Szemétlerakás - Ismeretlen személy elleni tanuskodás


Szomorú örökös # 2023.09.20. 05:54

zounki49

azok helyét, feltüntetését mellőzik annak érdekében, hogy a szemetelőt elkaphassák, beazonosítható legyen-amiről nem tud, mert direkt nem helyeznek ki kamera elhelyezéséről figyelmeztető táblát-, s így jól megbüntethessék

Senki nem kényszeríti a szemétlerakókat, hogy oda tegyék le a hulladékot jogtalanul. Ha viszont mégis megteszik, annak következménye van kameráktól függetlenül. És ne hidd, hogy a kamera kihelyezést jelző tábla visszafogja őket.

zounoki49 # 2023.09.21. 20:18

"Szomorú örökös"-köszönöm a reagálást. Kérdésemet valószínűleg rosszul tettem fel. Lényege jogi szempontból ez akart lenni: létezik-e egységesen kötelező előírás figyelmeztető tábla kihelyezésére abban az esetben, ha közterületen - külterületi - kamera működik. Ezt uniós vagy hazai jogrend szerint alkalmazza az önkormányzat vagy a hatóság ? Előre is köszönöm az ezzel kapcsolatos ismeretekkel rendelkező kompetens személy válaszát.

Majordomus # 2023.09.21. 20:31

Létezik!

A legfontosabb kiindulópontok:
Idevonatkozó hatályos törvény a 2005. évi CXXXIII. törvény, amely a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól rendelkezik.
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról a 2011. évi CXII. törvény ad eligazítást.
Az 1992. XXII. Munka Törvénykönyve 2012-ben jelentős mértékben megújult, így a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről már tartalmaz a munkahelyi megfigyeléssel kapcsolatos jogszabályokat
A vonatkozó törvények értelmezését segíti és a betartását ellenőrzi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A hatóság honlapján megtalálhatóak a kamerarendszerek üzemeltetőinek feladatai és kötelezettségei is.

Szomorú örökös # 2023.09.22. 06:24

zounki49

létezik-e egységesen kötelező előírás figyelmeztető tábla kihelyezésére abban az esetben, ha közterületen - külterületi - kamera működik

Persze, csak ha erre már a település táblánál felhívják a figyelmet, akkor szerintem külön már nem kell az adott helyszínen megismételni. Mondhatni felesleges, már csak azért is mert mint korábban is írtam sok visszatartó ereje nem lesz. Aki pedig annyira amatőr, hogy a kamera ellenére mégis odateszi, az megérdemli ,hogy bírságot kapjon.

drbjozsef # 2023.09.22. 06:50

zounoki49,

A sok süketelés után nézzünk egy konkrétabbat :

1999. évi LXIII. törvény a közterület-felügyeletről

Ennek 7.§-a szabályozza az önkormányzat által kihelyezhető kamerákat, és ott bizony benne van az (5) bekezdésben, hogy tájékoztatást kell kihelyezni.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Szomorú örökös # 2023.09.22. 07:00

Viszont hiába nincs kint ilyen tábla, az még nem mentesíti az elkövetőt a felelősségre vonástól. Azaz erre hivatkozva nem fogja megúszni a büntetést.

drbjozsef # 2023.09.22. 08:00

Semmiképpen.
A süketelés nagy része a kérdezőé, mert ez csak vekengés.

Egyrészt akinek nincs semmi a füle mögött, azt nem zavarja a kamera (pláne, hogy nem is tud róla, és amiről nem tud az ember, az biztosan nem zavarja).

Másrészt, érdemben válaszolva, az a baj ezzel a "ha lenne tájékoztatás, akkor megakadályozódna a szemetelés" elég nyilvánvalóan hülyeség. Mert akkor csak az történne, hogy máshova viszik a szemetet. Ki gondolja azt, hogy ha lerakás előtt észreveszi a táblát a delikvens, akkor magába száll, és inkább hazaviszi a cuccot? Ugyammá. Keres egy másik helyet. Ezt pedig úgy lehet megakadályozni, ha ezt a - remélhetően csak néhány - büdös bunkót nem csak elriasztjuk máshova, hanem meg is fogjuk.

Majordomus # 2023.09.22. 19:19

Helyes!

zounoki49 # 2023.09.29. 23:15

Köszönöm szépen a véleményeket. Nekem különösen azért "teccik" ez a fórum , mert olyan magas hőfokon ízzik itt is, a "szeretet" -mint hétköznapjaink során egyéb téren-, él még Seres Rezső szerzeménye:
:"Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár! "
Az itt használt véleményt, nézetet, a "szeretet" kifejező szavak alkalmazásához - süketelés, vekengés,, büdös bunkózás... talán nem is feltétlenül szükségesek jogi fórum, jogi végzettség vagy az utóbbi hiánya.... Nem akarom én azt mondani, erőltetni, hogy az egymás nyakába borulás meghatottsága járja át a lelkünket. De és talán a nem jogi ismeretséggel rendelkezők ilyen "profi lerendezése" nem igazán ideális. Mert aki a Jogi Fórumon kérdez, nagy valószínűséggel azért kérdez, mert járatlan a jog útvesztőiben. Vélelmezhető, ha nincs kérdező, minek a J. G., magasabb röptű jogi vitákra pedig talán megtalálják a joggal foglalkozó szakemberek megtalálják a maguk vitatkozási, véleményt formáló lehetőségét irodáik vagy a bíróság légterében. Mindezektől függetlenül: ismételten köszönöm kérdésemre adott válaszokat, s ha valakire sértően hat írásom, elnézést kérek, nem célom senkit sem megsérteni.

zounoki49 # 2023.09.29. 23:22

Bocsánat-helyesbítenem kell: akitől idéztem, annak a neve helyesen leírva- SERESS REZSŐ.

Szomorú örökös # 2023.09.30. 04:51

zounoki49

a nem jogi ismeretséggel rendelkezők ilyen "profi lerendezése" nem igazán ideális.

Mostmár csak az a kérdés, hogy rád melyik verzió az igaz? Sérti a szemedet a kamera kihelyezése vagy megfogtak vele és meg is bírságoltak? Netán mindkettő? Nekem igazából a szemét illegális kihelyezése sokkal jobban szúrja a szemem mindkét verziónál.

Ha jól sejtem, akkor Szolnokról van szó. ;-)

https://szol24.hu/…enysegukben/

Majordomus # 2023.09.30. 20:13

Nem kell mindenen megsértődni....

Szemétlerakás máshol is van.