lakásszerzési kedvezmény


ObudaFan # 2006.08.30. 19:20

Nem.

63. § (1) Az ingatlan és vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 25 százalék. Az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására elôírt határidôig kell megfizetnie.

(2) Az (1) bekezdés rendelkezései szerint befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének idôpontját megelôzô 12 hónapon vagy az azt követô 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja). A lakásszerzési kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lakáscélú felhasználás:

Lhotse # 2006.08.30. 16:10

ObudaFan! Megint én "vitatkozom", de az idézett jogszabályhely nem csak lakáscélú inagtlan/vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelem után fizetendő adó esetében teszi lehetővé az adóalap csökkentését a lakáscélra fordítással?

katapeter # 2006.08.30. 07:38

Köszömöm Tisztelt Obuda Fan. kp.

ObudaFan # 2006.08.29. 19:05

Az 1 mill. banki kölcsön az APEH és a bíróság gyakorlata szerint nem vonható le. A többi igen, mert a befizetett adóból visszajár az ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély vagy közeli hozzátartozójarészére a jövedelem megszerzésének idôpontját követô 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja). A lakásszerzési kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lakáscélú felhasználás - többek között - a belföldön fekvô lakás tulajdonjogának, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerzôdés keretében történô megszerzése.

A lakáscélú felhasználás igazolására a következô okiratok szolgálnak a lakás tulajdonjogának, megszerzése esetén az érvényes szerzôdés és a földhivatalhoz benyújtott bejegyzési kérelem, valamint az összeg felhasználását igazoló okirattovábbá a rokonsági fokot vagy a korábbi házasságot igazoló közokirat.

katapeter # 2006.08.28. 11:31

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném segítségét azoknak, akik kobban átlátják, számomra szövevényesnek tűnő témát.
Adott egy magánszemély, aki 2005. juniusában eledott egy 13 éve szerzett mezőgazdasági ingatlan: 6.504.500 forintér.
Az eladásból származó jövedelme után bevalotta és megfizette a vételár 25 %-nak 25 %-át adóként.
Most 2006 szeptemberében fiának vásárol egy 1 lakást ( másik fele az élettárs tulajdona lesz), 2.500.000-ért, melyből 1 mill. banki kölcsön. Kérdésem az. Igénybe veheti-e a lakásszerzési kdvezményt? , ha igen milyen összegűt. A befizetett adó 406531 Ft. A lakásvásárláshoz fiának 1.500.000.- forintot adott.Ha igen, mi az eljárás menete?
Kérem, aki érti és tudja, segitsen.Köszönettek kp