egy éven belül ez még simán megy, 4 évenen belül a befizetett szja még visszaigényelhető.)

http.www.ingatlanjog.hu
http.
www.adojog.hu

Initram5 # 2006.06.28. 05:47

.

Initram5 # 2006.06.27. 21:52

2001-ben elhunyt mamám testvére - mamám lett az örökös de bizonyos okok miatt az elhunyt ma.o-i vagyonára nézve nem volt hagyatéki eljárás (nem tudtuk, hogy van vagyona Magyarországon).

Mamám sajnos 2005-ben elhunyt.

2006-ban kiderült, hogy mamám testvérének volt ma.o-on vagyona és mamám volt az örökös - ám az ő tavalyi halálával mamám két gyermekei az örökösök.

Mivel mamám nevére hivatalosan soha nem került az idben őelőtte elhunyt testvérének a ma.o-i vagyona, másrészt viszont tudjuk hogy az öröklés minden további nélkül az örökhagyó halálának időpontjában beáll most nem tudom, hogy mamám két gyermekének 2x-esen kell öröklési illetéket fizetni?

Azaz fizetni kell 1x mamám helyett (aki örökös volt bár soha nem volt hagyatéki eljárás) és 1x saját maguk miatt VAGY csak a mostani eljárásban történő tulajdonszerzés miatt kell fizetni öröklési illetéket?