külföldi végrehajtás


fractal_error # 2020.01.17. 13:48

Udv

ez fogyasztovedelmis eset

amennyiben a szolgaltatast Mo-n vettem igenybe, viszont kulfoldon mar deaktivaltam magam a szolgaltatasrol (torlesi lehetoseg hianyaban).
A szolgaltatas ASZF-je szerint

9. Ügyfelek kifogásai és fizetési késedelem

(2) A XY fenntartja arra vonatkozó jogát, hogy az ügyfél általi fizetés elmaradása vagy késedelmes fizetés esetén követeléskezelő céget bízzon meg a költségek behajtásával. A XY ebből eredően fenntartja arra vonatkozó jogát, hogy a törvény által előírt mértékben késedelmi kamatot rójon ki.
...

A XY fenntartja arra vonatkozó jogát, hogy a költségeket, amelyek egy hitelkártyás fizetés jogtalan törléséből vagy egy beszedési megbízás jogtalan elutasításából adódnak, a törvény által nyújtott lehetőségeken belül az ügyféltől követelje.

tovabba:

13. Egyéb

(3) A magyar jogot kell alkalmazni. Ez a jogválasztás azonban csak annyiban hatályos, amennyiben ez az ügyfelet annak az államnak, amelyben az ügyfél szokásos tartózkodási helye van, a kötelező rendelkezései által biztosított jogától nem fosztja meg.

Jelen esetben en Angliaban vagyok ahol elmeletileg ezek kovetelesek nem hivatalosak, legalabis a helyi Citizen Advice szerint

Viszont az utobbi cikkelyre valo tekintettel amennyiben esetleg valaki szakavatottabb tudna esetleg informacioval szolgalni hogy mi a tenyallas kulfoldi kotlsegbehajtassal, amennyiben a kovetelesek sertik(Consumer act 2015) az adott orszagan (jelen esetben Angliaban) tartozkodo szemely jogait?

Leegyszeristve kerdesem csupan az hogy esetleg atmehet ez a ASZF cikkely,- mint kes a vajon,- a 2015 Consumer acten, vagy sem? Milyen jogok ervenyesek ram jelen szituaciomban.

Amennyiben esetleg barki tud errol valamit az nagyban ertekelem. Kosz.

Boldizsár22 # 2021.01.29. 12:28

Tisztelt Címzett,

4,5 éve kölcsön adtam egy komolyabb összeget egy illető hölgynek, akiről később kiderült, hogy egy szélhámos, több embert is megkopasztott már.

Tavaly nyáron elindítottam a hivatalos, jegyző általi követelést, majd a végrehajtási eljárást, de 7 hónap után nem vezettek eredmémyre. Nincs semmi a nevén, nincs bejelentett munkaviszonya.

Rendőrségre állítólag nincs értelme mennem, mert úgy sem tudom a segítségükkel behajtatni a pénzem.

Ezzel kapcsolatban jutott eszembe, hogy talán azért nem találtak bejelentett munkahelyet a nevén, mert lehetséges, hogy egy Szlovákiában bejegyzett cégnél van alkalmazásban. Ezt a gyanúmat arra alapozom, hogy nagyjából 1,5 éve véletlenül találkoztam az illető hölggyel az utcán - ahol természetesen sokadjára esküdözött, hogy napokon belül fizetni fog -, ahonnan egy szlovák rendszámú gépkocsival távozott.

A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeim vannak arra, hogy kiderítsem, van-e valamilyen külföldön bejelentett mumkahelye, illetőleg az esetleges külföldi munkáltatóján keresztül behajtsam a tartozását?

Várom a válaszukat, amit előre is köszönök!

Üdvözlettel:
Kovács Boldizsár

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.29. 13:42

Magánnyomozó.

Boldizsár22 # 2021.01.31. 19:12

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr,

Köszönöm a válaszát.

Viszont arra volnék kíváncsi, hogy ha meg szeretnénk tudni, hogy az adósnak van-e külfödön bejelentett munkaviszonya, akkor a nemzetközi végrehajtási eljárást:

- hol tudom elindítani?
- hogyan tudom elindítani?
- mennyibe kerül?

Köszönöm előre is a választ!

Üdvözlettel:
Boldizsár

gerbera317 # 2021.01.31. 21:26

Ehhez itt aligha találsz tanácsadót, mivel a külföldi végrehajtás és annak feltételei a külföldi állam maga szerint vannak. Az egyetlen hely, ahol értenek a témához, az MBVK jogi irodája.