Kötelező önkormányzati feladat nem teljesítése


Márkameggy # 2015.02.10. 12:38

Tárgytalan, már megtaláltam. Az új önkormányzati törvény záró rendelkezései előtt néhány szakaszban van róla szó. Bíróságon lehet ilyenkor eljárást indítani, és ha az megállapítja a jogsértést vagy a mulasztást, akkor kötelezheti az önkormányzatot és bírságot szabhat ki (igaz nem magas, a közszolgálati tisztviselők aktuális költségvetési törvény szerinti illetményalapjának 1-10×-esét, de azt alkalmanként egymás után többször is). A legfontosabb, hogy az első, bíróság általi jogerős kötelezés lejárta után 30 nappal, ha az önkormányzat továbbra sem tesz eleget a törvényes kötelezettségének, akkor a kormányhivatal valósíthatja meg a feladat ellátását az önkormányzat költségére, ez az egyetlen igazi szankció. Az alapilletményes bírság komolytalan, bár ha 10-20× egymás után kiszabják a felső tételét, azért kisebb önkormányzat már megérezheti.


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2015.02.09. 13:31

Semmi speciálisra nem gondolok, semmi sikkasztás vagy nagy összeesküvés. Már nem egy városnál láttam, hogy tízezernél több lakossal rendelkezik, és nem működteti a Szoctv. 86. § (2) c) pontban írt nappali ellátásokat. Csak egyszerűen spórolásból, sajnálják rá a pénzt, noha a bevételeik, költségvetésük, helyi adottságaik megengednék ennek a kötelező önkormányzati feladatnak a teljesítését.

Érdekes módon a 30 ezres városok szokták teljesíteni a rájuk vonatkozóan, a 98. § (2) d) pontban írtakat, abban nem szokott hiba lenni. Csak a 10 ezresek lazáznak (ilyen 11 és 19 ezer lakkossal). Gondolnak egyet, és mert csak, ígyjárás, meg nagy büdös lópéniszt alapon nem működtetik a nappali ellátásokat. Azt használják ki, hogy a törvény nem ír szankciót, és némelyik város már évek óta nem működteti ezeket, és ennek eddig sem volt jogi következménye, annak ellenére, hogy a törvény kötelezővé teszi ezek működtetését.


Carnivorous Vulgaris

végrehajtó1 # 2015.01.29. 13:04

Pontosan melyiket hiányolod?

C I N I # 2015.01.26. 12:14

Mire gondolsz?

Sikkasztás? Költségvetési csalás? Hűtlen kezelés?...

Márkameggy # 2015.01.22. 14:50

Konkrétan az érdekelne, hogy van-e valami szankciója, és ha igen milyen az a szankciója annak az esetnek, ha egy önkormányzata nem teljesíti a 1993. évi III. törvény 86. §-ban a lakosságszám szerint előírt kötelező szociális feladatait? Ahogy nézem semmi szankciója nincs, de esetleg lehet mégis valami költségvetési, normatív támogatási vonzata?


Carnivorous Vulgaris