Tagdijhozzájárulás - Adócsalás vagy nem?


Dr.Attika # 2006.09.18. 11:35

Hivatalos személy a működése során tudomására jutott bűncselekmény gyanúj esetén köteles feljelentést tenni.

Janómanó # 2006.09.17. 19:27

Még egy kérdésem lenne.
Ha az adóhatóság szándékos adóeltitkolást, vagy adóelkerülést talál, akkor automatikusan feljelentést tesz az ügyben?

Janómanó # 2006.09.16. 11:26

Kedves Attika

Ha jól értettelek :
Jön egy Apeh ellenőrzés, és gyanussá válik a dolog. Én töredelmesen bevallom, hogy azért mert ezt mondták, én így fizettem be a vad árát.
Tehát ez esetben sem én vagyok a hunyó, hanem akinek normális számlát kellett volna kiállítania

Csak ha rosszul gondolom, akkor cáfolj meg:)

Dr.Attika # 2006.09.16. 10:09

Gond akkor van ha az APEH ellenőrzés felfedi a dolgot.

Janómanó # 2006.09.16. 10:02

Akkor ha jól értem, nincsen semmi ha a vt nem vall, meg én sem pofázok?:)
Úr isten.
Mindenesetre én utalom ezeket az összegeket, igy legalább nyomon követhető hogy fizettem.

Dr.Attika # 2006.09.16. 09:13

Az ÁFA-s számlát a társaságnak kell kiállítani, tehát a felelősség rajta. Te ellenérték nélkül (ajándék jogcímen) szereztél egy vadat. Ebben ez esetben illeték fizetési kötelezettség merül fel, amit neked kell kezdeményezni. Egyébként egy másik topicban olvashatsz arról, hogy egy vadászat során jogszerűen megszerzett vad esetében mennyire alá tudnak pakolni valakinek a rosszhiszemű vadásztársak. Ha jól belegondolunk, akkor ezt veled is megtehetik, mert nem tudod sem azt bizonyítani (számla hiánában) hogy ellenérték fejében szerezted, sem az ajándékozást. A tagdíjhozzájárulás nem bizonyít semmit-,ivéve ha írásvan róla, hogy azt a vad ellenértékeként fizetted. Ebben a helyzetben viszont a társaság csalta el az ÁFA-t.

Janómanó # 2006.09.16. 08:39

Dr Attika

Akkor mi a megoldás? Én mint befizető adócsaló vagyok vagy a társaság csalja az áfát el?
És ha most esetleg én követtem el az adócsalást akkor azt helyrehozhatom? Utólagos befizetés, vagy akármi módon? Nem akarok angyali álampolgárnak látszani, félre ne értsetek, de a BTK-t olvasva igen elrettentő szankciókat talál az ember, amiknek nem akarok hatálya alá kerülni.

Dr.Attika # 2006.09.16. 07:05

Jól gondolod az ügylet ÁFA csalás. Az elejtett vad tulajdonjoga a vadásztársaságot illeti meg. mint tulajdonos szabadon átruházhatja az elejtett vad tulajdonjogát. Mivel a vad (termék) értékesítése az ÁFA tv. hatálya alá tartozik és a vadásztársaság is ÁFA alany ezért a vadértékesítéséről 20%-os ÁFA-t tartalmazó számlát köteles kiállítani. Ezt a tadíj hozzájárulást nyilván az ÁFA megkerülésére találták ki mert a tagdíj az ÁFA tv. 30.§ (1) bek. szerinti 2. sz. melléklet 20. pontja szerint tárgyi adómentes. A társaság tagja részére a tagdíjon túli vadásztatás is ÁFA köteles ugyanúgy mint a kívülálló részére nyújtott vadásztatás, ami az SZj 195200-ba tarozik és 20%-al adózik. Az aggodalmad jogos, mert e trükköt az APEH is ismeri (lsd. APEH 9240202647/94. állásfoglalás.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.16. 06:51

A szerződéseket nem elnevezésük, hanem tartalmuk szerint kell értelmezni, tekintettel a felek akaratára. A vázolt esetben meglehetős biztonsággal megállapítható, hogy adásvétel történik. Az egyik fél a tulajdonában lévő dolog (vadhús) tulajdonjogát vételár megfizetése ellenében átengedi a másiknak.
Trükknek azért nem rossz. Tudnék érvelni az egyesület mellett is. :)

Janómanó # 2006.09.16. 06:20

Sziasztok

Adózásban és jogban is jártas ember véleményére lennék kiváncsi.
Tehát. Egyesületeknél létezik olyan dolog hogy tagdíj, és tagdíjhozzájárulás. Ha ezt fizeti be az ember akkor annak ugye nincs áfája.
Konkrétan vadásztársaságról van szó. Én ha lövök valamit mint tag, akkor az a vadászatra jogosultté, tehát a vadásztársaságé. Ha én ezt haza akarom vinni - mint mindig- akkor ezt ki kell fizessem a társaságnak. Na itt jön a veszélyes manőver. A társaság ezt a pénzt nem számla ellenében veszi át, hanem azt mondja , hogy fizess be ennyi és ennyi összeget ( a vadhús nettó árát) tagdijhozzájárulás címen, és Tied a vad.
Tanultam ezt azt én is, ezért gynaús hogy ez igy nem szabályos... Tehát én mint vásárló ezzel megvalósitok valami adócsalást? Vagy a vadásztársaság akitől veszem s aki így veszi át az összeget az követ el adócsalást? Vagy az hogy én tagja vagyok a társaságnak, felmentést ad erre az esetre? Nekem ez nagyon fontos, mert egyáltlaán nem hiányzik hogy ilyen hülyeség miatt vizsgálgasson az adóhatóság engem, mint állampolgárt, ráadásul a különbség amit így kellene fizetni nem olyan egetverő hogy ne birnám ki.